Atlantic 2018 – 2019: Divizija obojana u Zeleno

Manje od mjesec dana nas dijeli od početka sezone. Ovo ljeto nije bilo toliko puno tradeova, no neke velike zvijezde su promijenile klubove. Krenuti ćemo s najavom sezone po divizijama, a prva na redu je Atlantic. Ovdje najviše šanse za uzeti naslov divizije ima naravno Boston koji je napokon kompletan, ali opasno prijete i Raptorsi sa Leonardom u sastavu.

BOSTON CELTICS

IN- Brad Wanmaker (Fenerbache)

OUT- Shane Larkin, Rodney Purvis, Greg Monroe (Raptors), Abdel Nader (Thunder)

Draft- Robert Williams (27.pick)

Prošla sezona je počela šokom, no na kraju je sve ispalo i više nego dobro. Iako su u playoff bili i bez Irvinga, dobrano su namučili Cavse u Finalu Istoka. Sada su napokon kompletni, a ekipa im izgleda nevjerovatno dobro. Glavni favoriti sa Istoka, a jedna od rijetkih ekipa u Ligi koja može legitimno zaprijetiti Warriorsima. Boston nije puno trgovao preko ljeta. Nije bilo ni potrebe. Najveće pojačanje će biti povratak Haywarda, te oporavak Irvinga. Kao i prošle godine nastavili su praksu dovođenja rezervnih bekova iz Europe. Umjesto Larkina, stigao je Wanamaker koji je imao vrlo dobru sezonu kod Obradovića. Teško da će dobiti neke veće minute, no Stevens sada ima izuzetno dugačku klupu. Rozier, Smart, Morris, Wanamaker, Theis… Sve igrači koji na svoj način mogu doprinjeti ovoj ekipi.

Najbolje o širini ove ekipe govore treninzi Bostona. U igri 5 na 5, tj prva protiv druge petorke, redovno je egal rezultat. Rozier će sigurno htjeti dokazati da prošla sezona nije bila slučajnost. On i Smart će biti zaduženi za presing na bekovsku liniju, Morris je tu da zabija protiv drugih postava, dok će snagatori s klupe Baynes i Oyeleje biti zaduženi za prljave poslove. Stevens ima ogromnu rotaciju, te izuzetno talentiranu petorku. Boston je ponovo opasan i sigurno glavni kandidat s Istoka da ugrozi Ratnike.

Prognoza: 1. mjesto Istoka

TORONTO RAPTORS

IN- Danny Green (Spurs), Kawhi Leonard (Spurs), Greg Monroe (Celtics)

OUT- DeMar DeRozan (Spurs), Jakob Poeltl (Spurs), Alfonzo McKinnie

DRAFT – /

Kompleks Lebron se još jednom pokazao kao prevelika prepreka za momke iz Kanade. Bili su najbolja ekipa Istoka, najbolji score u povijesti franšize, a opet su protiv Cavsa izgledali kao da su zalutali u playoff. Ispali su sa čistom metlom, praktički bez ispaljenog metka. Morale su se raditi promjene, a ceh je platio Trener godine Dwyane Casey i najbolji igrač ekipa Demar Derozan. Prvo je Casey dobio otkaz, a instaliran je dotadašnji pomoćnik Nick Nurse. Ubrzo nakon toga, odjeknula je “bomba”. Nezadovoljno Leonard je postao novi igrač Raptorsa. U velikom tradeu sa Spursima doveli su bivšeg MVP kandidata Leonarda. Odlaskom Derozana se poremetila kemija u ekipi, pogotovo odnos uprave sa Lowryem, no ukoliko Leonard bude na 100% Raptorsi će ipak biti jači nego prošleg godine. Imali su sjajnu klupu, široku rotaciju, a ove godine bi trebali igrati malo bržu košarku pod Nurseom. No, najviše će ovisiti o Leonardu i njegovom zdravlju, te Lowryu koji se mora probuditi i zaboraviti na najboljeg prijatelja Derozana.

Prognoza: Top3 Istoka

NEW YORK KNICKS

IN- Mario Hezonja (Magic), Noah Vonleh (Blazers)

OUT- Michael Beasley (Lakers), Kyle O’Quinn (Pacers), Troy Williams

DRAFT- Kevin Knox ( 9.pick), Mitchell Robinson ( 36.pick)

Skeptici u Velikoj Jabuci nikada ne miruju. Opet se ponovio scenario kao kada su izabrali Porzingisa. Nisu bili zadovoljni s Knoxom, no početak Ljetne Lige ih je opet demantirao. Knox je pokazao sjajne stvari, a uz njega je i drugi pick Knicksa Robinson odigrao odlično. Dugo vremena Knicksi nisu imali ovako potentnu ekipu. Jedini problem bi mogla predstavljati povreda Zingisa. Još uvijek se oporavlja, a postoji čak i neka mogućnost da propusti čitavu sezonu. To vjerovatno neće biti slučaj, no Zingisa sigurno neće biti prvih nekoliko mjeseci Lige. No kada se vrati, Knicksi napokon imaju ekipu za velike stvari.

