Philadelphia 76ers 2017-18: Proces iznedrio ROYa, All Star-a, play off

Ostataksveta

Sezona Sixersa je krenula vrlo rano. Bili su uposleni prije drafta i dobili su prvi pick od Kelta. Uzeli su Fultza, odlično beka šutera koji im je savršeno odgovarao u tom trenutku. Simmons se taman vraćao i on je trebao preuzeti ulogu playmakera, Embiid je također bio zdrav, dok je Šarić bio na korak do osvajanja ROY nagrade. Fultz se idealno uklapao, no kao i svake godine u posljednje vrijeme Fultz je morao pauzirati.

Sezona je krenula loše po Sixerse, ubilježili su tri poraza zaredom, no brzo su se digli i uzeli čak 5 pobjeda zaredom netom nakon toga. Kroz sezonu su igrali dosta toplo-hladno. Embiid je propustio neke utakmice, nisu imali baš rješenja za bekovske pozicije i tu je ležao najveći problem Sixersa. No, tako je bilo sve do 16 utakmica prije kraja. Tada je krenuo njihov niz, te nisu izgubili niti jednu utakmicu do kraja sezone. Prestigli su Cavse i izborili se za treće mjesto u Konferenciji.

Screenshot/Basketballreference

 

 

 

 

 

Fantastičan uspjeh za ovu mladu ekipu. Još impresivnije je to što su to napravili bez Embiida. Sudario se s Fultzom i morao je na operaciju glave, te ga nije bilo posljednjih 8 utakmica. Joel je na kraju završio kao najbolji strijelac Sixersa. Ubacivao je čak 22,9 poena u prosjeku, te je hvatao 11 skokova. Sezonu karijere je imao i Redick, on je ubacivao gotovo 20 poena uz sjajnih 42% za tri poena. Simmons je bio allround zvijer, ubacivao je 15,8 poena, no imao je uz to preko 8 skokova i dodavanja u prosjeku.

Playoff run

Fantastičan kraj sezone donio je visoko treće mjesto Sixersima na Istoku. To je značilo da će imati prednost domaćeg terena, no i da idu na neugodni Heat u playoffu. Ekipa bez previše zvijezda, no igraju pravu ratničku košarku. To su i dokazali i pokušali su praktički istući Sixerse, no mladi momci iz Phille se nisu dali. Odigrali su sjajno, čak i bez Embiida u prvim kolima. Simmons je dominirao, radio je što je htio protiv obrane Heata i bio jedan od glavnih razloga prolaska. Imao je gotovo triple double prosjek sa 18,2 poena, 10,6 skokova i 9 asista.


(3) Philadelphia – (6) Miami 4:1 

Meč 1: Philadelphia 76ers – Miami Heat 130-103

Meč 2: Philadelphia 76ers – Miami Heat 103 – 113

Meč 3: Miami Heat – Philadelphia 76ers 108-128

Meč 4: Miami Heat – Philadelphia 76ers 102-106

Meč 5: Philadelphia 76ers – Miami Heat 104-91


Nakon Heata imali su puno teži zadatak. Naletjeli su na Boston. Protiv njih se jednostavno nije moglo ove sezone. Prve utakmice su uvijek bili blizu, no iskustvo Kelta je presudilo i već na početku su se našli u velikom zaostatku. Izgubili su prve 3 utakmice i serija je bila gotova. Iduću su uspjeli dobiti, no Kelti su završili posao na domaćem terenu i sezona Sixersa je završila.


(1) Boston – (3) Philadelphia 4:1

Meč 1: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 117-101

Meč 2: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 108 – 103

Meč 3: Philadelpia 76ers – Boston Celtics 98 – 101

Meč 4: Philadelphia 76ers – Boston Celtics 103 – 92

Meč 5: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 114 – 112


Prava definicija ROY-a

Velike polemike ove sezone je povukla priča oko rookiea godine, a u najužoj konkurenciji su dva imena – Donovan Mitchell iz Utaha i Ben Simmons iz 76ersa. Mitchell je odigrao strašnu sezonu, te se ozbiljno umiješao u priču oko rookia godine. Simmons tehnički jest rookie, ovo mu je prva sezona da igra, no mnogi to nisu priznavali. Svejedno Simmons je odigrao strašnu sezonu. Bio je allround zvijer, ubacivao je 15,8 poena, no imao je uz to preko 8 skokova i dodavanja u prosjeku. Potpuno zasluženo je uzeo nagradu.

Slučaj gospodina ‘Svestranog’

Od Allstara do MVP-a

Joel Embiid je napokon odigrao više od pola sezone. Odmah to vidjelo i na rezultatima Sixersa, a bogami i na Embiidu. Bio je sjajan tijekom čitave sezone, zaslužio je svoj prvi Allstar nastup. I to je izabran u prvu petorku Istoka.

>> Ko su All Star petorke

Solidno je igrao, a kasnije se iskazao i u playoffu. Bio je vođa Sixersa, te je opet pokazao sjajan napredak. U regularnom delu odigrao je 63 meča, sa 22.9 poena i 11 skokova u proseku.

Osim sjajne igre pod košem, Embiid je pokazao i “drugu stranu”. Shaq ga je dosta često uvrštavao u svoj Shaqtin a Fool. Na kraju je bio izabran i kao MVP čitavog natjecanja. I Embiid se okitio MVP naslovom.

