“Izgubljena generacija” u Finalu

Screenshot/HKS

Hrvatska U20 košarkaška reprezentacija je po prvi puta u povijesti uspjela ući u finale Eurobasketa. U napetom polufinalnom meču savladali su domaćine Njemce, te se plasirali u finale gdje će igrati protiv Izraela. Od početka se vidjelo da će ovo biti egal utakmica. Obrane su bile na nivou, a napadi su štekali na obje strane.

Tijekom čitave utakmice Hrvatska je gotovo uvijek bila u maloj prednosti. Tako su na veliki odmor otišli sa 1 poenom viška, dok su na ulasku u posljednjih 10 minuta imali čak 3 poena prednosti. Ključna serija je bila krajem posljednje dionice. Hrvati su napravili 8-0 seriju, te su poveli 64:56 minutu prije kraja utakmice. Njemci su se pokušali vratiti dalekometnim šutevima, no našima nije drhtala ruka na bacanjima i utakmici je bio kraj.

Ključ pobjede je bilo zaustavljanje najboljeg Njemca Mushidia koji je ubacio samo 8 poena, po 4 u svakom poluvremenu. S druge strane, playmaker Splita Mate Kalajžić je dominirao. Ubacio je 18 poena uz čak 11 skokova, dok je pod košem nezaustavljiv bio Ljubičić koji je ubacio 18 poena uz samo 3 promašaja.

Ova generacije se smatrala izgubljenom, jer prije samo 2 godine ispali su u B diviziju. Za njih je to U8 prvenstvo bilo katastrofalno. No, pojedini igrači kao Kalajžić i Uljarević su dobili nešto minuta u svojim klubovima, a razlika je odmah vidljiva.

U drugom meču Izraelci su nastavili svoju dominaciju na ovom prvenstvu te su relativno lako svladali Francuze. Mor Brisker je ubacio 18 poena, a najveća senzacija kod Izraelaca Deni Avdija je ubacio 15 uz 7 skokova. Deni je 3 godine mlađi od konkurencije, a na ovom prvenstvu je ponajbolji igrač Izraelaca. Ovo će biti najteži izazov dosada za naše momke. Izraelci su dominirali u svim utakmicama i sjajno su iskoristili dosta izostanaka kod drugih reprezentacija. Meč počinje večeras u 19h, a prijenos će biti na Fibinom Youtube kanalu.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Mladi Hrvati i njihovih 9 medalja! - Ostatak Sveta
  2. Još jedna zlatna generacija - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*