Na Zapadu ništa novo

NBCSports

Situacija na Zapadu je manje više ista kao i prošle godine. Warriorsi su i dalje jaki kao “zemlja”, tj još i jači, te sigurno uzimaju prvo mjesto. Rakete su na drugom, a nakon toga će uslijediti borba za ostala mjesta. Koja su manje-više sva otvorena. Očekujemo dosta od Nuggetsa predvođenih Jokićem, te Jazza koji su dominirali u predsezoni. Očekuje se pad Blazersa i Wolvesa, te da će oni prepustiti svoje mjesto u doigravanju nekom drugom.

Pacific

Prva stvar na dnevnom redu Ratnika ovo ljeto je bila potpis Duranta. To su riješili, a onda su opet šokirali. Tj, više je šokirao ponajbolji centar Lige Demarcus Cousins koji je pristao na minimalac kako bi se pridružio aktualnim šampionima. Otišli su McGee i Zaza, no nakon ovog potpisa sigurni smo kako nitko neće plakati u redovima Ratnika. Istina, Boogie sigurno propušta veći dio sezone, planirani je povratak negdje oko Allstara, no Kerr će imati dovoljno vremena da uigra i Boogiea u ovu ekipu.

Otišao je centarski par, no i bez njih Warriorsi se čine jačim ove sezone (čak i da ne uzmemo Boogiea u obzir). Njihovim odlaskom otvara se više mjesta za Bella i Looneya, dvojicu mladih igrača koji su također bili draftovani od strane ove ekipe. Obojica su pokazala da itekako mogu odigrati na ovom nivou i pomoći, prije svega u obrani. Tako će Kerr češće moći koristiti smallball, s Looneyom, Bellom ili Greenom na petici. Još kada se Boogie vrati, stvarno ne vidimo tko bi im mogao konkurirati.

Dvojac iz Los Angelesa bi se također trebao ubaciti u priču oko doigravanja, a ostatak divizije je gotovo sigurno “ispod crte.”

Pacific 2018-2019 Kraljev novi dom

Northwest

Ovdje će primati imati ekipe Jazza i Thundera.

Najveće pojačanje za Thundere je ostanak PG-a. Pomalo možda i iznenađujuće George je objavio da svoju budućnost vidi u Oklahomi. Čak se nije dugo niti čekalo na odluku, već je PG čim je imao priliku potpisao novi ugovor. Ovo je sjajna vijest za Westbrooka koji sada može računati na Georgea kao dugoročnog partnera. Osim ovog potpisa OKC je odradio jako dobar posao ovo ljeta. Pojačali su klupu, bez da su izgubili neke bitne igrače (znam da su izgubili Mela…) i trebali bi biti čak i jači nego prošle sezone.

Najveće pojačanje je bivši vođa Hawksa Schroeder. Njemac je pokazao da ima kvalitet za startnu poziciju u NBA, čak i da bude rubni Allstar, no u ovoj ekipi će vjerovatno imati ulogu 6. igrača. Često će igrati i sa Westom zajedno u petorci, vjerovatno kod zatvaranja utakmice. Rotaciju na centarskim pozicijama će pojačati Noel kojega dosta dugo nismo vidjeli na parketima. U Mavsima se nikako nije snašao i ovo mu je možda i zadnja prilika da spasi NBA karijeru. Motivacije neće nedostajati, tako da je i Adams dobio dostojnu zamjenu.

Problem bi mogla predstavljati povreda Westbrooka, koji sigurno propušta otvaranje sezone. Ovo otvara još više mjesta za Schroedera koji će morati preuzeti startnu ulogu u izostanku glavnog i odgovornog u Thunderima. Najnovijim pojačanjima osjetno su pojačali klupu, jer osim navedenog dvojca stigao je i bivši igrač Mege Luwawu. On će sigurno dobiti koji minutu na krilnim pozicijama, tako da su Thunderi sada pokriveni i kada starteri budu odmarali. Solidna ekipa koji bi čak mogla ugroziti i “ove” najjače.

