Central 2018 – 2019: Cavsi bez krune, Bullsi bez ambicija

Cleveland Cavaliers

IN – Sam Dekker (LA Clippers), Channing Frye (LA Lakers), David Nwaba (Bulls)

OUT- Lebron James (LA Lakers), Jeff Green (Wizards), Jose Calderon (Pistons), London Perrantes (Limoges)

Draft  Colin Sexton (8. pick)

Nakon četiri godine the Land će ponovo živeti bez Lebrona. Ovoga puta lidersku palicu preuzeo je krilni centar Kevin Love, 30-godišnjak, koji je u dosadašnej četiri godine u Clevelandu bio važan igrač ali nikada neko ko će potegnuti i praviti razliku. Novi ugovor i veliko poverenje uprave i trenera koje su mu ukazali novim ugovorom tokom leta veliki su motiv za njega.

Jezgra Clevelandovog tima izgleda dobro, bar na papiru. Spoj iskusnih i mladih igrača mogao bi kreirati neku novu hemiju, a pojedine igrače bi Lebronov odlazak mogao rasteretiti i dati im krila. Na playu imaju iskusnog George Hilla, ali i mladog Collina Sextona koji je tokom Letnje lige pokazao kvalitet ali i samopouzdanje. Sextona svi vide kao buduću vedetu tima, no pitanje je u kom će se pravcu ovaj momak razvijati. Na dvojci ponovo spoj veteransko-omladinskog tipa, JR Smith, tragičar prošlogodišnjeg finala, i Rodney Hood koji je ipak ostao u ekipi, a kao treća opcija je tu Jordan Clarkson koji se u finišu prošle sezone potpuno izgubio. Na trojci može da igra iskusni Kyle Korver, sjajni šuter, kao i mladi Turčin Cedi Osman koji bi mogao dobiti više prilike (na ovu poziciju pretenduje i Hood u nekoj od rotacija), dok će Lova ne četvorci zamenjivati Larry Nance Junior koji nije ostavio neki poseban utisak ali bi poput mnogih mladih igrača Cavsa mogao da napreduje. A tu je i novajlija Sam Dekker. Na centarskoj poziciji je Tristan Thompson, i mladi Hrvats Ante Žižić koji bi definitivno trebalo da dobije više minuta.

Cleveland neće imati rezultatski imperativ u ovoj sezoni, i to je prilika da trener Lue da više minuta mladima i da ih razvija, i tako stvara hemiju unutar tima. Ova će sezona konačno pokazati koliko je on dobar trener, a koliko je u eri Lebrona bio maskota.

Prognoza: Borba za play off

 

Indiana Pacers

IN – Tyreke Evans (Grizzlies), Doug McDermott (Mavs), Kyle O’Quinn (Knicks), CJ Wilcox (Blazers), Omari Johnson (Grizzlies), Elijah Stewart (Trojans)

OUT – Lance Stephenson (LA Lakers), Al Jefferson and Joe Young (Kina), Alex Poythress (Hawks)

Draft – Aaron Holiday (23. pick), Alize Johnson (50. pick)

Koliko smo ih sve prošle godine potcenili za ovu sezonu smo sigurnu da će Pacersi biti tvrd ora i jedan od kandidata za plasman u gornjem domu Istoka.

Sačuvali su jezgru ekipe, na bekovskim pozicijama tu su i dalje iskusni Collison, neverovatni Vicotr Oladipo koji je konačno pronašao sebe u dresu Indiane, na krilu je tu Bojan Bogdanović koji se također ustalio na trojci i prošle je sezone bio drugi strelac tima. Na četvorci imaju mladog Domantasa Sabonisa i iskusnog Thadeusa Younga, dok će petica rezevrisana za pokretjivog i skočnog Mylesa Turnera. Tim je napustila masktota Lance Stepehnson, čovek zabavljač ali i igrač koji ume odigrati čvrsto odbranu, dok je klupa Pacersa također osnažena i Nate McMillan će imati na raspolaganju dosta oružja u narednoj sezoni. Pacersi igraju čvrstu i timsku košarku, i pored činjenice da je Oladipo prosšle sezone iskočio imaju neoliko igrača koji su sposobni rešavati utakmice.

Prognoza: 4-6 mesto na Istoku

 

Milwaukee Bucks

IN – Ersan Ilyasova (76ers), Brook Lopez (LA Lakers), Pat Connaughton (Blazers), Jordan Barnet (Missouri), Brandon McCoy, Travis Trice, Tim Frazier, Christian Wood.

