Posle ovoga u NBA više ništa neće biti isto!

Takmičarska komisija NBA razmatra nekoliko novina za predstojeću sezonu, a sve sa ciljem da igru učini atraktivnijom i bržom. Sigurno najzanimljivija od ovih novina koje će Takmičarska komisija preporučiti jeste smanjivanja vremena za napad nakon osvojenog skoka u napadu.

Naime, kada ekipa osvoji loptu u napadu, imaće 14 sekundi da organizuje novi napad, što će svakako uticati na to da se igrači brže oslobađaju lopte i da brže organizuju napade. Ovo definitivno ide na ruku šuterskim ekipama kakve su Warriorsi ili Rocketski, no i ekipama koje imaju gromade pod koševima kojima ne treba mnogo vremena da nakon uhvaćenog skoka zakucaju loptu u koš.

Adam revolucionar

Otkako je Adam Silver preuzeo kormilo NBA lige od Davida Sterna uveo je nekoliko promjena. Smanjio je broj timeoutova na utakmicu, promijenio sistem Allstar utakmice, te sistem lutrije kod NBA drafta. Zasada nema zamjerki na promjene, a izgleda da Silver priprema još dosta stvari.

Odluka da se vreme smanji na 14 sekundi za napad nakon ofenzivnog skoka je nešto što je Evroliga već uvela i dosta ubrzala igru.

Osim toga, nedavno je već bilo priče oko promjene sistema playoffa. Trenutno najboljih 8 ekipa u konferenciji ulaze u doigravanje, a to nije svaki puta “pravedno”. U poslednje vreme često se dešavalo da npr. 10. ekipa ima dovoljno dobar score da izbori playoff na Istoku, dok u svojoj konferenciji nije niti blizu.

Zbog tog razloga Silver razmatra da playoff izbori 16 najboljih ekipa Lige, bez obzira u kojoj se konferenciji nalaze. Imao je press konferenciju na Allstar u Los Angelesu, te je saopštio da postoji velika mogućnost da se promene usvoje. Najveći problem bi bila dugačka putovanja koja jedna ekipa mora preći, ukoliko bi igrali sa ekipom iz druge konferencije u toku play offa. Zasada je ovo samo u fazi razmatranja, no uskoro bi mogli gledati potpuno drugačiju NBA ligu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*