2nd WEEK REVIEW: Rekordni Curry, Giannis i Kawhi prinčevi Istoka, katastrofa Cavsa

Screenshot / Youtube

NBA cirkus ulazi u svoju treću nedelju, a malo je ko početkom sezone i mogao pretpostaviti da bi se na samom dnu lige nakon svega šest mečeva mogli nađi četvorostruki uzastopni finalisti iz Clevelada. Cavsi igraju očajno, nema hemije u ekipi, a tek se sada vidi koliko je Lebron značio za ovu ekipu. Glavom je, na kraju, platio trener Lue:

Lue više nije trener Cavsa!

Sa druge strane, po šest pobeda bez poraza, imaju Milwaukee Bucksi i Toronto Raptors. Giannis, Middleton, Bledsoe i ekipe pokazuju da su konačno sazreli za velika dela, dok se za Raptorse, posebno nakon dolaska Kawhija i Greena, znalo da će biti ozbiljna priča. A Curry i Durant nastavljaju gde su stali prošle sezone – rešetaju koševe svojih rivala nemilice.  Curry je protiv Netsa ubacio 7 trojki, što bi značilo da je Steph na svim utakmicama ove sezone ubacio minimalno 5 trojki. Tako je srušio rekord Georgea McClouda koji je u 6 uzastopnih utakmica ubacio 5+ trojki, a Curryu je ovo bila 7. utakmica.

Najbolji šuter u povijesti

Stoga i ne čudi da je upravo Curry odabran za igrača nedelje na Zapadu, dok je na Istoku to priznanje otišlo u ruke Giannisa Antetokoumpa iz Bucksa:

Sledi pregled svih mečeva u drugoj sedmici NBA lige.

13. dan: 29. oktobar

Clippersi su sa 136 – 104 održali košarkašku lekciju Wizardsima, a Bobi Marjanović je za 11 minuta ostvario 13 poena, devet skokova, asistenciju, ukradenu loptu i dve blokade. Teodosić je za 10 minuta imao po 3 poena i 3 asistencije.

Najefikasniji kod Clippersa bio je Harris (22 p, 11 sk) a pratio ga je Lou Williams (17 p, 6 as). Kod Wizardsa, Beal je dao 20 poena, dok je Wall dao dva manje. OKC je stigla do prve pobede (117 – 100) i to protiv Sunsa Igora Kokoškova. Westbrook je dao 23 poena, imao je devet skokova, sedam asistencija i četiri ukradene lopte. Nerlens Noel je blistao sa 20 poena, 15 skokova i četiri ukradene lopte, dok je Paul George dao 23 poena, uz četiri skoka i pet asistencija. U timu Igora Kokoškova, kojem je ovo peti poraz, rookie DeAndre Ayton dao je 16 poena i pokupio je 11 skokova.

12. dan: 28. oktobar

Lebron ima “novog” JR Smitha u ekipi. Srećom ovo nije bilo u Finalu, već u regluarnoj sezoni. Lakersi su imali sve protiv Spursa, ali uspjeli su uprskati. U glavnim ulogama su bili Derozan s jedne strane, a Rondo s druge. Demar je opet bio najbolji u redovima Spursa, ubacio je 30 poena uz 12 skokova, a s druge strane Rondo je napravo nevjerovatnu grešku. Na tri razlike za Spurse, Lebron je sjajno uposlio Ronda pod samim košem. Ovaj umjesto da zabije, izašao je van s loptom, i Lakersi su promašili napad.

Lebron je bio najbolji, ubacio je 35 poena uz 11 skokova, no na kraju je ipak Rondo odlučio meč. Goran Dragić je s 28 poena protiv Blazersa ušao u elitno društvo. Ubacio je 10,000+ poena u NBA. Heat je na kraju dobio meč, usprkos tome što je Lillard odigrao nevjerovatno i ubacio je 42 poena. Dragon je bio najbolji, a pratio ga je veteran Wade sa 19 poena.

