Ko neće u Kinu

FIBA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Vladimir Stanković

Ako je za utehu – a nije – na startu druge faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini iduće godine “pukli” su do sada neporaženi Španci (od Ukrajine, 65-76) i Francuzi (od Bugarske,68-74). Rusi su porazom od Čeha (78-80)  napravili još jedan korak u pravcu udaljavanja od Mundijala, a Evropa će na skup u Aziju ići bez svog evropskog prvaka pošto je šampion Slovenija izgubila od Letonije (74-85) i nema skoro nikakve izglede da se domogne jednog od prva tri mesta.

Špance je “ubio” Svjatoslav Mihailjuk, igrač Lejkersa, sa 22 poena (5/9 trojke), a utakmica je bila klasičan dokaz davno izrečene teze Saše  Đorđevića da ove kvalifikacije pokazuju lažnu, veštačku sliku kvaliteta evropske košarke. “Kvaka” je u tome što su najbolje selekcije najviše oslabljene jer imaju najviše igrača u NBA i Evroligi. Neki su došli, većina nije, rezultati su takvi kakvi jesu, videćemo šta će biti do kraja i ko (ne)će stići do Kine.

Muke drugih ne bi smele da budu opravdanje za bledo izdanje  našeg tima na Kritu. Ekipa nije bila kompletna, ali – po imenima – ni loša. Problem je što je loše igrala, kako reče selektor suprotno od onoga što se treniralo. Igra ne zavisi uvek od sopstvene forme, najčešće je uslovljava protivnik, a Grci su selekcija za poštovanje. Imaju 7-0, kao i Nemci, i zasad su jedini sigurni predstavnik Balkana za skup u Kini. Mi smo sa bilansom 4-3 još uvek u redu za “čekiranje”, ali da li ćemo ući u avion za Peking odlučiće dve utakmice sa Izraelom. Doduše, već 16. septembra Nemci bi mogli da nam učine uslugu i u Lajpcigu pobede Izrael, dok naš tim ne bi smeo da ima probleme sa Estonijom u Beogradu. Ako bude prema očekivanju i željama, posle 8 kola imali bismo 2 pobede više od Izraela što, teoretski, dozvoljava i 1-1 sa njima u direktnim duelima. Srbija prvo gostuje u Tel Avivu 30. novembra, naravno bez NBA igrača i verovatno bez košarkaša iz klubova Evrolige. Pobeda bi overila vizu za Kinu, poraz bi odložio viziranje pasoša. Pobeda nad Grčkom u Beogradu 3. decembra možda neće biti neophodna ali hoće u dva februarska prozora 2019, prvo 21. u Estoniji i onda 24. u Beogradu sa Izraelom. Biće to, lako je moguće, meč lopta iako ćemo opet biti sa timom skrpljenim od igrača koji mogu da se stave na raspolaganje selektoru.

Situacija nije prijatna, ali nije ni alarmantna. Rekao bih da su šanse da vidmo Kinu mnogo veće nego da ne odemo na Mundijal, ali da prvo skočimo pa da onda kažemo “hop”. Čak i sa skromnim bilansom 4-3 stojimo najbolje od svih država sa prostora bivše Jugoslavije. Slovenija sa 2-5 drži začelje grupe I u kojoj je i Crna Gora koja se dobro držala na gostovanju protiv Turske, ali je ipak izgubila (69-79) i sa 3-4 čežnjivo gleda ka prve tri pozicije na kojima su Španija (6-1), Turska (5-2) i Ukrajina (4-3).

Hrvatska se mučila u prvoj fazi, jedva je uhvatila poslednji voz, ali je ušla sa 3-3, koliko su imale Poljska, Holandija i Mađarska, tako da je u grupi J situacija do daljeg otvorena uz napomenu da je Litvanija posle pobede u Osijeku bila  sigurna, a Italija je sa 5-2 u blagoj prednosti u odnosu na rivale. Hrvati su svoju ionako tešku situaciju dodatno iskomplikovali porazom (83-84) od Litvanije. Gubili su 12 razlike (46-58) ali su trojkom Simona tri minuta pre kraja stigli do 73-73. Nisu izdržali iako su igrali sa 4 NBA igrača: Bogdanovićem (22 poena), Šarićem (19), Žižićem (6) i Zupcem (11). Litvanci su bili bez  NBA igrača ali su imali raspoložene Kalnietisa (14) i Bendziusa (16 poena). Moćno oružje, kao i uvek, bio im je šut za 3 poena-12/27 (44,4%) mada ni Hrvati sa 10/24 (41,7%) nisu bili loši. U ovoj grupi Mađari su u gostima dobili Holandiju (74-59) i trenutno je treća sa 4-3 dok su Poljska, Holandija i Hrvatska na 3-4.

U grupi K Bosna i Hercegovina je sa 2-5 poslednja, bez mnogo izgleda da se domogne trećeg mesta na kome je trenutno Finska sa 4-3. Bosancima nije pomogao ni Jusuf Nurkić, u Helsinkiju su se kasno probudili i na kraju izgubili 81-85. U Sarajevu mogu da pobede Finsku (doduše, igraće bez Nurkića i Džanana Muse ali ni Finci neće imati Markanena) ali Finci treba da izgube dve  utakmice…

 

Kako stvari stoje, 5 utakmica pre kraja od zemalja koje nešto znače u evropskoj košarci u Kinu (verovatno) neće Slovenija i Letonija (zemlje sa zapaženim igračima u NBA), Srbija još uvek nije sigurna, Hrvatska “visi” isto kao i Rusija i Izrael.

Cena famoznih “prozora” biće , za neke, velika…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*