“Podržavam Lebrona…”

screensot

Netrpeljivost između aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trumpa, i najboljeg košarkaša današnjice Lebrona Jamesa traje već neko vreme. Uostalom, Trump je na ‘ratnoj nozi’ i sa aktuelnim šampionima iz Oaklanda koji su prošle godine preskočili odazak u Belu kuću, a isto su najavili i za ovu godinu.

Trump koristi priliku da pokaže direktno šta misli o svojim oponentima, a ovoga puta nedvosmisleno je ukazao da je Lebron ‘glupav’. Razlog je bila sigurno diskusija o tome bi li se Lebron kandidovao za predsednika protiv Trumpa:

I naravno Trump je napravio spin, na kraju je rekao kako voli Mikea (Jordana, naravno). Nije trebalo dugo da se Najveći oglasi i stane na stranu svog košarkaškog kolege.

“Podržavam Lebrona. On radi neverovatan posao za svoju zajednicu”, izjavio je Jordan, a preneo njegov portparol.

Istorijat ‘sukoba’

Nije tajna da je Lebron James, osim košarkaškog umeća, veoma angažovan u humanitarnom radu, pa i slanju političkih poruka koje smatra ispravnima i građanskim. Njegov prijatelj i politički idol, Barack Obama, na njegovu žalost predsedničko mesto prepustio je Donaldu Trumpu kojeg Lebron nikako ne miriše. U mnogo prilika James je istakao svoje nezadovoljstvo izborom Trumpa za predsednika smatrajući da je on oličenje mržnje i netrpeljivosti u današnjim SAD.

No, da košarkaška genijalnost ide uz rame sa ljudskim kvalitetima i političkim svetonazorima, pokazuje i primer najvećeg trenera današnjice, Gregga Popovicha.

Gregg: Mentalno je nezreo

Ni trenerska legenda, Gregg Popovich, ne bi bio takva veličina da je fokusiran samo na košarku. Njegovi su svetonazori mnogo širi, i cela radna filozofija i odnos prema njegovoj profesiji zasnovana je na tome. Stoga i ne čude žestoke reakcije Popovicha na izbor Donalda Trumpa za predsednika SAD:

“Ali u vezi Trumpa smeta me još toliko drugih stvari; to što je nezreo te psihički i mentalno ispod nivoa ne samo za predsednika SAD-a, nego i za osobu njegovih godina. Trump je opasan i neće nam ništa ništa dobrog. Ne slažem se da se institucija predsednika mora poštovati po svaku cenu. Velika je razlika između poštovanja institucije i osobe koja obavlja tu funkciju, jer ta osoba taj respekt mora zaslužiti. A teško je poštovati ovu osobu ili učiti decu da je poštuju, kada se radi o predsedniku koji je dokazani rasist, ksenofob i nasilnik koji se ruga osobama s invaliditetom. Da ne spominjem likove kojima se okružio.”

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gregg Popovich, trener a ne špijun - Ostatak Sveta
  2. "Umukni i driblaj!" - Ostatak Sveta
  3. “Dok ti zatvaraš decu u kaveze, oni im grade budućnost!“ - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*