Southeast 2018-2019: Nikada slabija konkurencija

Atlanta Hawks

IN- Justin Anderson (76ers), Vince Carter, Daniel Hamilton, Alex Len, Jeremy Lin(Nets)

OUT- Antonius Cleveland (FA), Damion Lee (GSW), Jaylen Morris (FA), Mike Muscala (76ers), Dennis Schroeder (Thunder), Isaiah Taylor (FA)

DRAFT – Trae Young (5.pick), Kevin Huerter (19. pick), Omar Spellman (30.pick)

Prošla sezona je bila tranzicijska sezona za Hawkse. Praktički prva čitava sezone bez ijednog člana “one stare” ekipe Hawksa koja je dominirala Istokom. Sada u u fazi kompletnog rebuildinga, a izborima na ovogodišnjem draftu su praktčki odlučili koji putem žele ići. Njihov novi GM  Travis Schlenk je bio prije ovoga posla radio u Warriorsima. Odmah nakon drafta se vidjelo da on želi ići u tom smjeru.

Young je igrač koji će ili biti Allstar ili će biti bust, s njim nema nekakve sredine. Od svih igrača koji su bili dostupni na ovogodišnjem draftu, on je bio najsličniji glavnoj zvijezdi Warriorsa, Stephu Curryu. Obojica imaju velik domet šuta, potežu iz nemogućih pozicija, no Young tek treba dokazati da to može raditi i na NBA razini. Odlaskom bivšeg najboljeg igrača Njemca Schroedera su napravili mjesta Youngu i dali mu ključeve ove ekipe u ruke. Drugi pick Huerter je nešto najbliže Klayu Thompsonu, tako da se Travisov cilj jasno vidi.

Taurean Prince će biti glavna “ispomoć” Youngu. Pokazao je da može biti izuzetno dobar 3-D igrač, a čak je pokazao i neke kreatorske kvalitete. Lin će ukoliko bude zdrav biti tu kao osigurač i mentor za Younga, slično kao i Vince Carter. Očekuju dosta i od Collinsa koji, ukoliko doda u svoj arsenal i dalekometni šut, može biti kvalitetan izbor za poziciju četvorke u nekoliko idućih godina.

Hawksi su osuđeni na dno konferencije. Ova ekipa jednostavno nema dovoljno kvalitete da napravi nešto više. Samo što bi mogli na kraju žaliti za Dončićem kojega su mogli imati. Odlučili su se za Younga, a kako smo već napomenuli, s njim nema “zlatne sredine”. Takva je sada situacija i s Hawksima.

Progoza: od 9. do 14. mesta

Washington Wizards

IN- Thomas Bryant, Jeff Green (Cavs), Dwight Howard (Hornets), Austin Rivers (Clippers)

OUT- Marcin Gortat (Clippers), Mike Scott (Clippers)

DRAFT- Troy Brown (15.pick), Issuf Sanon (44. pick)

Nakon najbolje sezone u nekoliko posljednjih godina, Čarobnjaci iz glavnog grada su bili na rubu raspada. Wall je opet imao dosta problema s povreda, a svađe između Walla i ostataka, uvelike su naštetile ekipi. To je značilo da dugogodišnji centar Marcin Gortat mora otići. Stigao je Howard umjesto njega, zasigurno igrači kvalitetnije rješenje. No, ako je Gortat imao probleme s Wallom, kako će se Howard snaći…

Što se tiče same igre, ona se ne bi trebala nešto previše mijenjati. Samo će Gortata u pick n’rollu zamijeniti Howard koji će sigurno znati iskoristit Wallove lopte. Beal, Porter i Morris su tu da i dalje šire reket, a sada će Howard čak moći koristiti i svoju leđnu tehniku. Nadamo se da Brooks neće dopustiti baš previše toga. Što se tiče rotacije, ona je i dalje u najmanju ruku oskudna. Na bekovskim pozicijama imaju Riversa, koji će mijenjati i Beala i Walla, no nakon njega je rupa. Istina, Satoransky je odradio dobar posao prošle godine, no koliko mu Brooks vjeruje… Na centru imaju samo Mahimnia, dok će krilne pozicije pokrivati Oubre i Green.

Momci iz glavnog grada imaju relativno istu ekipu već nekoliko sezona. Najbitnije za njih je da ih posluži zdravlje, a za ostalo će se snaći. Rotacija je prekratka za neke velike stvari, no Wizardsi bi trebali bez velikih poteškoća izboriti playoff na Istoku.

Progoza: od 5. do 8. mesta

Miami Heat

In –  Duncan Robinson (Michigan), Yante Maten (Georgia), Malik Newman (LA Lakers), Marcu Lee (California), Briante Weber (Memphis), Jarnell Stokes (China)

Out – /

Draft – /

Šta god se dešavalo u Miamiu, a prošoga leta nije bilo velikih tektonskih poremećaja u samom igračkom kadru, najači adut ove ekipe je duet koji deluje van terena – trener Eric Spoelstra i operativac Pat Riley, obojica sa šampionskim iskustvom i iskustvom pravljenja tima ni iz čega.

