Southwest 2018 – 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani

ISTOK

ZAPAD

Houston Rockets

IN – Carmelo Anthony (OKC), Marquesse Chriss, Brandon Knight (Suns), Michael Carter Williams (Hornets), James Ennis III (Pistons), Gary Clark (Cincinnati)

OUT- Trevor Ariza (Suns), Luc Mbah a Moute (Clippers), Ryan Anderson, De’Anthony Melton (Suns), Markel Brown (Darussafaka), RJ Hunter (Hawks)

Draft   De’Anthony Melton (46. pick)

 Rocketsi su u imali Warriorse u šaci, šampioni su bili na konopcima, delovali su nemoćno i samo im je trebalo zadati završni udarac. No, povreda Chrisa Paula je sve okrenula i Rocketsi su stali na finalu konferencije. Realno gledajući, da su bili kompletni, bili bi favoriti u finalu sa Cavsima i verovatno bi doneli franšizi još jednu titulu, prvu nakon dugog posta i Hakeemove ere.

Houston je i dalje veliki favorit, sigurno najveći izazivač Warriorsima u borbi za titulu. Petorka koju čine Harden, Paul, Gordon, Anthony i Capela je za svaki respect. Houston ima najbolji bekovski duet, dva igrača koji znaju sve sa loptom i u stanju su kreirati igru onako kako to odgovara njima i njihovom timu. Harden je najkorisniji igrač lige, a Paul je i dalje među 5 najboljih kreatora u ligi. Obojica su pod visokim ugovorima, i ukoliko CP3 bude zdrav ovo bi mogla biti njihova sezona.

No ono što brine jeste učinak uprave tima tokom leta gde tim nije dobio adekvatna pojačanje, bar ne ona zbog kojih bi rekli da su jači nego prošle godine. Došao je Carmelo Anthony, ali osim imena postoji bojazan da ovaj igrač ne donosi potreban kvalitet, posebno ne u odbrani koja će biti značajno oslabljena jer su otišli Trevor Ariza i Luc Mbah a Moute, specijalisti za defanzivu. Otišao je i Ryan Anderson, koju je prošlu sezonu iznenađujuće bio u drugom planu. Stigli su igrači koji su perspektivni ali i skloni povredama. U razmeni za Andersona, iz Phoenixa su stigli Marquesse Chriss i Brandon Knight, koji je veliki potencijal ali je sezonu presedao zbog povrede kolena (a još je neizvesno kada će se vratiti). Isto važi i za Michael Carter Williamsa, čija je karijera stagnirala zbog povreda.

Za Houston je važno da im svi iz prve petorke zdravi dočekajuju doigravanje, jer ovaj tim nema dubinu, i to bi mogao biti veliki problem za D’Antonia.

Prognoza: Finale Zapadne konferencije i borba za titulu

 

New Orleans Pelicans

IN – Elfrid Payton (Suns), Julius Randle (LA Lakers), Trevon Bluiett (Xavier), Garlon Green (Belfius), Kenrich Williams (TCU), Troy Williams (New York Knicks), Jahlil Okafor (Nets), Darius Morris (Rio Grande)

OUT- DeMarcus Cousins (Warriors), Rajon Rondo (LA Lakers), Emeka Okafor (slobodan).

Draft  Tony Carr (51. pick)

‘Pelikani’ su bili osveženje u prošloj sezoni. Prvo samo ugodno iznenađenja kada su se uspeli plasirati u play off u odsustvu DeMarcusa Cousinsa, koji je ranije završio sezonu zbog povrede, a tada zbog igre koju su demonstrirali u doigravanju, posebno protiv Blazersa, ali delimično i protiv budućih prvaka, Warriorsa.

Očekivalo se da se magija nastavi u ovoj sezoni, no Cousins je ‘pobegao’ upravo u Warriorse, dok je njihov X factor Rajon Rondon koji je davao štih igri otišao u Lakerse. Kada pogledamo sastav tima on deluje loše. Osovina tima Jrue Holiday – Anthony Davis je sačuvana. Holiday je igrač koji je sigurno najviše napredovao u prošoj sezoni, a tim putem očekujemo da nastavi i uve godine. Ima sve što je potrebno za lidera, a sa Davisom ima sjajnu saradnju. Ukoliko ne bude povređen, ‘Obrva’ je glavni kandidat za MVP-a ove sezone, naravno uz Giannisa, Hardena, Duranta…

Tokom leta doveli su igrače koji bi trebalo da popune odlaske gore pomenutih igrača. Iz Lakersa došao je Randle, a tu je i Elfrid Payton koji je od hot prospecta Magica, preko episode u Sunsima, konačno stigao u tim koji ima potencijal i gde će dobiti prostora za igru. Daleko je Payton po kvaliteti i inteligenciji od Ronda, ali je mlađi, prodoran je, i drugačiji je tim igrača koji je spreman da se podredi timu. Ne zaboravimo ni motivisanog Nikolu Mirotića koji se pronašao u ovom timu, odigrao je sjajan drugi deo sezone a narednog leta mu ističe ugovor.

