Northwest 2018-2018 Zlatna sredina NBA Lige

Portland TrailBlazers

IN- Seth Curry (Mavs), Nik Stauskas (Nets)

OUT- Pat Connaughton (Bucks), Ed Davis (Nets), Shabazz Napier (Nets), Georgios Papagiannis (PAO)

DRAFT- Anfernee Simons (24.pick), Gary Trent Jr. (37.pick)

Regularni dio prošle sezone Blazersi su odradili u najboljem mogućem svijetlu. Završili su kao treća ekipa Zapada, no Pelikani su ih u playoffu probudili iz “sna”. Čista metla za Davisa, Ronda i ekipu. To je trebalo upaliti neke alarme u Portlandu, da se neke promjene moraju dogoditi, no zasada ništa od toga. Osnovica ekipe su i dalje bekovi Lillard – McCollum, a sve što su radili preko ljeta je dovođenje još pokoje zamjene za njih dvojicu.

U Oregon su stigli Curryev brat Seth. Prije dvije sezone je pokazao kako mu je mjesto u NBA, no prošlu je čitavu presjedio zbog povrede. Pitanje je u kakvom će se stanju vratiti, no ako uspije doći u staru formu, Blazersi su dobili solidno pojačanje. Slične stvari vrijede i za Stauskasa, koji zapravo nikada nije pokazao da može igrati na ovom nivou, no i on ako pronađe formu, tj ispuni potencijal Blazersi imaju pokrivene bekovske pozicije. Problem i dalje ostaju krila.

Harkless i Aminu čvrsto drže krilne pozicije, no bilo što da se desi jednom od njih dvojice i Blazersi su u velikom problemu. Jednostavno nemaju dovoljno dobra rješenja. Collins je možda odgovor, no više naginje ka centru nego ga krilu, dok Turner iz godine u godinu pokazuje da ipak nije igrač za najviši nivo. Nurkić će i dalje držati obranu Blazersa, no niti za njega nemaju dostojnu zamjenu. Swanigan je dominantan u Ljetnoj Ligi, no za pravu NBA je još uvijek prespor, pa se Stotts ipak ne može osloniti na njega.

Dvojica rookiea su još uvijek jako mladi, pogtovo Simons. On bi mogao biti budući Allstar, no i veliki promašaj. Praktički je stigao direkt iz srednje škole, tj nije htio upisati niti jedno sveučilište, te dolazi bez ikakvog iskustva igranja, osim na srednješkolskoj razini. Najveći problem Blazersa je dubina rostera. Petorka je i više nego dobra, garantira im sigurno mjesto u playoffu, no kvaliteta naglo pada kako Stotts poseže sve dublje na klupu.

Prognoza: 5.-8. mjesto Istoka

Oklahoma City Thunder

IN- Timothé Luwawu-Cabarrot (76ers), Abdel Nader (Celtics), Nerlens Noel (Mavs), Dennis Schroder (Hawks)

OUT- Carmelo Anthony (Hawks – Rockets), Nick Colinson (umirovljen), Daniel Hamilton (Hawks), Dakari Johnson (Magic), Rodney Purvis (Magic), Kyle Singler

DRAFT- Hamidou Diallo (45.pick), Devon Hall (53. pick), Kevin Hervey (57.pick)

Najveće pojačanje za Thundere je ostanak PG-a. Pomalo možda i iznenađujuće George je objavio da svoju budućnost vidi u Oklahomi. Čak se nije dugo niti čekalo na odluku, već je PG čim je imao priliku potpisao novi ugovor. Ovo je sjajna vijest za Westbrooka koji sada može računati na Georgea kao dugoročnog partnera. Osim ovog potpisa OKC je odradio jako dobar posao ovo ljeta. Pojačali su klupu, bez da su izgubili neke bitne igrače (znam da su izgubili Mela…) i trebali bi biti čak i jači nego prošle sezone.