A Miami, koliko god da nije spektakularan tim, ima materijala da bude i čvrst orah i nagazna mina za mnoge rivale u predstojećoj sezoni. A predstojeća sezona biće posebna jer to je oproštajna sezona Dwyane Wadea, jednog od najboljih igrača u istoriji franšize, čoveka koji je timu doneo tri titule. Titula je u narednoj sezoni nedostižni san, ali smo sigurni da ovaj tim ima kvalitet za plasman u play off. Na playu je sada već iskusni Goran Dragić, 32-godišnji Slovenac koji je prošle sezone bio prvo ime franšize. Iako je bilo spekulacija da bi mogao otići, on se na kraju skrasio na Floridi. Na bekovskim pozicijama su Dion Waiters, koji će početak sezone propustiti zbog operacije, zbog čega više minuta očekuju sjajni šuter Ellington, Tyler Johnson, kao i Josh Richardson, koji će verovatno startovati sa pozicije trojke, svi odlični igrači i poslušni Spoelstrini vojnici. Na četvorci će Heat započeti sa Winslowom, jer i James Johnson u sezonu ulazi sa povredom. Najveća nas misterija čeka na poziciji petica jer u smiraj prošle sezone, kao i tokom leta, bilo je puno reči o nezadovoljstvu i potencijalnom trejdu Hassana Whitesidea. On je ostao mada je i dalje kandidat za trade, jer će u naredne godine zaraditi 51.5 miliona dolara. A Heat je situaciji da je zbog velikog capa bio onemogućen dovoditi velika pojačanja, a uprava je počela razmišljati odavno o čišćenju budžeta. Pod košem je Heat sada napravio respektabilnu konkurenciju Hassanu, to je Adebayo koji je kroz svoju rookie sezonu sazreo i pokazao da može napredovati, tu je Kanađanin kely Olynik koji je sve prijatno izenadio prošle sezone, a kao backup je tu i najstariji igrač franšize Udonis Hasslem.

Prognoza: Borba za play off

 

Charlotte Hornets

IN-  Bismack Biyombo (Orlando),  Tony Parker (Spurs), JP Macura (Xavier), Jaylen Barford (Arkansas), Zach Smith (Texas), Isaiah Wilkins (Virginia), Joe Chealey (Charleston)

OUT- Dwight Howard (Wizards)

Draft – Miles Bridges (12. pick), Devonte Graham (33. pick), Arnoldas Kulboka (55. pick)

Hornetsi pod Michaelom Jordanom nikako na zelenu granu, niti u play off. Čini se da ni naredna sezona za ovu franšizu neće biti drugačija. No pozicija i smer Hornetsa nejasan je, da li oni idu u pravcu rebuilding ili se i dalje takmičarski borbe za što bolji plasman.

Sa novim trenerom, James Boregom, koji je nekadašnji Popovichev učenik iz Spursa, Hornetsi se nadaju napretku. Napravili su nekoliko važnih poteza ovoga leta, rešili su se Dwighta Howarda koji je i pored zapažene statistike izuzetno lose delovao na hemiju u svlačionici. Doveli su Biyomba iz Orlanda, ali i Tonya Parkera iz Spursa, koji bi značajno mogao uticati na igru tima. Njegovo je iskustvo neprocenjivo, on je kapetan ili trener na terenu, no pitanje je koliko će njegovo iskustvo moći da se primeni na system koji nisu Spursi.

Kemba Walker (28 godina) i dalje je prvo ime tima, i pozicija broj 1 rezervisana je za njega, sada uz veliku podršku Parkera. Walker koji ulazi u svoju poslednju godinu ugovora bio je u trade izlogu i nije isključeno da ga Hornetsi daju i pre narednog leta. Na dvojci prednost ima Jeremy Lam ispred Michaela Kid-Gillchrista, dok je na poziciji krila starter još jedan Francuz, iskusni Nicolas Batum. Ni sa njim u franšizi nisu zadovoljni i verovatno će u narednoj sezoni gledati kako da se reše njega i njegovog trogodišnjeg ugovora vrednog 76 miliona. U konkurenciji za ovu poziciju i mladi Malik Monk. Na četvorci Hornetsi imaju  Kidd-Gilchrista ali i iskusnog Marwina Williamsa, a sa klupe bi šansu mogao dobiti Kaminski. Najveć gužva je na petici gde osim Kody Zellera Hornetsi sada imaju i Španca Willya Hernangomeza, koji nakon napuštanja Knicksa, očekuje veću minutažu u ovom klubu, a tu je i pomenuti Biyombo.

Prognoza: Od 10. do 14. pozicije

 

Orlando Magic

IN-  Jerian Grant (Bulls), Timofey Mozgov (Brooklyn), Jarell Martin (Memphis)

OUT- Bismack Biyombo (Hornets), Mario Hezonja (Knicks)

Draft – Mo Bamba (6. pick), Melvin Frazier (35. pick), Justin Jackson (43. pick)

Tim bez kompasa i vizije. I tako u poslednje dve godine, bez izgleda da se nešto menja u novoj sezoni. A Magic u 2018-2019 ulazi sa novim vlasnikom (stari je preminuo), i novim trenerom. Nema više ne Paytona, nema Hezonje, nema Biyomba, eksperiment sa Vogelom je propao. Kako dalje?

Najviše se tim uzda u pleadu mladih igrača koji su stigli ovoga leta, pre svega Mo Bamba, i one koje su poput Aarona Gordona ili Nikole Vučevia koji je postao symbol franšize ali se čini da je u poslednje vreme došlo do zasićenja.

Sa Augustionom na playu, Grantom kao backupom, Fournierom na dvojci, Simmonsom na trojci, i Gordonm i Vučevićem koji će činiti par Orlandovih visokih momaka pod košem teško možeo očekivati spektakularnu košarku i rezultat. Sve oči će naredne sezone biti uperene ka Mambi i njegovim potencijalima. Momak sa dugačkim rukama, biran je kao 6. pick, a mnogi u njemu vide All Star potencijal. Da pomenemo da je Magic prihvatio i Rusa Timofeja Mozgova koji je odavno prestao igrati vrhunsku košarku, ali je po ugovoru među bolje plaćenima u timu.

Prognoza: Od 10. do 14. pozicije

1 Trackback / Pingback

  1. Southwest 2018 - 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*