Bio jednom jedan tim…

Oklahoma City Thunder ime je pod kojim ovu franšizu pratimo poslednjih 10 godina. Franšizu koja je nasledila jedan od atraktivnijih timova 1990ih, Seattle Supersonicse. I franšizu koja je za samo 4 godine postojanja, putem drafta, kreirala toliko moćan tim da su 2012 igrali u velikom NBA finalu.

Na putu do finala stradali su aktualni šampioni Mavsi (4 – 0), Lakersi (4 – 1) i u finalu konferencije – Spursi (4 – 2).

Tada su u velikom finalu naleteli na moćni Miami Heat, koji su predvodili Lebron James, Dwyane Wade i Chris Bosh, i nakon početne pobede, izgubili su četiri u nizu. U svoju jedinu šansu do sada da osvoje titulu. Oklahoma je sa kapitenima – Durantom i Westbrookom – te Hardenom i Ibakom u rosteru, i nekoliko veterana (Mohammed, Fisher) bila drugi najmlađi finalista u NBA istoriji.

Pitamo se šta bi bilo da je ekipa ostala na okupu. Harden je već toga leta trejdan u Houston, nešto posle otišao je Ibaka, a leta 2016 i Durant, i to u redove velikog rivala – Golden Statea. Mnogi su ovom potentnom timu predviđali vladavinu NBA. Nažalost do toga nije došlo.

Podsetimo samo, Russell Westbrook je jedini koji je ostao u ovom timu čiji je danas neprikosnoveni lider, a nedavno je ušao u istoriju kao jedini igrač u NBA koji je dve sezone zaredom imao triple double prosek. Kevin Durant koji ove sezone beleži 26.4 p, 6.8 sk, i 5.4 asistencije, bio je MVP prvenstva 2013-14, i osvojio je prsten sa Warriorsima prošle sezone kada je i bio MVP finala. James Harden je lider Rocketsa, ove sezone najboljeg tima lige, i najveći je kandidat za MVP – priznanja za koje je tri puta izvisao (beleži 30.4 poena i 8.8 asistencija po meču). Snažni krilni centar, Serge Ibaka već dve sezone nije u Oklahomi, nakon kratke epizode u Orlandu sada je nezamenjiv u petorci lidera Istoka Toronto Raptorsa (12.6 poena, 6 skokova po meču).

I da svi timovi za koje nastupaju Durant, Harden, Ibaka i Westbrook među favoritima su za osvajanje titule, doduše neki sa više šanse (Rocketsi, Warriorsi), a neki sa manje.

Zaista, da su ostali na okupu ovo bi bio jako moćan tim. A možda i ne bi? A možda je u pitanju i hemija, koja nije bila idealna, pa i pored sjajnih imena i individualaca tim nikada ne bi dosegao svoj zenit.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Nakon Russa - bajka! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*