U protekloj noći nastupilo je i nekoliko hrvatskih košarkaša. Blistao je Babo Bogdanović koji je sa 25 poena torpedovao Cavse u pobedi svoje Indiane. Ovo je bila najbolja partija ove sezone, šutirao je 10 od 14 iz igre, dao je 2 trojke, dodao je i tri skoka te dve asistencije. Žiži je dobio samo tri minute, i dao je jedan poen: https://www.youtube.com/watch?v=npW7s35Phws 76ersi su stigli do treće pobede ove sezone slavljem nad Charlotte Hornetsima (105 – 103). Dario Šarić odigrao je 30 minuta i postigao 11 poena uz sedam skokova uz samo jednu izgubljenu loptu. Joel Embiid je sa 27 poeba i 14 skokova predvodio Philu, dok je kod Hornetsa Kemba Walker blistao – 37 poena, no svega tri trojke iz 15 pokušaja.

Šarić je pred meč na neobičan, pa i iznenađujući način (za hrvatsku javnost) prokomentarisao svoje lošije brojke u ovoj sezoni – 37% uspešnosti iz igre, a samo 27% kada su pitanju trojke. On je istakao da bi imao neuporedivo bolju karijeru u najjačoj ligi sveta – da ne igra za “vatrene” tokom leta:

“Meni mnogo znači što igram za Hrvatsku, ali ponekad se pitate koliko biste bili bolji kad biste preskočili neko ‘leto’. Da sam ostao u SAD ovih pet šest godina, apsolutno mislim da bih bio bolji igrač”, rekao je Šarić, dodajući da su mu pobede uvek ispred sebe, “pa i one u reprezentativnom dresu”.

Rezultati: Detroit Pistons – Boston Celtics 89:109 New Orleans Pelicans – Utah Jazz 111:132 Atlanta Hawks – Chicago Bulls 85:97 Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 107:119 Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 105:103 Memphis Grizzlies – Phoenix Suns 117:96 Miami Heat – Portland Trail Blazers 120:111 Milwaukee Bucks – Orlando Magic 113:91 San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 110:106

11. dan: 27. oktobar

Rocketsi su blizu dna, a dodatno su ih sinoć ka tome pogurali Clippersi koji su ih dobili 133 – 113. Harell sa 30 poena sa klupe bio je najefikasniji, Gallinari je dao 16 a Harris 15 poena. Šansu je dobio i Miloš Teodosić, i bio je solidan – 8 poena, 7 skokova i 5 asistencija za 17 minuta. Bobi je za 4 minute dao 3 poena i imao 3 skoka. Raptorsi i Bucksi nastavljaju dominirati Istokom. Toronto je na 6-0 nakon pobede protiv Mavsa (116 – 107), i to na pogon Leonarda (21 p, 9 sk, 5 as) i Lowrya (20 p, 12 as). Luka Dončić bio je najefikasniji kod Mavsa – 22 poena, 5 skokova i 4 asistencije.

Buckse je sjajna timska igra vodila do pobede protiv očajnih Wovlsa (125 . 95), za koje je Butler recimo dao samo 4 poena za 24 minuta. Neverovatnu partiju odigrao je Kevin Durant u pobedi Warriorsa na gostovanju u New Yorku, u jednom momentu čak je bio i efikasniji od cele ekipe tima iz ‘Velike jabuke’. No, meč je obeležio i manji indcident nakon kojeg je isključenje zaradio DeMarcus Cousins. Tako je Boogie nastavio sa starim navikama pre i nego što je zaigrao za novi tim:

10. dan: 26. oktobar

Lakersi su stigli do prve domaće pobede, a Denver je doživeo prvi poraz, bilo je 121 – 114 nakon furioznog finiša ‘jezerdžija’ u poslednjoj četvrtini. Lebron je imao prvi triple double u dresu Lakersa (28 p, 11 sk, 11 as), McGee je ponovo bio maestralan (21 p, 7 sk), kao i Lonzo Ball (12 p, 8 as, 6 sk, 5 ukradenih lopti), no čovek odluke zove – Lance Stepenson. ‘Energizer’ Lakersa, i dežurni ‘ludak’, postigao je 12 poena, uz po 4 skoka i asistencije, ali je vezao 2 trojke i imao fenomenalnu asistenciju u poslednjoj četvrtini kada je režirao preokret. Kakvu energiju i borbenost poseduje Lance Stephenson pokazuje i ova sekvenca:

U prvoj četvrtini gledali smo reviju promašaja na obe strane, dok je do kraja poluvremena bila egal borba. Činilo se da su u blagoj prednosti Nuggetsi koji su imali više raspoloženih igrača, posebno sa klupe (Morris je meč završio sa 20 poena, 7 asistencija, 3 skoka). Veliki je problem Nuggetsima zadavao Javale McGee za koga ni Jokić ni Plumlee nisu imali rešenja. Nikola Jokić je i pored dobre statistike (24 p, 11 sk, 3 as) odigrao možda i najslabiju partiju ove sezone. Dosta je grešio, napravio je nekoliko faulova u napadu, lošije šutirao, bio je slab u duelima, i nije radio ono što od njega svi očekuju – razigravao saigrače. Slabu partiju pružio je i Garry Harris (13 p), dok je jedino Jamal Murray (22 p, 10 sk) odigrao na svom nivou.

OKC je nastavila sa očajnim partijama, a Boston je pokazao karakter i slavio u derbiju večeri nakon velikog preokreta, 101 – 95. Tim iz Bostona imao je konstantni zaostatak tokom celog meča, na poluvremenu je bilo i – 16, ali su uspeli da se vrate, a posebno je dominantna bila treća četvrtina u kojoj su dali više poena nego u prvom poluvremenu. Tatum je gospodario sa 24 poena, Morris je imao double double (21 p, 10 sk), dok je Paul George bio najefikasniji kod OKC sa 22 poena. Kod pobednika Jason Tatum je postigao 24 poena, Markus Moris 21 uz 10 skokova, Al Horford 19, a Kajri Irving 15, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Pol Džordž sa 22, a Rasel Vestbruk je došao do dabl dabl učinka od 13 poena, 15 skokova, a za tripl dabl falile su mu dve asistencije.

Duel Orlanda i Portlanda obeležio je duel balkanskih centara Nikole Vučevića i Jusufa Nurkića, koji su odigrali veoma dobro. Portland je slavio sa 128 – 114, a Nurkić je završio sa 18 pogodaka, 10 skokova, po asistenciju i ukradenu loptu i dve blokade. Crnogorski internacionalac je imao nešto bolji individualni učinak – 24 poena, 11 skokova, tri asistencije, dve ukradene lopte i blokadu. No prevagu na terenu doneo je Damian Lillard sa 41 poenom, sedam skokova i šest asistencija.

Pistonsi su na pogon Griffina i Drummonda (po 26 poena, Drummond je imao i 22 skokova) prikucali Cavse sa dno, pobedivši sa 110 – 103.

Rezultati: Detroit – Cleveland 110 – 103 Orlando – Portland 114 – 128 Oklahoma City Thunder – Boston 95 – 101 LA Lakers – Denver 121 – 114

9. dan: 25. oktobar

Fantastičan meč su odigrale i dvije najpotentnije ekipe Istoka, Bucksi i Sixersi. Početak je bio klimav za Buckse koji nikako nisu mogli povezati redove u obrani u prvom dijelu. Srećom, ubacili su čak 49 poena u drugoj četvrtini i to ih je održalo na životu. U drugom dijelu već je bila druga priča, obrana je krenula funkcionirati, a Middelton i Giannis su riješili stvari prema naprijed i pokazali da Bucksi misle ozbiljno ove sezone. Giannis je stigao do TD učinka sa 32 poena, čak 18 skokova i 10 asista, a s druge strane mu je parirao Simmons također s TD učinkom. On je ubacio 14 poena uz 13 skokova i 11 asista. Najbolji strijelac je bio Embiid sa 30 poena, dok je Šarić brojao do 15.

