Houston Rockets 2017-2018:Big Mikeovo životno djelo

houston rockets
Ostataksveta

Big Mike iliti Mike D’Antoni je izuzetno cijenjen NBA trener. Njegove ekipe uvijek igraju atomsku košarku, s naglaskom na napad. Napravio je od Stevea Nasha back to back MVP-a, no nikada ništa nije osvojio na NBA nivou. Slična priča je bila i u Houstonu. Imao je Jamesa Hardena, od njega napravio možda i najboljeg playmakera Lige, no opet su izostali momčadski rezultati. No, prošlo ljeto u Texas je stigao Chris Paul. Na kraju je to bio trade između Rocketsa i Clippersa, a Harden je dobio prijeko potrebnu pomoć.

Tako je formiran atomski bekovski duo, Harden – Paul, možda i najbolji u Ligi, pod paskom trenera koji obožava playmakere. Bio je naznaka prije početka sezone kako njih dvojica neće moći igrati zajedno u istoj petorci, no već nakon prvih nekoliko utakmica sve sumnje su nestale. Prva utakmica sezone i odmah duel s Warriorsima. Paul i Harden su odigrali sjajan meč, no Chris se na kraju povrijedio i odmah je morao na pauzu. Oporavak je trajao 15 utakmica, a kada se Paul vratio Houston je dobio “raketni pogon”. Dobili su 14 uzastopnih utakmica, pod paskom sada već standardno kvalitetnog Hardena, no i Paula koji je briljirao u tom periodu. Vrhunski je dirigirao napadom, ponovno smo vidjeli jednog od najboljih playmakera Lige u punom sjaju.

Gospodin Nepobjedivi

Odmah nakon tog niza uslijedio je niz od čak 5 poraza, no to nije omelo Rakete. Kasnije su čak i nadmašili svoj prijašnji rekord sezone, uzeli su čak 17 pobjeda zaredom i time potvrdili status najbolje ekipe Lige u regularnoj sezoni. Napadački su blistali, tako je to kada D’Antoni ima čak 2 Hall of Fame razigravača. BIli su uvjerljivo prvi po ofenzivnom ratingu, a bili su i druga ekipa po prosjeku poena u Ligi. Obrambeno su također pokazali veliki napredak. Dovođenje Mbah Moutea i Tuckera se pokazao kao pun pogodak. Njih dvojica su unaprijedili obranu, te u Capelu pod košem uspjeli su držati većinu ekipa pod kontrolom. To je Raketama donijelo 6. defenzivni rating Lige, te je sada vrlo jasno zašto su baš oni završili na vrhu koncem regularne sezone.

Screenshot/BasketballReference

 

 

 

 

 

 

Fear the beard

Potpuno zasluženo, play Rocketsa je tako stigao do svoje prve MVP titule nakon sjajne sezone u kojoj je svoj tim vodio do najboljeg scora na Zapadu, a malo je falilo da sruši i Warriorse u finalu Zapadne konferencije. Harden je odigrao maestralnu sezonu.

U 72 utakmice Harden je beležio 30.4 poena, 8.8 asistencija i imao je 5.4 skoka po utakmici, uz 36.7 % šuta za tri poena.

Gledajući i statistički je poboljšao sve najbitnije kategorije: prošlosezonski 8.3 FGM na 18.9 FGA je podigao na ovosezonskih 9.1 FGM na 20.4 FGA, odnosno sa lanjskih 44% podignuo je na 44.6%. Sitno, no svejedno napredak. Gledajući dalje, lanjski prosjek od 3.2 FGM na 9.3 FGA za tri poena je podignuo na 3.7 FGM na 10.2 FGA, odnosno sa 34.7% na 36.2%. Iako su mu brojke na skokovima i asistencijama pale, isto tako je smanjio broj izgubljenih, sa 5.7 izgubljenih na 4.3, što je osjetna razlika.

Gledajući naprednu statistiku, lanjski net rating od +/- 6.3 je skočio na 9.8, TS% je neosjetno popravljen, sa 61.3% na 61.6%, te usage rate sa 34.1% na 36.2%.

Najbolja utakmica mu je bila ona protiv krajem prvog mjeseca protiv Magica. Možda i ponajbolja individualna predstava u povijesti Lige. Brojke govore same za sebe..