Prognoza: Borba za play off

 

San Antonio Spurs

IN – DeMar Derozan, Jakob Poltl (Toronto Raptors), Marco Belinelli (76ers), Dante Cunningha (Nets), Quincy Pondexter (Bulls)

OUT- Kawhi Leonard, Danny Green (Toronto Raptors), Tony Parker (Hornets), Joffrey Lauvergne (Fener), Kyle Anderson (Grizzlies)

Draft  Lonnie Walker (18. pick), Chimezie Metu (49. pick)

Prošlogodišnja sezona u San Antoniu označila je kraj jedne ere NBA košarke. Kawhi Leonard saga je završena i prva zvezda Spursa završila je u Toronto, Parker je otišao u Charlotte, dok je Ginobili rekao zbogo košarci. U zamenu za Kawhija stigao je All-star bek Raptorsa DeMare DeRozana. DeRozan je ponajbolji bek Lige, nekoliko prošlih sezona je odigrao na vrlo visokom nivou. Vodio je Raptorse do najboljeg mjesta na Istoku, rješavao utakmice te bio stup ekipe. Obzirom na karakter i radne navike on će se brzo uklopiti u Popov system rada, a Greg će sigurno znati iskoristiti njegov sjajan midrange game.

U ekipi je i dalje ostao najbolji igrač prošle sezone Lamarcus Aldridge, koji se napokon prilagodio sistemu Spursa, ali je uz slobodu koju je dobio od Popa značajno napredovao. Pop je u odsustvu Leonarda dao ključeve ekipe u ruke Lamarcusu i nije se pokajao. Ovaj mu je vratio ponajboljom sezonom karijere, nosio je cijeli napad Spursa na svojim leđima. U paru sa DeRozanom može činiti ubojiti tandem. Od iskusnih tu su Pau Gasol, Rudy Gay i Patty Mills, a tokom leta stigao je i vrsni šuter Marco Bellineli. Dobra sezona je iza njega u Sixersima, a šuter ovakvog kalibra je potreban svakoj ekipi. Valja spomenuti i da su produžili s Bertransom koji će imat veću ulogu ove sezone.

Osim iskusnih San Antonio ima i plejadu mladih igrača na koje se mogu osloniti. Kako su već dugi niz godina Spursi majstori drafta, ni sada nisu razočarali. Prije dvije godine stigao je Dejounte Murray, sa sveučilišta Washington. Momak izuzetno fluidnih pokreta, sjajnih fizikalija i izuzetno dugačkih ruku. Na početku je još uvijek bio malo “divlji” no sada ga je Pop doveo u red i dobio fantastičnog prospekta na bekovskim pozicijama. Murray je već sada jedan od najboljih obrambenih bekova Lige, sa svojim dugim rukama vrlo često krade lopte i nervira napadače. Napad još uvijek nije na najvišoj razini, no potencijal je svakako tu. Ovogodišnji draft je također bio vrlo uspješan za Spurse, barem nakon prvih dojmova Ljetne Lige. Lonnie Walker IV je izuzetno zanimljiv prospekt. U nekih stvarima je dosta sličan Leonardu, a lako je moguće da njegov razvoj krene tim putem. Loonie je solidan napadač, ima dobar ulaz, a jedno od jačih oružja mu je popularni pull-up šut iz driblinga.

Uz ovaj dvojac valja istaknuti i još jednog igrača pristiglog iz Raptorsa, Jakoba Poetla. Austrijanac je jedan od igrača koji polako izumiru, klasični visoki centar koji svoju igru zasniva pod košem. Prve sezone u Raptorsima je izgledao kao drvo zalutalo na parket, no iduće se ubrzao i pokazao strelovit napredak. Prošle sezone je bio prvi back up Valanciunasu i možemo reći da ništa lošije nije odradio posao od Litvanca.