Bila je ovo noć Stepha Currya. Play šampiona, koji je sjajno ušao u sezonu, sada je dobre igre krunisao neverovatnim izdanjem – 51 poen i 11 ubačenih trojki za tri odigrane četvrtine u pobedi protiv Wizardsa, 144 – 122!

Za 32 minuta, Curry je šutnuo 24 puta iz igre i pogodio 15 pogodaka, od toga 11 od 16 za tri poena. Ovo mu je šesti put u karijeri da je dao 50+ poena, a već u prvoj četvrtini duela sa Wizardsima postigao je 23 poena čime je nagovestio kanonadu. Nakon jedne od postignutih trojki Steph je imao rekaciju sličnu kao Michael Jordan što Bleacher Reportu nije promaklo:

Warriorsi su do 4. pobede u sezoni stigi i uz poene Kevina Duranta (30 p, 8 sk, 7 as) i 19 poena Klaya Thompsona. Njih trojica su zajedno dali 100 poena! Bradley Beal je na drugoj strani dao 23 poena. Kingsi su dobili Grizzliese, a Nemanja Bjelica pružio je pravu all around partiju. Za 32 minute na parketu zabeležio double double sa po 11 poena (3/5 iz igre, 1/2 trojke) i skokova, te napunio i ostale statističke “kolone” sa 5 asistencija, tri blokade i dve ukradene lopte uz samo jednu izgubljenu.

Rezultati: Atlanta Hawks – Dallas Mavericks 111:104 Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 86:102 Miami Heat – New York Knicks  110:87 Toronto Raptors – Minnesota Timberwolves 112:105 Chicago Bulls – Charlotte Hornets 112:110 Houston Rockets – Utah Jazz 89:100 San Antonio Spurs – Indiana Pacers 96:116 Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 123:108 Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 113:131 Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 97:92 Golden State Warriors – Washington Wizards 144:122

8. dan: 24. oktobar

Kakva noć u Detroitu. Rekordom karijere (50 poena), i sjajnim šutom iz igre (25 od 30 pokušaja), uz 14 skokova, i pobednički pogodak 2 sekunde do kraja prvog produžetka, Blake Griffin je definitivno obeležio ovo veče:

Krilni centar ‘Motor Citya’ tako je doneo i treću pobedu svom timu (133 – 132), nad Philom u derbiju Istoka, za koje je Joel Embiid dao 33 poena uz 11 skokova i 7 asistencija. Reddick je sa klupe dodao 30 poena, dok je Dario Šarić završio sa 14 poena, 8 skokova i 5 asistencija. Denver je rutinski slavio protiv Kingsa (126 – 112), a Malone je čak odmarao svoju prvu petorku u poslednjoj četvrtini jer su domaći do tada već stvorili ogromnu prednost. Murray sa 19 i Harris sa 18 poena bili su najefikasniji kod domaćih. Nikola Jokić je bio blizu novog triple double, a za samo 23 minuta postigao je 14 poena uz 12 skokova i dodao šest asistencija.

Rookie Marvin Bagley III bio je najefikasniji u Sakramentu sa 20 poena. Nemanja Bjelica igrao je 20 minuta i postigao je 10 poena uz dva skoka i tri asistencije. Anthony Davis (34 p, 13 sk) i Elfrid Payton (20 p, 6 sk, i 6 as) predvodili su Pelicanse do nove pobede. Nikola Mirotić je završio sa double doublom (18 p, 12 sk), dok je kod Clippersa duet Harris (26 p) i Gallinari (24 p) bio ponovo najefikasniji. Boban Marjanović dobio je minutu, dok Miloš Teodosić ponovo nije igrao.