Ovako talentiranu ekipu Knicksi nisu imali dugo vremena. Pogotovo obrambeno. Ntikilina može postati jedan od najboljih obrambenih bekova Lige, dok su novaci Knox i Robinson izuzetno dugački i atletični. Pod Fizdaleom bi mogli postati sjajni obrambeni igrači. Iskorak očekujemo i od Hezonja. Pokazao je da pripada u NBA svojim igrama u drugoj polovici prošle sezone. Prostora će sigurno imati, Fizdale bi ga mogao koristiti na obje krilne pozicije. Jedan od najvećih pluseva ove sezone je što Knicksi napokon imaju i trenera. Dave Fizdale je preuzeo ovu veliku odgovornost, a sigurni smo da je dorastao zadatku. Radio je odličan posao u Memphisu, no povrede glavnih igrača su ga stajale posla. Sada je preuzeo užarenu klupu, a sigurni smo da je dorastao zadatku. Napokon slijede neki bolji dani za Knickse.

Prognoza: Borba za 8. mjesto Istoka

PHILADELPHIA 76ERS

IN- Wilson Chandler (Nuggets), Mike Muscala (Hawks), Jonah Bolden (Maccabi)

OUT- Justin Anderson (Hawks), Marco Bellineli (Spurs), Richaun Holmes (Suns), Ersan Ilyasova (Bucks), Timothé Luwawu-Cabarrot (Thunder)

DRAFT – Zaire Smith (16. pick), Landry Shamet (26.pick), Shake Milton (54. pick)

Proces je sazrio. Simmons se okitio nagradom za ROY-a, Embiid je napokon odigrao više od polovice sezone, a ostatak ekipe je prešao na jedan viši nivo. Tu prvenstveno mislimo na našeg Šarića, te McConnela. Jezgra ekipe je ostala, petorka će biti gotovo nepromjenjena, a jedini problem bi im mogla predstavljati klupa.

Najviše se naravno očekuje od Simmonsa i Embiida, a najveće iznenađenje bi mogao biti Fultz. Prošlogodišnji prvi pick je mučio muku s povredom čitave sezone, no sada je napokon 100% spreman. Izgleda sjajno na treninzima, te je sam izjavio kako jedva čeka početak nove sezone. Veteranski dvojac s klupe Ilyasova/Bellineli su zamijenili Muscala i Wilson Chandler. Muscala bi mogao donijeti slične stvari kao Ilyasova, solidna stretch opcija uz nekoliko pokupljenih skokova po večeri. S druge strane Chandler je u očitom padu, no i dalje u obrani može pružiti više od Bellinelia, no opet u napadačkom segmetnu Italijan je jednostavno bolji šuter.

Napredak ove ekipe će ponajviše zavistiti od Fultza. Potreban im je još jedan strijelac u vanjskoj liniji. Simmons nikada neće biti scorer, no ako Fultz odigra kako se od njega očekuje Sixersi su riješili svoj najveći problem. Također Brown ne može računati na svog rookiea. Prokletstvo Sixersa i drafta se nastavilo. Njihov prvi pick Zaire Smith se povredio te će najvjerovatnije propustiti čitavu prvu sezonu. Sixersi ove sezone sigurno neće zaprijetiti Bostonu i Torontu, no isto tako sigurno će ostati u Top 5 ekipa Istoka.

Prognoza: Top5 Istoka

BROOKLYN NETS

IN- Ed Davis (Blazers), Jared Dudley (Suns), Kenneth Faried (Nuggets), Treveon Graham, Shabazz Napier (Blazers)

OUT- Dante Cunningham (Spurs), Jeremy Lin (Hawks), Jahlil Okafor (Pelicans), Nik Stauskas (Blazers), Isaiah Whitehead (Nuggets),

DRAFT- Džanan Musa( 29.pick), Rodions Kurucs (40.pick)

Ekipa s druge strane rijeke Hudson se još uvijek oporavlja od “krađe” Kelta. Marks radi jako dobar posao i ova ekipa Netsa napokon počinje ličit na nešto. Nisu odrađivali velike tradeove ovoga ljeta, već su samo doveli nekoliko iskusnih veterana kako bi pomogli ovoj mladoj ekipi.

Atkinson radi jako dobar posao s ovom ekipom, koja je i dalje dosta limitirana. Nisu izgubili nikoga bitnijeg, Lin je ionako bio povređen čitavu sezonu, Stauskas i Okafor se nisu naigrali, tako da nisu ništa slabiji nego prošle sezone. Davis će donijeti određenu stabilnost pod košem, mijenjati će mladog Allena, dok će Dudley donijeti mirnoći i dobar šut izvana. Stvari će i dalje najviše ovisiti o Russellu. Ova sezona je ključna za njega. Pod hitno mora pronaći način da uhvati konstatnu kroz sezonu.

Musa je odlučio da će odmah preko bare, Netsi su inzistirali. No smatram da u prvoj sezoni ipak neće imati preveliku ulogu. Musa se još uvijek mora naviknuti na ovaj stil igre, dodati mišićne mase te će tek onda biti 100% spreman za igru. No za njega ima vremena.  Netsi i dalje neće u playoff,no napokon se naziru bolji dani za ovu ekipu.

Prognoza: 10.-12. mjesto Istoka

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Southwest 2018 - 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani - Ostatak Sveta
  2. Ko su novi gospodari Istoka? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*