Jastreb i čovek koji je košarci „pucao u koleno“

Wikimedia commons

Prenešeno sa: b92.net

Za njega je pravda stigla prekasno, ali se i danas priča o njegovim fantastičnim partijama, dugim rukama, atletskoj građi, tehnici…

Ostalo je zapisano da je bio među prvim košarkašim koji je bio sposoban da igra na svim pozicijama, da je u to vreme bio najbolji „all around“ igrač posle Oskara Robertsona. Ostao je upamćen kao sjajan centar, a još se prepričavaju njegove partije kada je preko Karima-Abdula Džabara postigao 32 poena, ili kada je u duelu sa Viltom Čejmberlenom upisao 34 poena, 20 skokova i sedam asistencija…

Čovek umre, ali legenda ostaje.

Kornelijus – Koni Hokins, član Kuće slavnih, bivši igrač Finiks Sansa, Los Anđeles Lejkersa i Atlanta Hoksa, te Harlem Globtrotersa, preminuo je pre nešto više od dve nedelje, 6. oktobra, u 76. godini.

Popularni Hok (jastreb) otišao je tiho, ali ne i neprimetno.

Samo da te 1961. godine nije pozajmio novac od Džeka Molinasa, momka povezanog sa italijanskim mafijaškim glavama, ne bi mu život bio ruiniran u 17. godini.

Tih 200 dolara koliko je uzeo od Molinasa za školske troškove uvukli su ga u veliki skandal. Jedan od najvećih u istoriji ove igre.

Bio je optužen za nameštanje utakmica u koledž košarci i osam godina je bilo zabranjeno ekipama iz NBA lige da ga angažuju. Da stvar bude gora, optužbe nikada nisu bile dokazane, niti je bilo ko direktno upro prstom u njega, niti je ikada podignuta optužnica.

Taj skandal sa nameštanjem utakmica u NCAA, koji je istraživao FBI, a nakon kojeg je bilo uhapšeno 37 studenata sa 22 različita koledža, mnogi su panično protumačili kao trenutak kada je „umalo uništena NBA liga“, kada je Molinas umalo osakatio košarku „pucajući joj u koleno“.

Hokins je platio previsoku cenu za svoju tinejdžersku neopreznost, iako je njegov rođeni brat tvrdio da je vratio Molinasu pozajmljenih 200 dolara pre nego što je izbio skandal. Ali, u trenutku kada FBI „češlja“ papire i osumnjičene teško je bilo dokazati nevinost kada se u istom policijskom izveštaju nađu Molinas, pozajmica, dolari, košarkaš, utakmica….

Koni je izbačen sa Univerziteta Ajova na početku studiranja. Kasnije, 1964. godine kada je njegova klasa izašla na Draft, Hokinsu nije bilo dozvoljeno da bude na njemu.

Uzalud su Molinas i mnogi drugi koji su bili uplateni u nameštanje utakmica tvrdili da Houkins nije znao ništa o tome. Dugo je bila uzaludna i njegova sudska borba za pravdu. On je sve vreme tvrdio da mu je nepravedno uskraćeno pravo da se dokaže u NBA ligi.

„Kao čovek je morao da prođe kroz mnoge teške stvari da bi došao do NBA. Izbačen je sa univerziteta… Zbog čega? 200 dolara? Išao je zaobilaznim putem, da bi igrao utakmice nastupao je za razne ekipe“, rekao je Spenser Hejvud, još jedan član Kuće slavnih i nekadašni rival Hokinsa.

Džek Molinas nije bio bilo ko, zato i nije bilo teško upetljati mladog Konija u ceo skandal. Pošto mu je košarka bila najvažnija stvar Hokins je znao da je Džek bio treći pik na NBA Draftu 1953. godine, ali nije znao da je i pre 1961. godine bio optuživan za kockanje i nameštanje utakmica.

Da ironija bude veća, Molinas je postao advokat, a pisalo se da je te sezone (1961.) namestio oko 67 utakmica, uz pomoć 49 košarkaša. Hapšen je i zbog pornografije, bio je u zatvoru…

A, završio je upravo onako kako je i živeo. Imao je 43 godine kada je upucan u potiljak „pod nerazjašnjenim okolnostima„ u svom dvorištu. Samo godinu dana (1975.) pošto je naplatio 500.000 dolara životnog osiguranja svog poslovnog partnera Bernarda Gusofa, koji je „pod nerazjašnjenim okolnostima“ pretučen do smrti.

Koni Hokins je u međuvremenu bio prinuđen da igra za Pitsburg Rense od 1961. do 1963. godine, a zatim se 1963. pridružio Harlemovcima, s kojima je nastupao četiri godine.

Advokati su mu savetovali da zaigra u tada novoformiranoj ABA ligi (American Basketball Association), potpisao je za Pitsburg Pajperse i već prve sezone ih vodio do šampionskog postolja. Sve utakmice je, naravno, odigrao na MVP i all-star nivou

Pravda za Hokinsa stigla je 1969. godine, kada je u 28. godini dobio priliku da zaigra u NBA, u dresu tek godinu dana ranije osnovanih Finiks Sansa.

U svojoj prvoj sezoni Hokins je odigrao 81 utakmicu sa prosekom od 24.6 poena, 10.4 skokova i 4.8 asistencija, a na poslednjem meču u regularnom delu sezone je imao učinak od 44 poena, 20 skokova, osam asistencija i po pet blokada i ukradenih lopti. Sansi su završili kao treći u konferenciji, a u finalu Zapada su poraženi od Los Anđeles Lejkersa u legendarnoj seriji od sedam utakmica.

Houkins je izgubio svoje najbolje godine za NBA, jer ruki sezonu više nije mogao da ponovi. Sustizale su ga povrede, trejdovan je u Lejkerse, a karijeru je završio 1976. godine u Atlanta Hoksima.

I kako to obično biva, nepravdu učinjenu prema njemu trebalo je nekako kompenzovati. NBA je pristala da mu isplati 1,3 miliona dolara, a 1992. godine je primljen u Kuću slavnih.

U igri je imao taj „Globtroters trik“, klinci su tada maštali da uspeju u NBA, da imaju odraz kao Bil Rasel i da loptu kontrolišu kao Koni Hokins.

Njegovi nekadašnji saigrači tvrde da ono što je radio Hok, misleći na igru i pozicije, posle njega ponovili su još samo Džulijus Irving, popularni Dr J, zatim Majkl Džordan i sada Džejms Lebron.

Hokins je u NBA igrao samo sedam sezona, a u četiri je bio učesnik Ol-stara.

Finiks je povukao dres sa brojem 42.

Žikica Babović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*