Renesansa Tyrekea Evansa

Screenshot/Twitter

Memphis Grizzlies su prošlu sezonu pod vodstvom novog trenera Dave Fizdalea nastavili kontinuitet dobrih igra i sudjelovanja u playoffu, a prošle sezone su zadali dosta muke Spursima. Zadržali su relativno isti stil igre, koji ih je zapravo i “proslavio” tzv “Grint n’ Grind”. Požrtvovna i čvrsta obrana, te moto da niti jedna lopta nije izgubljena je nešto što je pokretalo Međede prošlih sezone. Ove godine imaju sličan stil, no sada je Dave odlučio dosta ubrzati igru u napadu, te sada možemo vidjeti puno više tranzicije i trčanja u igri Memphisa.

Nažalost sreća nije dugo trajala. Povrede Conleya i Gasola, te otpuštanje Fizdalea su učinile svoje. Memphis je do kraja sezona bio jedna od najgorih ekipa Lige, imali su katastrofalan učinak.

Jedan čovjek je iskočio. Čovjek kojemu je predviđana sjajna NBA budućnost i koji je proglašavan za Mini-Lebrona u svojoj rookie sezone. To je Tyreke Evans. On je svoju (dosada) najbolju sezonu odigrao u svojoj prvoj godini u NBA ligi. Bilježio je preko 20 poena te preko 5 skokova i asista i osvojio je nagradu za najboljeg rookiea godine. Igrao je sjajno u toj generaciji Kingsa te vrlo brzo postao njihov glavni igrač.

Nakon sjajne prve sezone, nažalost kreću problemi. Evans nije još niti jednom odigrao sve 82 utakmice u sezoni, uvijek je propustio barem 10-ak, a te druge sezone gotovo 30 utakmica. Slijedi lagan pad, statistike su sve gore i gore, a na igraču koji zavisi od ulaza i atletičnosti povrede koljena su ostavile traga. Nakon Kingsa slijede Pelicansi. Tamo je bio 3 i pol godine, a u svojoj posljednoj sezoni je odigrao samo 26 utakmca, da bi na polovici iduće sezone ponovo došao u Kingse.

Početkom prošle godine potpisuje jednogodišnji ugovor s Grizlliesima i najavio je veliki povratak. Dobio je ulogu 6. igrača i u Memphisu Evans je bio nevjerovatan. U ovom 11. mjesecu igrao izvanredno, zabijao 24,7 poena uz preko 60% šuta iz igre, te čak 48,4% šuta za tri poena! Možda i najbolji period karijere, nakon rookie sezone.

Evans se vratio i sada vidimo kakvog bi igrača Liga imala da nije bilo svih silnih povreda. Uloga u Memphisu mu je odlično odgovarala, glavni je playmaker kada nema Conleya na terenu, a njegova slash n’kick igra je nešto na čemu su Grizzliesi zasnivali napad kada su glavna rješenja na klupi. Iako nikada nije bio šuter, sada je nevjerovatno popravio svoje postotke, a i samu selekciju šuta te igra najbolju košarku karijere.

Memphis je nažalost imao očajnu sezonu. Evans je do kraja odigrao na solidnoj razini, no i on je doživio očekivani pad. Očekivan, jer Grizzliesi su gubili utakmice na sve strane. Sezonu je završio sa 19,4 poena, 5,4 skoka i 5,2 asista. Ove godine se preselio u Indianu, jedno od najvećih iznenađenja prošle sezone. Stigao je kao zamjena za Lancea Stephensona, jer inače je on imao tu ulogu s klupe koju će sada imati Evans. Sigurno je napredak u odnosu na Lancea, ako ništa drugo konstantiji je.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. U Memphisu i dalje vlada nezadovoljstvo - Ostatak Sveta
  2. Ostatak sveta - Rumor central 3/2/2018 - Ostatak Sveta
  3. Igrač Pacersa izbačen iz NBA na dve godine! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*