Ja nisam taj Nikola Kalinić!

Wikimedia Commons

Kada hrvatski fudbalski reprezentativac Nikola Kalinić pređe iz Milana u madridski Atletiko to je svakako velika vest, ali nije neuobičajena. Neuobičajeno je to što uvrede na svoj račun zbog izdaje kluba (od navodnih fanova) ili čestitke od svojih pratilaca na Twitteru dobije srpski košarkaški reprezentativac Nikola Kalinić, koji nastupa u Feneru.

Problem je svakako veliki, a situacija zbunjujuća, posebno za one koji su stranci, i koji gledaju samo imena.

Nije ovo nova situacija. U NBA već igraju dva Bogdanovića – jedan srpski (Bogdan) a drugi hrvatski (Bojan) reprezentativac. Obojica sjajni i vrhunski košarkaši, koji na dresovima nose isto ime. I zbog čega su ih komentatori u NBA često mešali.

Kalinić subotički

Fenerbahče je prošle godine stigao do svoje prve evropske titule, i to na pogon Bogdana Bogdanovića, i Nikole Kalinića koji su prosto procvetali u dresu turskog kluba pod komandnom palicom Željka Obradovića. Obojica su odabrana u idealni tim Evrolige, a Bogdan se potom otisnuo u NBA.

Kalina je bio otkrovenje sezone, a pokazao je kako jabuka ne pada daleko od stabla. Njegov otac, Zoran Kalinić, je jedan od najpoznatijih sportista bivše Jugoslavije. Rođen je u Subotici, a počeo je trenirati košarku, odbojku, fudbal, da bi se sa 11 godina počeo baviti stonim tenisom, a zlata osvojena na svim takmičenjima – od evropskih, svetskih, do olipimpijskih – bili su rezultat velikog talenta, a sin Nikola je krenuo tim stopama:

Šampionski geni u Kalinića!

U prošloj sezoni Nikola je kuburio sa povredama leđa, zbog čega nije pokazao igre na kakve smo navikli, ali bi ga uskoro mogli očekivati i u dresu reprezentacije Srbije.

Kalinić splitski

Nikola Kalinić ‘dite’ je splitskog Hajduka, za koji je nastupao od 2005 do 2009, a sa 21 godinom se otisnuo u inostranstvo sa reputacijom sjajnog strelca i u transferu vrednom 7 miliona eura, što je jedan od najvećih transfera u istoriji splitskog kluba. Otišao je u engleski Blekburn, potom je sjajne nastupe u ukrajinskom Dnjipru i Fiorentini krunisao prelaskom u slavni Milan (kojem je od slave ostalo samo ime), a ovoga leta prešao je u madridski Atletiko.

Sjajne nastupe u reprezentaciji okrunisao je nastupom za reprezentaciju Hrvatske, a ovoga leta je bio tragičar na Svetskom prvenstvu jer nije učestvovao u osvajanju drugog mesta. Već nakon prvog meča sa Nigerijom izbačen je iz reprezentacije jer je odbio ući u igru… Potom je odbio da primi i medalju, iako su igrači odlučili da mu pripadne, jer – kako je rekao – nije učestvovao u tom uspehu:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*