Najveće pojačanje je bivši vođa Hawksa Schroeder. Njemac je pokazao da ima kvalitet za startnu poziciju u NBA, čak i da bude rubni Allstar, no u ovoj ekipi će vjerovatno imati ulogu 6. igrača. Često će igrati i sa Westom zajedno u petorci, vjerovatno kod zatvaranja utakmice. Rotaciju na centarskim pozicijama će pojačati Noel kojega dosta dugo nismo vidjeli na parketima. U Mavsima se nikako nije snašao i ovo mu je možda i zadnja prilika da spasi NBA karijeru. Motivacije neće nedostajati, tako da je i Adams dobio dostojnu zamjenu.

Problem bi mogla predstavljati povreda Westbrooka, koji sigurno propušta otvaranje sezone. Ovo otvara još više mjesta za Schroedera koji će morati preuzeti startnu ulogu u izostanku glavnog i odgovornog u Thunderima. Najnovijim pojačanjima osjetno su pojačali klupu, jer osim navedenog dvojca stigao je i bivši igrač Mege Luwawu. On će sigurno dobiti koji minutu na krilnim pozicijama, tako da su Thunderi sada pokriveni i kada starteri budu odmarali. Solidna ekipa koji bi čak mogla ugroziti i “ove” najjače.

Prognoza: 4.mjesto Zapada

Utah Jazz

IN- Jairus Lyles, Naz Mitrou-Long

OUT- Jonas Jerebko, David Stockton

DRAFT- Grayson Allen (21.pick)

Sistematičnost Syndera i luda sezona Mitchella su donijeli ekipi Jazza odličnu sezonu. Sjajan nastup u playoffu protiv Thundera, te dobar otpor protiv Warriorsa su premašili očekivanja koja smo imali od ove ekipe. Kada nešto funkcionira – nemoj previše dirati. To je filozofija s kojom su se vodili i u Jazzu. Minimalne promjene rostera u odnosu na prošlu sezonu, te će još jednom timskom igrom pokušati doći do cilja.

Jedini bitni igrač koji je otišao je Jonas Jerebko, no draftanjem Graysona Allena sanirali su “štetu”.  Koncepcija igre će biti jako slična prošloj godini, što je logično s obzirom da je većina ekipa ostala na okupu. Obranom će ordinirati Gobert, a prva zamjena će mu biti Udoh. Ove godine očekujemo da će Snyder češće koristiti i Favorsa na poziciji petice. On i Gobert bi trebali počinjati utakmicu, no pokazalo se prošle sezone da jako teško mogu funkcionirati zajedno. Allen će upasti u nekakvu ulogu Jerebka, iako je on primarno bek šuter. Bio je solidan na Ljetnoj Ligi, te je imao dobar debi u predsezoni, a Jazz je opet jako dobro prošao na draftu.

Mitchell na kraju nije uzeo ROY nagradu, no vjerujemo da ne žali previše za time. Sjajno je vodio ovu ekipu Jazza i prometnuo se u vođu. Oporavak Rubia će sigurno koristiti ekipi, a kada je on 100% spreman Jazz postaje puno opasnija ekipa. O’Neale bi također mogao napraviti očekivan iskorak, dok se on Inglesa očekuju slične stvari kao i prošle godine – trpanje trojki.

Prognoza 5-7 mjesto Zapada

Minnesota Timberwolves

IN- Luol Deng (Lakers), James Nunnally (Fener), Anthony Tolliver (Pistons)

OUT- Nemanja Bjelica (Kings), Cole Aldrich

DRAFT- Josh Okogie (20.pick), Keita Baites-Diop (48.pick)

Kolona za odlaske nije zatvorena što se tiče ekipe Wolvesa. Butler je na izlaznim vratima i samo se čeka ime njegovog novog kluba. Izuzev toga Wolvesi se nalaze u dosta velikim problemima. Prošlogodišnja ekipa nije ispunila očekivanja, pogotovo je razočarala mlada garda. Thibs je i dalje raubovao iste igrače, dosta njih nije niti dobilo priliku i to se osjetio na rezultatu pa je playoff izboren u posljednjoj utakmici sezone. Ove godine imaju još slabiju klupu, no kako Thibs baš i ne voli rotirati to im i ne znači baš puno.

