Jokić i defenziva

Nikola Jokić igrač mjeseca
Twitter/Screenshot

Preneseno sa: koraci.rs

Nikola Jokić je Top 25 igrač ako pitamo sve vodeće sportske portale stacionarane na tlu Severno-Američkog kontinenta (ESPN, Bličer, FOX, SI…). Odokatvnom metodom, nešto čemu mi Balkanci verujemo više nego ostalim metričkim sistemima, nadprosečan poznavaoc košarke ,što mi Balkanci opet i te kako jesmo, će reći da je Džouker izuzetan napadač i jako loš odbrambeni igrač. E pa ja se ne slažem sa ovakvim tvrdnjama…bar ne u toj meri.
Bličer Riport, portal koji je među cenenjijim kada je analiza košarke u pitanju, ga je ranije ovog leta opisao kao „podcenjenog defanzivca sa izuzetno izraženim instinktom za pozicioniranje“.
Hajde da uzmemo u obzir nekoliko razloga zašto Nikola nije baš toliko loš u odbrani:
Razlog #1: Denverov defanzivni rejting je lošiji kada je Nikola na klupi.
Može neko da kaže da je to bikini statistika, može se i primetiti da Nikola ima samo 0.8 blokada po utakmici, da njegovo spuštanje u stav ne postoji. Ja se slažem sa svim tim tvrdnjama. Istinite su. Ali, defanzivni rejting Nagetsa je 110.7 kada je Nikola na terenu. Onog trenutka kada se on preseli na klupu, taj rejting pada na 112.5. Ono što se takođe u ovim trenutcima može zabeležiti je i pad u broju ukradenih lopti (-0.3%), manji broj defanzivnih skokova (-4.3%) kao i rast procenta pogođenih šuteva protivničke ekipe (+0.3%).
Jokićev +/- koeficjent na niskom postu je bio 2.3, 12ti najbolji među NBA centrima u toku prošle sezone, a koji su odigrali najmanje 55 utakmica. A znate li ko je na listi ostao iza Nikole? Iza Nikole su ostale defanzivni Kolosusi poput DeAndre Džordana, Majelsa Tarnera, Marka Gasola.
Razlog #2: Nikola Jokić je jedan od najboljih kradljivaca lopte među centrima NBA lige
Jokić je prošle sezone imao 1.2 ukradene lopte po utakmici. U celoj ligi imamo 20 igrača koji su imali 1.2+ ukradene lopte i samo 4 centra u pomenutoj grupi. Ako ovu grupu uzmemo kao standard solidne odbrane, možemo da kažemo da je bio 8mi u krađama i 4ti u defanzivnim skokovima.
Interesantno je da je Nikola u svojoj ruki sezoni beležio 1 ukradenu loptu, i sedmi igrač u istorji lige koji je u svojoj ruki sezoni uspeo da upiše ovakvu statisitiku.
Razlog #3: Jokić je izuzetno inteligentan defanzivac sa izuzetnim osećajem za pozicioniranje na parketu
Postoji mnogo stvari sa kojima je Nikola obdaren a atletske sposobnosti nisu jedna od tih svari. Imati više postignutih tripl dablova nego zakucavanja dosta govori o načinu na koji naš Somborac pristupa igri. Da je Jokić malo atletski obdareniji, verovatno bi govorili o debati da li je na nivou igrača poput LeBrona, Duranta, Karija.
Uprkos nedostatcima o kojima smo maločas govorili, Nikolin IQ mu omogućava da se izbori sa ofanzivnim mašinama poput Marka Gasola, DeMarkus Kazinsa, Blejka Grifina, Nikole Vučevića. Pomenuta grupa igrača ima znatno manji ofanzivni rejting u utakmicama u kojima je Nikola njihov direktan čuvar. Njihovi procenti uspešnih poentiranja idu i do 6% niže u ovim duelima, što je izuzetan uspeh za našeg reprezentativca.
Kako izmeriti koliko se neko dobro postavlja u odbrani? Nemamo način da stvari poput zatvaranja linije prodora kao ni zatrvaranje linije dodavanja izmerimo, te nam ostaje da šaltamo video materijal napred nazad, odbranu po odbranu, pas po pas, prodor po prodor, da bi došli do informacije koliko ko se dobro postavlja u odbrani i šta sve sprečava svojim dobrim pozicioniranjem. Za ovakvu spoznaju treba gledati veliku količinu video materijala i treba poznavati košarku na višem nivou. Oni koji znaju o čemu govorim, razumeju da jedan korak na liniji prodora ili spuštena ruka na liniji dodavanja su razlika između odbranjenog napada i primljene trojke.
Nećemo reći da je Nikola defanzivna mašina spospobna da stavlja igrače u džep, ali nikako ne smemo ni da kažemo da je rupa u odbrani. Bikini statistika ili ne, ovo je era gde se brojevima pridaje veliki značaj. Kod nas, prosečnih Balkanaca, ako si drugi u nečemu to se ne gleda kao uspeh već se kaže da si prvi koji si izgubio. Košarka je samo igra a o ukusima se ne raspravlja. Ko voli burek, ješće burek, ko voli sendvič, klopaće sendvič. Jedina prava dilema je da li burek može biti sa sirom?
P.S. Derel Mori kaže da je, ako pitate statistiku a samim tim i njega, da Džordan i nije toliko dobar igrač koliko se predstavlja.
Mi ćemo naravno kazati: „Kakva bre statistika, šta zna taj Mori?“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*