Sistematičnost Syndera i luda sezona Mitchella su donijeli ekipi Jazza odličnu sezonu. Sjajan nastup u playoffu protiv Thundera, te dobar otpor protiv Warriorsa su premašili očekivanja koja smo imali od ove ekipe. Kada nešto funkcionira – nemoj previše dirati. To je filozofija s kojom su se vodili i u Jazzu. Minimalne promjene rostera u odnosu na prošlu sezonu, te će još jednom timskom igrom pokušati doći do cilja.

Jedini bitni igrač koji je otišao je Jonas Jerebko, no draftanjem Graysona Allena sanirali su “štetu”. Koncepcija igre će biti jako slična prošloj godini, što je logično s obzirom da je većina ekipa ostala na okupu. Obranom će ordinirati Gobert, a prva zamjena će mu biti Udoh. Ove godine očekujemo da će Snyder češće koristiti i Favorsa na poziciji petice. On i Gobert bi trebali počinjati utakmicu, no pokazalo se prošle sezone da jako teško mogu funkcionirati zajedno. Allen će upasti u nekakvu ulogu Jerebka, iako je on primarno bek šuter. Bio je solidan na Ljetnoj Ligi, te je imao dobar debi u predsezoni, a Jazz je opet jako dobro prošao na draftu.

Mitchell na kraju nije uzeo ROY nagradu, no vjerujemo da ne žali previše za time. Sjajno je vodio ovu ekipu Jazza i prometnuo se u vođu. Oporavak Rubia će sigurno koristiti ekipi, a kada je on 100% spreman Jazz postaje puno opasnija ekipa. O’Neale bi također mogao napraviti očekivan iskorak, dok se on Inglesa očekuju slične stvari kao i prošle godine – trpanje trojki.

Northwest 2018-2018 Zlatna sredina NBA Lige

Southwest

Na kraju imamo i posljednju diviziju. Rakete su sigurno prve, čak se očekuje i da zaprijete Warriorsima.

Rocketsi su u imali Warriorse u šaci, šampioni su bili na konopcima, delovali su nemoćno i samo im je trebalo zadati završni udarac. No, povreda Chrisa Paula je sve okrenula i Rocketsi su stali na finalu konferencije. Realno gledajući, da su bili kompletni, bili bi favoriti u finalu sa Cavsima i verovatno bi doneli franšizi još jednu titulu, prvu nakon dugog posta i Hakeemove ere.

Houston je i dalje veliki favorit, sigurno najveći izazivač Warriorsima u borbi za titulu. Petorka koju čine Harden, Paul, Gordon, Anthony i Capela je za svaki respect. Houston ima najbolji bekovski duet, dva igrača koji znaju sve sa loptom i u stanju su kreirati igru onako kako to odgovara njima i njihovom timu. Harden je najkorisniji igrač lige, a Paul je i dalje među 5 najboljih kreatora u ligi. Obojica su pod visokim ugovorima, i ukoliko CP3 bude zdrav ovo bi mogla biti njihova sezona.

No ono što brine jeste učinak uprave tima tokom leta gde tim nije dobio adekvatna pojačanje, bar ne ona zbog kojih bi rekli da su jači nego prošle godine. Došao je Carmelo Anthony, ali osim imena postoji bojazan da ovaj igrač ne donosi potreban kvalitet, posebno ne u odbrani koja će biti značajno oslabljena jer su otišli Trevor Ariza i Luc Mbah a Moute, specijalisti za defanzivu. Otišao je i Ryan Anderson, koju je prošlu sezonu iznenađujuće bio u drugom planu. Stigli su igrači koji su perspektivni ali i skloni povredama. U razmeni za Andersona, iz Phoenixa su stigli Marquesse Chriss i Brandon Knight, koji je veliki potencijal ali je sezonu presedao zbog povrede kolena (a još je neizvesno kada će se vratiti). Isto važi i za Michael Carter Williamsa, čija je karijera stagnirala zbog povreda.

Za Houston je važno da im svi iz prve petorke zdravi dočekajuju doigravanje, jer ovaj tim nema dubinu, i to bi mogao biti veliki problem za D’Antonia.

Biće zanimljivo vidjeti i kako će se snaći Spursi u svoj ovoj kavlariji s povredama, te koliko zapravo mogu Dončić i Smith, odmah u prvoj sezoni. Pelikani bi na račun Davisa trebali ući u doigravanje, dok će Međedi vjerovatno čekati idući draft za iskorak sa dna.

Southwest 2018 – 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*