Anthony Davis je odigrao strašan drugi dio sezone. Nosio je Pelikane na svojim leđima nakon povrede Cousina. Priču o Lebronu svi znamo, Cavsi su bili u totalnom knockdownu, a da nije bilo Lebrona vjerovatno ne bi vidjeli niti playoffa. Odigrao je možda i sezonu karijere,no Hardenova titula je definitivno bila zaslužena.

“Harden je najteži igrač za čuvanje, ikada”

Imamo novog kormilara

Dolaskom Chrisa Paula u Rocketse mišljenja su bila podjeljena. Jedni su mislili da će Paul poremetiti Hardena koji je odigrao sezonu života na mjestu playmakera, te da njih dvojica neće moći funkcionirati, dok su drugi mislili da će ovo biti sjajna kombinacija, te da će savršeno funkcionirati. Ovi drugi su bili potpuno u pravu. Paul je podigao Rockete na jednu potpuno novu razinu, razinu toliko visoku da su uspjeli zbaciti i Warriorse s trona i na kraju sezone završiti na prvom mjestu u Ligi.

prošlo je dugo vremena otkada smo vidjeli neku drugu ekipu na vrhu osim Warriorsa. D’Antoni je odlično posložio ekipu, Paul i Harden vuku konce igre i to savršeno rade, dok je ostatk ekipu dobro nauljen stroj. Da će stvari odlično funkcionirati pokazalo se netom nakon što se Paul vratio nakon povrede. Naveli smo već kakav su niz imali Rocketsi, a zanimljivo je bilo što su do polovice sezone Rakete izgubile samo 3 utakmica kada su im oba superstara bila u rosteru.

No, Paul je tu bio zbog playoffa. A tamo je odigrao sjajno. Nastavio je sa vrhunskim igrama iz regularne sezone, te čak podigao igru na još jedan viši nivo. Prije ove sezone Paul nikada nije stigao u Finale Konferencije, a protiv Jazza u posljednoj utakmici odlučio se pobrinuti da se taj niz ne nastavi.

Najveći dan u životu košarkaša Chrisa Paula

Epilog je bio: 8 trojki, 42 poena i 10 asistencija. Naravno u Finalu su ih čekali Warriorsi. Rakete su imale sve u svojim rukama,no povreda krajem 5. utakmice se pokazala kao previše. Nisu uspjeli izdržati, iako su sa Paulom u igri prešli na mjesto blagog favorita. Nadigrao je Currya u direktnom dvoboju, no još jednom povrede su učinile svoje. Nije bio spreman za posljednje dvije utakmice, a to je ipak bio preveliki hendikep za Rakete. Kraj sezone je dočekao sa 18,6 poena u 7,9 asista u prosjeku, što možda sugerira kako je Paul na zalasku. No, brojke su jedno, a predstave na parketu nešto sasvim drugo. Prepustio je glavnu ulogu Hardenu, dok je Paul iz prikrajka uskakao kada je bilo potrebno. I to je radio na fantastičan način. Brojke su malo pale, no Paul je i dalje onaj stari.

Playoff run

U posljednjoj utakmici sezone Rakete su dobile svog protivnika. Jokić i Nuggetsi nisu uspeli, pa su Rakete dobile dvoboj sa Wolvesima. Iza Rocketsa je izvrsna sezona, imali su najbolji score u povijesti franšize i čvrsto su zauzeli prvo mjesto u Ligi, a tako su nastavili i u playoffu. Vukovi su pali bez ikakve velike napetosti. Prepustili su im jednu utakmicu, dok su u ostalima dominirali. Idealno zaigravanje za daljnje susrete.

Drugi krug im je donio iznenađenje u vidu Jazza. Donovan Mitchell i njegovi momci su izbacili favorizirane Thundere, no Rocketsi su ipak bili nešto drugo. Malo napetija serija, no rezultat je u konačnici bio isti.