Prognoza: Borba za play off

 

Dallas Mavericks

IN – Devin Harris (Nuggets), Deandre Jordan (Clippers), Ding Yanyuhang 

OUT- Seth Curry (Blazers), Yogi Ferrell (Kings), Doug McDermott (Pacers), Johnathan Motley, Nerlens Noel (Thunder),

Draft – Luka Dončić (3.pick), Jalen Brunson (33.pick), Ray Spalding (56.pick), Kostas Antetokumnpo (60.pick)

Ekipa Mavsa je samo sa jednim draft pickom stigla od ekipa koja je miljama daleko od playoffa, do jedne od najuzbudljivijih ekipa Lige. Daleko najveće pojačanje je naš Luka Dončić. Već nekoliko Euroligaških i NBA trenera je izjavilo kako su oduševljeni sa Dončićem, te da je on uvjerljivo najspremniji od svih izabranih igrača. Carslie će ga upariti sa još jednim sjajnim mladim bekom, Dennis Smith Jr.-om. Obojica ima ogroman plafon, a navijači Mavsa napokon se imaju čemu radovati.

Ovo ljeto su uspjeli potpisati Jordana, za razliku od prije nekoliko godina kada je u posljednjih tren Jordan odlučio ostati u Clippersima. Imati će izuzetno važnu ulogu u ovoj ekipi, a lopti mu sigurno neće faliti pored Smitha i Dončića. Ovo je jako zanimljiva ekipa, imaju dobre obrambene igrače i dužinu u Barnesu i Matthewsu na vanjskim pozicijama, dok će Jordan, Mejri i Kleber ordinirati pod košem. Pasus treba posvetiti i Dirku kojemu će ovo biti možda i posljednja sezona. U obrani će morati igrati peticu, nema drugog izbora, sigurno će biti propusno kada on bude igrao,no u napadu sigurno ima još nešto za pružiti.

Ovo je godina kada Dončić i Smith polako preuzimaju “baklju” od Dirka. Budućnost Mavsa je sigurna u rukama ovog mladog dvojca, a Carslie ima dosta toga za raditi da ukomponira ovu ekipu.

 

Prognoza: Od 8. do 12. mesta

 

Memphis Grizzlies

 

IN – Kyle Anderson (Spurs), Omri Casspi (Warriors), Shelvin Mack, Garrett Temple (Kings)

OUT- Deyonta Davis (Kings), Tyreke Evans (Pacers), Dakari Johnson (Magic), Omari Johnson, Jarrell Martin (Magic), Ben McLemore (Kings)

Draft – Jaren Jackson Jr. (4.pick), Jevon Carter (32.pick)

Nakon katastrofalne sezone, ova će franšiza pokušati da stane na svoje noge. U prošloj su sezoni imali ogromnih problema sa povredama, Mike Conley je odigrao samo 14 mečeva pa je propustio celu sezonu. To je uticalo da  nakon vrlo dobrog ulaska u sezonu nanižu dvocifren broj uzastopnih utakmica bez pobede. Taj period se poklopio sa povredom prvog beka Conleya koji je nakon prvih 14 utakmica sezone morao na pauzu. U pitanju je bila ahilova tetiva i na početku je trebalo biti samo tjedan do dva. Taj tjedan se na kraju produžio sve do kraja sezone. Conely više nije zaigrao niti minute, a Memphis je nastavio tonuti.

Teško je prognozirati ovu sezonu. Tu je i dalje Marc Gasol, no tu su i dalje problemi. Sa povredama, visokim ugovorima… Slobodno možemo reći da je Memphis možda i u najgoroj poziciju u Ligi. Imaju ogromne ugovore Conleya i Parsonsa, a obojica imaju “staklene noge”. Pitanje je u kakvom će se stanju vratiti i hoće li vrijediti silne novce. Razmjena je jedina opcija, no tko želi igrača u kojeg se ne može pouzdati da će odigrati 40+ utakmica u sezoni. Tako da će nažalost morati probati izgurati s ovom ekipom i strpljivo se rješavati igrača, pa makar i tradeom u zadnjim godinama ugovora.

Ovakva sezona je imala i uticaja na draft. U dobrom i lošem smislu. U dobrom smislu – dobili su 4. pick na ovom superjakom draftu, te su mogli birati novo lice franšize. U lošem smislu – nitko nije htio doći u Memphis. Nekoliko igrača, uključujući Mo Bambu su prije drafta izjavili kako ne misle igrati u Memphisu. Praktički jedini igrač koji ništa nije rekao je Jaren Jackson, igrač kojega su na kraju i izabrali. Jackson je daleko od lošeg picka, na Ljetnoj Ligi je imao nekoliko dobrih utakmica, no problem je u tome što svi izbjegavaju Memphis. Kako ga neće izbjegavati veterani, ako ga izbjegavaju rookie igrači.

Prognoza: Borba za play off

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*