OUT – Jabari Parker (Bulls)

Draft – Donte DiVicenzo (17. pick)

Na papiru deluje sjajno. Poletni tim Bucksa, sa Giannisom Antetokoumpom u naponu snage neće biti ugodan rival niti za jedan tim. Giannis je perjanica i predvodnik ove franšizei gotovo je nezaustavljiv, a u narednoj sezoni biće jedan od kandidata za MVP-a. Chris Middleton nakon sezone iz snova obećava još bolju sezonu, a u bekovskoj liniji tima su još i Bledsoe, Delladova, Brogdon i novopridošli rookie DiVicenzo, koji ima sjajne šuterske predispozicije. Tu je i Muhammad koji je produžio ugovor sa timom, a deficitirane pozicije, posebno na četvorci (ako ne računa Giannisa koji može da igra sve) i petici Buksi su zakrpili dovođenjem Ilyasove iz 76ersa i Brooka Lopeza koji će se nakon očajne sezone u Lakersima ponovo tražiti na Istoku.

Prognoza: Borba za play off

 

Detroit Pistons

IN – Jose Calderon (Cavs), Keenan Evans (Texas), Zaza Pachulia (Warriors), Glenn Robinson III (Pacers)

OUT- Anthony Tolliver (Wolves), James Ennis III (Rockets)

Draft – Khyri Thomas (38. pick), Bruce Brown Jr. (42. pick)

Iako su važili, a to je i dalje slučaj, za čvrstu ekipu sa play off potencijalom, Pistonsi u poslednje dve godine nisu uspevali da se domognu doigravanja. Imali su problema sa povredama, a zamerke na rad trenera Stana van Gundyja rezultirale su njegovom smenom. Sa novim kormilarom, zvanično najboljim trenerom lige, Dwyane Caseyem koji je sa Raptorsima dominirao Istokom, Detroit kreće da pomera granice. Imaju možda i najjaču centarsu vezu – Andre Drummonda i Blake Griffina koji je stigao prošle sezone iz Clippersa i tek se sada uhodao. Ovaj dvojac biće udarna igla Pistonsa, i Caseyev adut za borbu za play off.

Na poziciji playa to je Reggie Jackson koji ponovo kuburi sa zdravljem jer ima povredu zgloba, na dvojci je tu Bullock, a na trojci Stanley Johnson. On je mlad, 22 godine, ulazi u poslednju godinu rookie ugovora, no nije do sada iskazao pun potencija a na njegovo mesto vreba iz prikrajka Glan Robinson III. Tokom leta u ‘Motor City’ stigli su Zaza Pachulia i Jose Calderon, dva veterana koji znaju igrati velike mečeve.

Prognoza: Top 5 na Istoku

 

Chicago Bulls

IN-  Jabari Parker (Bucks), Antonius Cleveland (Hawks), Rawle Atkins (Arizona – dvosmerni ugovor), Darrick Walton (Heat), Kaiser Gates (Xavier), Jakkar Sampson (Kings).

OUT- Sean Kilpatrick, Paul Zipser (otpušteni), Noah Vonleh (Knicks), Quincy Ponexter (Spurs).

Draft – Wendell Carter (7. pick), Chandler Huchison (22. pick)

Bullsi su i dalje u fazi rebuildinga, a svojoj mladoj jezgri igraa ovoga leta dodali su Jabari Parkera iz Bucksa, kao i vrlo talentovanog Cartera koji je stigao putem drafta. Za trenera Hoeberga najvažnije je da mu mladi igrači budu zdravi. Podsetimo samo da su prošle godine značajan deo sezone propustili bek LaVine i prvi play Dunn.

Lišeni rezultatskih ambicija Bullsi bi mogli biti prijatno iznenađenje u predstojećoj sezoni. Dunn je konačno pronašao sebe, deluje sigurno na jedinici i nema apsolutno konkurenciju u ovom timu što mu garantuje minute (njegova reserve Payne također je sklon povredama), no mora definitivno da poradi na šutu i to je vrlo uočljiv deficit u njegovoj igri.  Isti je slučaj sa LaVinom na poziciji beka. On je potpisao novi ugovor sa timom i videćemo koliko se dobro oporavio jer njegov igrački potencijal je nesumnjiv. Jabari Parker koji je stigao kao slobodni igrač biće starter na poziciji krila. Ukoliko njih dvojica ostanu zdravi biće ubojit duet.

Najveća gužva je na poziciji krilnog centra i centra jer Hoiberg raspolaže sa nekoliko kvalitetnih visokih igraa, uključujući ‘letećeg Finca’ Lauri Markkanena (213 cm), Robina Lopeza, iskusnog centra i strtera na petici (213 cm), te Bobby Portisa (211 cm), Felicia (206 cm), i rookie igrača Wendella Cartera Jr. (208), koji je izabran kao 7 pick ovog leta. Bullsi još uvek nemaju formiranu takmičarku ekipu zog čega će teško do play offa ove sezone, jer konkurencija na Istoku je za njih još uvek prejaka.

Prognoza: 8-12 mesto na Istoku

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Southwest 2018 - 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani - Ostatak Sveta
  2. Cleveland Cavaliers 2018 – 2019: No King, no hope! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*