Oni su imali više faulova nego poena

Lisa Blumenfeld/Getty Images

U NBA ligi postoji više tipova igrača. Neki su tu da zabijaju koševe, neki da vode ekipu, dok liga obiluje tzv “igračima zadatka”. To su obično igrači limitiranih napadačkih sposobnosti, tu su da igraju obranu, postavljaju blokove i odrađuje one “prljave stvari”. Koliko god je nužno imati zvezdu koja zabija i nosi napad, toliko je bitno imati i igrače koji će odraditi i onaj drugi, ne toliko popularan deo posla.

S takvim stilom igre vrlo je teško doći do nekog rekorda. No četvorica igrača su uspela u tome. Naime  Charles Jones, DeSagana Diop, Kim Hughes i Michael Ruffin su jedini igrači u istoriji lige koji su tokom svoje karijere uspeli napraviti više faulova nego što su zabili koševa. Ovde naravno ne ulaze marginalni igrači koji imaju tek nekoliko utakmica, već je ovde uzet uzorak na najmanje 200 utakmica.

Oni su bili klasični igrači koji su igrali praktički samo na jednom delu terena, obrani. Bili su tu kako bi omeli najbolje igrače protivničke ekipe i prema ovome vidimo da nisu birali sredstva da to ostvare.

Charles Jones je bio krilni centar koji je ordinirao ligom tokom 80-ih i 90-ih godina. Većinu karijere je proveo u Washington Bulletsima (današnji Wizardsi), čak 9 sezona, dok je 4 sezone igrao za Rocketse. Odigrao je ukupno 725 NBA utakmica uz prosek poena od 2,5, što znači da mu nije bilo teško da ostvari ovaj rekord.

Desagana Diop je bio centar koji je najbolje dane proveo u Mavsima. Tamo je čak ponekada bio i startni centar, te je u sezoni 2005/06 počeo gotovo polovicu utakmica. Prosek poena je bio čak i manji nego kod Jonesa, imao je 2 poena, dok mu je gotovo svake sezone prosek faulova bio veći nego broj koševa.

(AP Photo/Tony Gutierrez)

Kim je imao najveći prosek poena od svih navedenih, u svojoj rookie sezoni je imao čak 8,2 poena u proseku. Najbolje dane je proveo u Netsima, a nije startao niti jednom tokom svoje karijere. Ukupno je odigra 425 utakmica, a iako je prve sezone imao čak i solidan prosek poena, on je naglo padao kako mu je karijera odmicala, te je u svojoj poslednjoj sezoni imao “neverovatnih” 0,7 poena.

Zadnji momak s liste je možda i najpoznatiji, Michael Ruffin. Krilni centar koji je promenio dosta klubova u svojoj 9 godina dugoj karijeri, no najviše se zadržao u Wizardsima. On je odigrao najmanje utakmica od svih, samo 414 te nije imao niti 2 poena u proseku tokom karijere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*