A onda je uslijedilo ono što su čekali čitave sezone. Dvoboj s Warriorsima. Počelo je loše, Ratnici su ih odmah dobili u prvom meču, no dobrom igrom Hardena i Paula uspjeli su vratiti stvari na početak nakon dvije utakmice. Onda je uslijedilo demoliranje od strane Ratnika, ali Rakete se nisu predavale. Dobili su iduće dvije utakmice, Paul je bio briljantan. Pogađao je sve što je htio, zaustavio Currya i odjednom su se Ratnici našli u problemu. No, Paul se povrijedio u toj petoj utakmici, a ispostavilo se kako će morati propustiti i iduće dvije. Očajna igra u posljednjoj sedmoj utakmici ih je koštala, ako ništa drugo napete završnice. Stvari su relativno rano bile gotove, a Warriorsi su mogli početi slaviti.

Meloman is coming

Drugo ljeto zaredom imamo Melo-sagu. Ovaj puta se relativno rano odlučio na potpis za Rocketse, no i dalje smo jako dugo čekali na zvanični potpis. Ovo je bilo popraćeno sa velikom dozom skepse kod većine. Koliko Melo zapravo još ima u svom tanku? Odmah su krenule polemike koliko će zapravo Melo pomoći Rocketsima. Njima ne treba scorer na krilnoj poziciji, već klasični 3-D igrač, a Melo je daleko od toga.

No, treba imati na umu da je Melo svoje najbolje utakmice u karijeri odigrao uz dobre playmakere. U ovoj ekipi ih ima dvojicu. I to ne dobre, već vrhunske. Paul i Harden su možda i najbolji bekovski par Lige, a oni su se odlučili potruditi da se Melo osjeća ugodno u Houstonu. -“Ima on još dosta da igra.”- rekao je James Harden nakon potpisa.

Jedini problem bi mogao biti trener. Naime DAntoni je vodio Mela u Knicksima, a tada su njih dvojica naišli na probleme. Zajedno su bili u Knicksima u Melovom primeu. Tada stvari nisu dobro završile. Koncem sezone 2011/12 D’Antoni je napustio Knicske. Ispostavilo se da je to bilo zbog Mela. Dao je ultimatum upravi, ako D’Antoni ostane iduće sezone, Melo želi trade. Nije mu se svidio brzi napad koji forsira Mike, te to što je favorizirao Lina (sezona Linsatiya…). Mike je jednostavno odlučio dati otkaz i tu je priča završila.

D’Antoni ne želi Mela?

Kako dalje?

Kao prva ekipa Lige Rocketsi su trebali uraditi samo nekoliko sitnih promjena, no nažalost ostali su bez jako bitnih igrača. Prvo je otišao Ariza, koji je istina dobio dosta veliku lovu u Sunsima. No, Ariza je bio ključan dio prve petorke, odličan 3-D igrač koji je pospremao otvorene trojke, a u obrani se tukao i branio ponajbolje protivničke igrače. Sve okej, ima još opcija, Ariza je ionako bio preskup. Ali onda je i otišao i Mbah a Moute. Otišao je u Clipperse praktički za minimalac, a to je Rakete ostavilo praktički bez opcija na krilnoj poziciji. Izgubili su dva jako bitna igrača i sada nemaju izbora. Stigli su James Ennis i Melo, jedan solidan obrambeni i jedan solidni napadački igrač. No obranu Raketa su držali baš njih dvojica, uz Tuckera i Capelu, te Paula na bekovskim pozicijama.

Pitanje je mogu li se Rocketsi oporaviti od ovoga. Dobra stvar je to što su uspjeli pronaći zajednički jezik sa Capelom. Dogovorili su se za dugogodišnju suradnju vrijednu 90 miliona $, te su sada mirni što se tiče centarskih pozicija na duže staze.

Najveće pitanje ovog rostera je Melo. Ukoliko se on ovaj puta uspije uklopiti u ovu ekipu, onda su odradili dobar posao. Melo će sigurno donijeti jednu dimenziju više u napadu, no obrana je i dalje upitna. Kao i to da Melo napokon prihvati klupu. Prema prvim izjavama, čini se da to neće biti tako lako.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Southwest 2018 - 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani - Ostatak Sveta
  2. Konačno - Harden! - Ostatak Sveta
  3. Southwest 2019 - 2020: - Ostatak Sveta
  4. Southwest 2019 - 2020: Papirnate rakete, neka nova lica Dallasa i uvek neugodni Spursi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*