Rezultati: Detroit – Philadelphia 133 – 132 New Orleans – LA Clippers 116 – 109 Denver – Sacramento 126 – 112

7. dan: 23. oktobar

Bucksi i Raptorsi su gospodari Istoka. Bucksi su bili bolji od Knicksa, 124 – 113, a Giannis Antetokoumpo je meč završio sa 31 poenom, 15 poena i 4 asistencije, a pratili su ga Middleton (30 poena, 7 skokova), i Bledsoe (16 poena, 13 asistencija). Na drugoj strani je Hezonja odigrao sjajan meč, sa klupe je dao 18 poena uz 4 skoka. Toronto je bio ubedljiv protiv Hornetsa, 127 – 106. Kawhi Leonard je ubacio 22 poena, Valanciunas je imao double double (17 poena, 10 skokova), po 16 poena dali su Lowry (14 asistencija) i Green. Kemba Walker je nastavio rešetati, ovoga puta dao je 26 poena uz 50 % šuta iz igre. Lakersi su još jednom pali. Ni ovoga puta nisu pali bez ispaljenog metka, a nakon produžetaka slavili su gosti iz San Antonia, 143 – 142. Show nije izostao, jer prvo je Lebron pogodio za produžetak uz zvuk sirene, da bi u nastavku bio i sam tragičar jer je pogodio ključna slobodna bacanja:

Sjajnu košarku smo gledali. Spursi su imali dvocifreno u prvoj deonici ali su se Lakersi vratili, pa i preokrenuli u poslednjoj četvrtini. No, Spursi ponovo imaju plus osam i to u poslednjoj minuti, ali Kuzma i Lebron svojim dalekometnim šutevima dovode u egal. Lebron je završio sa 32 poena (14 asistencija, 8 skokova), dok je najubojiti kod Lakersa bio Kuzma sa 37. Aldridge je predvodio Spursa sa 37 poena, DeRozan je dodao 32. Lebron je bio sjajan, ali je u poslednji momentima promašio slobodnjake za pobedu zbog čega je bio samokritičan posle meča.

Nikola Vučević je sa 24 poena i 12 skokova predvodio Orlando u senzacionalnom trijumfu u Gardenu protiv Bostona, 93 – 90. Već od starta je Magic stvorio prednost, i nju održavao tokom utakmice. Boston je imao šansu u zadnjoj četvrtini ali nisu imali snage za trijumf. Irving je sa 22 poena, 8 skokova i 5 asistencija bio najefikasniji u timu Brada Stevensa. Luka Dončić polako postaje prva violina Mavsa, a noćas je njegov šut u poslednjem minutu doneo prevagu i obezbedio drugu pobedu za Dallas, ovoga puta protiv Bullsa (115 – 109).

Dončić je završio sa 19 poena, 6 asistencija i 3 skoka, dok je efikasniji od njega bio Matthews sa 20 poena, a DeAndre Jordan je uz 18 poena uhvatio i 16 lopti. Kod Bullsa su LaVine sa 34 i Jabari Parker sa 20 poena bili najbolji. Zach Lavine je sjajno ušao u sezonu. Pokazao je da je povreda iza njega i da Bullsi nisu pogriješili sa velikim ugovorom. Partijama u prve tri utakmice postao je prvi Bull još od Rosea koji je u tri utakmice zaredom ubacio najmanje 30 poena.

Fantastičan meč odigrao je Jusuf Nurkić (22 poena, 18 skokova), no njegovi su Blazersi pali prvi put ove sezone, i to nakon produžetka od Wizardsa (124 – 125). Juka je već u prvoj utakmici protiv Lakersa nagovijestio odličnu sezonu. Trenutno je u Top 10 skakača Lige sa 11,7 skokova po utakmici. Drži obranu, igra odlično u napadu, te polako ističe kandidaturu za jednog od najboljih čistih centara Lige. Washington je do prvog trijumfa vodio Bradley Beal (25 poena, 8 skokova, 7 asistencija), dok je Lillard dao 29 poena, uz po 8 skokova i asistencija, za Portland.

Rezultati: Boston – Orlando 90 – 93 Toronto – Charlotte 127 – 106 Milwaukee – New York 124 – 113 Minnesota – Indiana 101 – 91 Dallas – Chicago 115 – 109 Utah – Memphis 84 – 92 Portland – Washington 124 – 125 Golden State – Phoenix 123  – 103 LA Lakers – San Antonio 142 – 143

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gregg Popovich, trener a ne špijun - Ostatak Sveta
  2. "Mali, znaš li ti da igraš?" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*