D E B A K L

kina kvalifikacije
Ostataksveta

Nekoliko tjedana unazad sve reprezetnacije iz našeg regiona su puni optimizma krenuli s pripremama. Kako to obično biva, bez problema nije moglo. U Bosni se dogodila smjena izbornika, ekspresno je postavljen Repeša nakon što je Vujošević morao podnijeti ostavku zbog zdravstvenih problema. To je prošlo, a napokon su imali i Nurkića na raspolaganju. U taboru Hrvatske je također bio novi izbornik, Dražen Anzulović, a gotovo svi najbolji igrači su se odazvali za ključnu utakmicu protiv Litve u Osijeku. Srbija također nije mogla bez problema. Sale je ostao bez NBA trojca, Jokić, Boban, Teo, no ekipa je i dalje bila u najmanju ruku respektabilna, predvođena Bogdanom i Bjelicom.

Prva ne teren je izašla Bosna. Na suprotnoj strani su bili opasni Finci. Očajan ulazak u utakmicu i Bosna se već našla u ogromnom problemu. Gubili su čak 26 poena razlike u jednom trenutku. Uspjeli su se vratiti, malo po malo, ali na kraju nije bilo snage za totalni preokret. Potpisali su poraz od 4 razlike i vrlo vjerovatno zatvorili vrata prolaska. Nurkić je bio najbolji sa 20 poena i 9 skokova, a Repeša ga je neshvatljivo koristio samo 20 min. Musa je dodao 15 poena, a Kikanović je na kraju stigao do 14. Finci su bili bez najboljeg igrača Markkanena, no zato je uskočio Salin koji je sasuo koš Bosanaca sa čak 27 poena. Koponen je dodao 14, a Murphy 13 poena.

Nakon Bosanaca Srbi su igrali svoj meč u Grčkoj. Domaćin je došao u jakom sastavu, falio je samo Greek Freak. No i bez njega došli su do pobjede protiv Srbije. Jako loše šutersko izdanje ih je koštalo pobjede. Samo 36% šuta iz igre za Saletove momke, a to uz propuste u obrani je bilo previše da se dobije ovakva Grčka. Bogdanović je ubacio 19 poena, no uz jako loših 3/12 za tri poena, Bjelica je dodao 9 poena uz 12 skokova. Chalates je ubacio 15 kod Grka, a identičan učinak je imao i Printezis. Srbija je ovim porazom ostala na 3. mjestu sa jednom pobjedom više od Gruzije i Izaela, te i dalje čvrsto drži konce prolaza u svojim rukama.

Utakmica u Osijeku protiv Litve je bila ključna za Hrvatsku. U slučaju pobjede vrata prolaska bi bila širom otvorena, a u slučaju poraza morali bi dobiti sve ostale utakmice u grupi. Nažalost, kao i dosta puta u nekoliko posljednjih godina, dogodio se drugi scenarij. Neopterećena Litva je stigla u Osijek bez ponajboljih igrača. Nije bilo Valančiunasa i Sabonisa, a Hrvati su bili u gotovo punom sastavu. Bogdanović, Šarić, Zubac, Žižić je bila NBA četvorka koja je predvodila Hrvatsku u ovom meču. Kao i u slučaju Bosne, grč na početku je odredio tijek utakmice. Bogdanović je bio neprepoznatljiv u prvom dijelu, tek je 2 minute prije odmora ubacio svoje prve poene. Iz to sa linije slobodnih bacanja.

U drugom se probudio, i na njegovim krilima Hrvatska je počela smanjivati rezultat. No, nitko se nije priključio i Litva je uspjela slomiti otpor Hrvata i prelomiti utakmicu. Kalnietis je bio krvnik, koji je tricom malo manje od minute prije kraja odveo Litvu na nedostižnih 5 poena prednosti. Bogdanović je na kraju stigao do 22 poena, dok je Šarić dodao 19. Bendzius je predvodio Litavce sa 16 ubačaja, dok je Kalnietis završio sa 15 poena.

I ostale naše selekcije su doživjele poraze. Crna Gora je poklekla od Turske, a Slovenci su izgubili od Latvije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*