Kako je ‘Pistol Pete’ poslao rivala po burek!

screenshot

Mnoge zanimljive stvari vezuju se za Peta Maravicha ili Pistol Peta, od toga da je rekorder u pojedinim statističkim kategorijama do poptuno bizarne stvari da je predvideo svoju smrt, i da nas je na kraju rano napustio. O tome smo pisai već u nekoliko navrata:

Ludo veče Pistol Peta!

Portal Sportskasećanja podsetio nas je na jedan takav potez. Klivlend Kavalirsi i Pete Maravich su zajedno ušli u ligu 1970. godine, pa je tako publika u Klivlendu u prvoj godini postojanja Kavalirsa imala priliku da gleda u svom gradu novu NBA zvezdu. Maravich je prve četiri godine NBA karijere proveo u Atlanta Houksima, u kojima je pružao odlične partije, koje ipak nisu bile dovoljne da taj tim zabeleži željene rezultate. U svojoj prvoj sezoni postojanja Kavsi su uspeli da zabeleže samo 15 pobeda u 82 meča, a u mečevima sa Hoksima zabeležili su sva četiri neuspeha. Pit Maravich je u tim mečevima bio najbolji igrač Houksa, predvodio je svoj tim do trijumfa, ali i izveo mnogo sjajnih poteza.

Bilo je tu sjajnih dodavanja, prelepih driblinga i sjajnih pogodaka Maravicha koji su oduševili publiku, a jedan od tih sjajnih poteza je bio posebno fascinantan. Maravich je odlično odigrao odbranu na Klifu Andersonu, oduzeo mu loptu i krenuo u kontranapad. Anderson je krenuo za njim u nameri da se iskupi i proba da izblokira Maravicha, ali „Pistol Pit“ je bio spreman na to. Umesto da odmah krene na polaganje, Maravich je zastao i isfintirao protivnika, izvevši nešto nalik na „dream shake“ koji je kasnije proslavio Hakim Olajdžuvon, pustio protivnika da proleti pored njega i u žargonu ode „po burek“, da bi potom kada se njegov protivnik već nalazio daleko, lagano položio loptu u koš i postigao nove poene za svoj tim. Bio je potez koji i danas skoro 50 godina kasnije deluje fantastično, ali i koji u to vreme u NBA ligi nije izvodio niko, što mu samo dodatno daje na „težini“.

Pete maravich je bio košarkaški „čarobnjak“ koji je promenio igru pod obručima i čiji potezi se i danas prepričavaju širom planete. Kako je izgledao jedan od poteza Maravicha koji su kasnije mnogi „kopirali“ i koji ste sigurno videli u nekim drugim izdanjima, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

1 Trackback / Pingback

  1. Pistol Pete: Sjajni šuter koji je predvideo svoju smrt! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*