I Embiid se okitio naslovom

Savršeni član Procesa

Tekst smo počeli s tim kako se Fultz savršeno uklapa u ovu ekipu. Barem kada je potpuno zdrav… No, što onda reći za Daria Šarića. Nakon Embiida i Simmonsa najbolji igrač Sixersa u prošloj sezoni. Suprotno svim najavama Dario je odigrao puno bolju sezonu. Činilo se kako će mu se povratkom Simmonsa i Embiida smanjiti minutaža, no Dario se izborio za “svoje mjesto pod Suncem”. Ove sezone je bilježio 14,6 poena, 6,7 skokova i gotovo 3 asista u prosjeku. Popravio je gotovo svaku statističku kategoriju u odnosu na godinu prije. Najveći napredak u svojoj igri je pokazao u onome u čemu je bio najslabiji, a to je šut. Dario je bio izuzetno nekonstantan prošle sezone, no ove je podigao prosjeke na vrlo visoke razine.

Sada za tri poena šutira gotovo 40%, za razliku od prošlogodišnjih 30%, a ogroman napredak je u šutu sa linije slobodnih bacanja. Naime Šarić je ove sezone bolji od Irvinga, Duranta, Bookera, te se nalazi na 10. mjestu po prosjeku sa linije bacanja u Ligi!

Najbolju utakmicu je odigrao protiv Knicksa, kada im je ubacio 27 poena, te sakupio čak 14 skokova i bio najbolji igrač svoje ekipe. Najviše što je zabio je bilo 27, i to u dva navrata, protvi Bullsa i protiv Sunsa. Dva puta je bio igrač mjeseca po našem izboru, jednom u trećem, te drugi puta u četvrtom mjesecu i sve u svemu, Dario je odigrao sezonu za 10!

Shooting machine gone bad

Najveća misterija ove sezone u redovima Sixersa je bio Markelle Fultz. Izabran je prvim pickom, očekivale su se velike stvari, no prvi pick je pao u zaborav. Počeo je igrati u Ljetnoj Ligi, no krivo je stao i propustio je ostatak Lige. Činilo se kako je povreda lakše prirode, no Fultz je nakon toga odigrao samo nekoliko utakmica. Na kraju su mu otkriveni problemi sa ramenom i morao je operaciju.

“Zaboravljeni” propušta sezonu?

Ta povreda je značila da Fultz mora mijenjati mehaniku šuta, jer jednostavno nije mogao izbaciti loptu zbog povrede. Tu je krenula kalvarija. Fultza nije bilo sve do kraja sezone, a povremeno smo viđali snimke s treninga i Fultza kako se muči sa izbačajem.

Tada su počele optužbe na sve strane, Fultz je krivio trenere Sixersa da mu žele prislino mijenjati šut, dok su Sixersi bili nezadovoljni napretkom. Na kraju se to nekako sve riješilo a Fultz se vratio na parket krajem sezone. Ne u dobrom stilu. Nakon samo nekoliko utakmica povrijedio je Embiida, kada se zabio u njega i slomio mu kost u licu. No pred kraj sezone je ipak uspio odigrati nešto. Protiv Lakersa je ubilježio triple double, te odigrao uvjerljivo najbolju utakmicu sezonu.

Zaboravljeni srušio Balla

U playoffu je odigrao nešto sitno minuta u prve tri utakmice protiv Heata. Nije se baš iskazao, zabio je samo 5 poena i to sve u prvoj utakmici. Do kraja je presjedio na klupi. Fultz još uvijek nije 100% spreman, očito je da se nije oslobodio. Puno više stvari će biti jasno nakon ovog ljeta. Sada je imao nekoliko mjeseci da se pripremi za novu sezonu, a o tome će ovisiti koliko će Fultz dobiti prilike u ovoj ekipi.

Colangelo skandal

Sam Hinkie je otac Procesa. On je čovjek koji je sve ovo započeo, no nažalost bio je žrtva svog sistema. Uprava Sixersa ga je smijenila nakon loših rezultata i Hinkievu “bebu” je morao preuzeti netko drugi. Idealan izbor u tom trenutku je bio Bryan Colangelo. Čovjek koji je stvorio Sunse s Nashom i Stoudemireom.

Sve je išlo u dobrom pravcu, a ove godine Colangelo, odnosno Hinkie, je mogao ubrati plodove svog rada. Sixersi su imali fantastičnu sezonu, napokon su svi bili relativno zdravi. Završili su u playoffu, tamo sjajno parirali kasnijim finalistima Keltima. Embiid i Simmons se sjajno razvijaju, imaju našeg Šariča i hrpu odličnih rotacijskih igrača. No kako je završila sezona za Sixerse, tako je na vidjelo izašao veliki skandal koji uključuje Colagnela. Naime, on je optužen da je koristio lažne profile na Twitteru kako bi vrijeđao svoje igrače, uključujući Embiida, Simmonsa, Fultza i ostale.

Sixersi spremaju otkaz

Stvar se na kraju završila da je Colangelova žena preuzela krivnju… Sixersi nisu marili i odmah su odlučili prekinuti suradnju s Colangelom i krenuti u potragu za novim GM-om.

 

Proces nastavlja da raste

Nakon ovakve sezone od Sixersa se puno očekuje. Embiid, Simmons su potpuno sazreli, Šarić je izrastao u pravog igrača, a imaju i solidnu rotaciju. Redick se pokazao kao pun pogodak, te je produžio i za ovu sezonu. To je sjajna vijest za Sixerse, no onda je uslijedio šok. Već ko zna koju godinu zaredom, prvi pick Sixersa će morati propustiti sezonu. Zaire Smith će poput Simmonsa, Embiida i Fultza presjediti ovu sezonu zbog povrede.

Prokletstvo 76ersa se nastavlja

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Philadelphia 76ers 2018-2019: Proces je evoluirao - Ostatak Sveta
  2. Philadelphia '76ers 2019 - 2020: Potpuni raspad Procesa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*