Najveće razočaranje u ekipi je Wiggins. Čovjek je kao atletsko čudo prirode uspio biti u Top 10 najsporijih igrača Lige prošle godine. Mislim da mu ipak treba skinuti kapu na ovome… Takav mentalitet je usvojio i Towns. Doduše igrao je u napadu, no obrana mu je bila strani pojam. Protivnici su se šetali kroz reket Vukova, sav trud koji je Butler uložio izvana je bio uzaludan. Što se tiče rotacije ove godine, na raspolaganju su praktički samo veterani. Za Rosea se i dalje nadamo da će ovo biti TA sezona u kojoj će se napokon vratiti, no realnost je vrlo vjerovatno ta da će igrati na solidnom nivou, ništa spektakularno. Ako uspije ostati zdrav. Deng nije igrao već duže vrijeme u Lakersima i pitanje je u kakvom je on stanju.

Razvoj situacije s Butlerom će najviše utjecati na ovu ekipu. Ovisno gdje ga pošalju, i što dobiju zauzvrat, ovisiti će sudbina Thibsa i ove ekipe.

Prognoza: 10.mjesto Zapada

Denver Nuggets

IN- Isaiah Thomas (Lakers)

OUT- Darrell Arthur (Nets), Kenneth Faried (Nets), Wilson Chandler (76ers), Devin Harris(Mavs), Isaiah Whitehead

DRAFT- Michael Porter Jr (14.pick), Jarred Vanderbilt (41.pick), Thomas Welsh (58.pick)

Vesela družina iz Colorada je napravila opasnu ekipu. Ove godine ne bi smjeli propustit playoff. Jokić je godinu dana stariji i iskusniji, kao i ostatak “Velike trojke”, a sada su čak i ojačali klupu. Opasniji su nego prošle godine kada su bili na milimetar od doigravanja, no ove godine bi to trebali riješiti i puno prije.

Najveće pojačanje je omaleni Isaiah Thomas. Potpisao je jednogodišnji ugovor, te mu je ova sezona ključna za nastavak i razvoj karijere. Bio je na vrhu u Bostonu, no naglo je pao nakon tradea u Cavse, a sada ima šansu za novi početak. Malone će ga korisiti kao 6. igrača, uloga koja bi mu trebala savršeno odgovarati. Vjerujemo da će razviti i sjajnu kemiju s Jokićem. Ostatak ekipe je manje više isti, no novo lice je i rookie Porter Jr.

Ako ostane zdrav, te se uspije oporaviti od nezgodne povrede leđa, vrlo vjerovatno će skinuti “s trona” Thomasa kao najveće pojačanje Nuggetsa ovoga ljeta. Ima ogorman potencijal, no samo je zdravlje upitnik. Da imaju veliku vjeru u ovu ekipu, Nuggetsi su dokazali kada su izričito odbili svaki razgovor za Butlera koji je uključivo jednog od trojca Murray-Harris-Jokić. Upravo je ova trojka budućnost Nuggetsa. Jokić će i dalje biti glavni playmaker u ovoj ekipi, pogotovo nakon skoka u obrani kada krene vući kontru. Harris  i Murray će trpati sve živo izvana, dok će Thomas sada odrađivati svoje protiv rezervi. Napokon je i Millsap prošao cijeli trening kamp s ekipom, te je napokon na 100%. Možda i najbolja vijest ovoga ljeta za Nuggetse. To bi trebalo biti dovoljno za relativno lagano izboreni playoff Nuggetsa.

Prognoza: 6. mjesto Zapada

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*