Košarkaško osvajanje Amerike: Teo, Žiža, Bogdan

Screenshot/Ostataksveta

Preneseno sa: strategija.org

Kada govorimo o debitantima sa ovih prostora u NBA-ligi u sezoni 2017/18, pojavljuju se tri imena: Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović (Srbija) i Ante Žižić (Hrvatska). Najstandardniji je bio Bogdanović, koji nije imao minutažu u samo četiri utakmice Sakramento Kingsa. Kapiten reprezentacije Srbije Teodosić je zbog povrede propustio veliki broj utakmica, naročito u prvim mesecima, dok je Žižić sezonu uglavnom proveo na kaljenju u ekipi “Kanton Čardž” (Canton Charge), filijali Klivlend Kavalirsa, koja se takmiči u Razvojnoj ligi …

NAPOMENA: Naredni statistički podaci o igračima obuhvataju i sezonu 2017/18.

Miloš Teodosić je karijeru započeo u rodnom Valjevu, a njegov uspon počinje prelaskom u FMP iz Železnika, u kojem uzima dva nacionalna kupa.

 Potpunu afirmaciju stekao je u grčkom Olimpijakosu, a pre odlaska u SAD nastupao je za moskovski CSKA, sa kojim konačno, nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja u dresu grčkog ili ruskog tima, osvaja Evroligu 2016. godine.

Fiba ga je 2010. godine proglasila za najboljeg košarkaša Evrope, a iste godine je postao i MVP Evrolige. Već tada je u košarkaškom svetu prva asocijacija na Teodosića bila neverovatna asistencija.

Sjajni Teo je 2016. godine zaslužio i Euroskar, nagradu za najboljeg košarkaša u konkurenciji igrača sa pasošem neke evropske države. Izbor organizuje italijanski sportski dnevnik “Gazeta delo sport”, a žiri čine generalni menadžeri, treneri, igrači i novinari iz 33 zemlje. Bilo je to prvi put nakon 2001. godine da je neki Srbin osvojio ovo laskavo priznanje …

Bio je šampion Evrope sa kadetskom, juniorskom i reprezentacijom do 20 godina, a kao senior ima srebra sa olimpijskih igara, evropskog i svetskog prvenstva …

Za Los Anđeles Kliperse debitovao je 19. oktobra 2017. godine, zabeleživši po šest poena i asistencija u susretu sa gradskim rivalom Los Anđeles Lajkersima (trijumf njegove ekipe 108:92). Zbog povrede levog stopala propustio je preko 20 utakmica tokom jeseni i na teren se vratio 11. decembra protiv Toronto Reptorsa.

Petnaest dana kasnije, 26. decembra, u susretu sa Sakramento Kingsima ostvario je 10 rekordnih asistencija (pobeda Klipersa 122:95).

Najviše poena (18) postigao je 26. januara protiv ekipe Memfis Grizliz (pobeda Klipersa 109:100).

Rođeni Beograđanin Bogdan Bogdanović je prvi profesionalni ugovor potpisao za Partizan, sa kojim je osvojio četiri prvenstva Srbije i po dva trofeja u nacionalnom kupu i regionalnoj ligi. Dok je još nastupao za “crno-bele”, 26. juna 2014. godine, Finiks Sansi su ga na NBA draftu izabrali kao 27. po redu u prvoj rundi.

Dve godine kasnije, tokom drafta 2016. godine, Sansi su ga ustupili Sakramento Kingsima. Dolasku Bogdanovića u Sakramento sigurno su kumovali Vlade Divac, generalni menadžer kluba, i Predrag Stojaković, direktor igračkog kadra i razvoja u “kraljevima”. Tako je nastavljena srpska dinastija u Sakramentu …

Bogdanović je u sezoni 2014/15 zaigrao za turski Fenerbahče i sa njim osvojio dva državna prvenstva i po jedan nacionalni kup, Kup predsednika i Evroligu.

Igrajući u Evropi, Bogdan je zaradio brojna individualna priznanja: izabran je za najboljeg košarkaša Srbije, bio je član najbolje petorke Evrolige i regionalne ABA lige, najbolji igrač finala “plejofa” prvenstva Srbije, MVP finala turskog kupa i finalne serije turskog prvenstva …

Sa selekcijom do 19 godina uzeo je srebro na svetskom šampionatu, a medalje istog sjaja osvajao je kao senior na olimpijskim igrama, kao i svetskom i evropskom prvenstvu …

Bogdanović je za “kraljeve” debitovao 23. oktobra 2017. godine upravo protiv svog nesuđenog kluba Finiks Sansa. Za 25 minuta u igri zabeležio je 12 poena. “Sunca” su trijumfovala rezultatom 117:115.

Bogi je u februaru 2018. godine učestvovao na tradicionalnom “ol-star” vikendu. Sa 26 poena vodio je tim sveta u trijumfu 155:124 nad ekipom SAD u utakmici nazvanoj “Izazov zvezda u usponu” (Rising Stars Challenge) i zaradio je epitet najkorisnijeg igrača utakmice.

Po završetku regularnog dela sezone izabran je u drugu najbolju petorku debitanata.

Sakramento je 17. januara 2018. godine poražen od Jute Džez sa 105:120, ali je Bogdan briljirao – za 39 minuta postigao je rekord karijere od 25 poena, uz šut za tri poena 6/6!

Ponikao u Košarkaškoj akademiji Nikole Vujčića, Splićanin Ante Žižić se sa 17 godina preselio u Zagreb i obukao dres Cibone.

Pre putovanja preko okeana, Žižić je jednu sezonu proveo i u turskoj Darušafaki.

Ogromni talenat potvrdio je u sezoni 2015/16 kada ga je regionalna ABA liga proglasila za najperspektivnijeg košarkaša, a uvršten je i u prvu petorku Fibinog Kupa Evrope.

Bio je 23. pik prve runde na draftu 2016. godine, a izabrali su ga Boston Seltiksi. Ante je u julu 2017. godine već potpisao za ovaj legendarni NBA klub, ali su Seltiksi njegov ugovor ubrzo prodali Klivlend Kavalirsima.

Žižić je debitovao 21. oktobra 2017. godine protiv Orlando Medžika (poraz Klivlenda 93:114) i za sedam minuta zabeležio po četiri poena i skoka. Nakon toga je vreme uglavnom provodio igrajući u Razvojnoj ligi, da bi tek u martu 2018. godine zaređao sa nastupima u Kavalirsima.

Najveću minutažu (27) ostvario je u poslednjem kolu regularnog dela šampionata protiv Njujorka (trijumf Niksa 110:98) kada je i postigao aktuelne rekorde NBA-karijere od 20 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Sa Hrvatskom je osvojio bronzanu medalju na Evropskom šampionatu za igrače do 18 godina i srebro na Svetskom prvenstvu za košarkaše do 19 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*