Od ‘selice’ do ‘Kralja’ magične igre

NBA on ESPN

29. oktobra, 2003, 18-godišnji mladić zakoračio je prvi put na NBA parkete. Od tada košarkaška igra više nije ista, a danas vi znaju ko je – Lebron James!

Iz siromaštva u zvezde:

Lebron James je rođen 30. decembra 1984 godine u malom gradu Akronu gdje je i odrastao. Nije imao normalno djetinstvo. Njegova majka Gloria je Jamesa sama odgojila i to u kakvog čovjeka. Selio se iz stana u stan, odrastao je u takvoj četvrti gdje su bili sami drogeraši, kriminalci razne vrste i najčešći zvuk koji je slušao u djetinstvu bio je zvuk ispaljenog metka, sirene hitne ili policije. Selio se 12 puta u 3 godine, promijenio pet škola i teško je sticao nove prijatelje upravo zbog toga. Na kraju je majka Gloria otišla u veći grad da proba zaraditi neki novac a James je ostao da živi kod jednog susjeda koji ga je i upoznao sa svijetom košarke.

“Nikad se nisam žalio, kad je mama rekla da trebamo seliti, spakovao bi svoje stvari bez pitanja i krenuo. Lik oca kojeg sam uvijek tražio nije bio tu, nisam ga ni upoznao. Mama mi je sve na svijetu”.

Brojne titule

Pisati o Lebronu, a ne navesti sve ono što je osvojio zaista je teško. A teško je i nabrojati sve, pa ne zamerite ako šta zafali…

LeBron Raymone James trenutno nastupa za tim Cleveland Cavaliersa. Smatra se za jednog od najboljih igrača današnjice. Igra na poziciji krila, ali se bez problema snalazi i na četvorci, dvojci, pa i na poziciji playa.  Zbog izuzetne fizičke snage može igrati, začas se stvoriti, na bilo kom delu terena.

Tri puta je osvojio šampionski prsten, dva puta sa ekipom Miami Heat (2012, 2013) i jednom sa svojim Cavsima (2016) i sva tri puta je izabran za MVP finala. Igrao je finala i 2007, 2011, 2014 i 2015 ali je izgubio. Progašen je četiri puta za najkorisnijeg igrača lige (2009, 2010, 2012, 2013). Bio je 12 puta učesnik ALL-star utakmice (2005–2016) te je dva puta bio igrač utakmice (2006, 2008). 12 puta je biran u prvi tim NBA lige (2006, 2008–2016) i 2 puta u drugi tim (2005, 2007). 2008. je bio najbolji strelac lige. 2004. je izabran za rukija godine. James je najbolji strelac u istoriji Cleveland Cavaliersa.

Sa reprezentacijom SAD–a je osvojio 2 zlatne Оlimpijske medalje, 2008. i 2012. te bronzе 2004. i na svetskom prvenstvu 2006.

Svi rekordi košarkaškog ‘Kralja’

Najdraža titula:

Nakon velikog povratka u matični Cleveland, Lebron je odmah sa timom stigao do finala ali je tamo bez podrške Irvinga i Lovea zbog povreda poklekao. U narednoj sezoni, 2015-16, sledi velika osveta Warriorsima. Cleveland je do play offa stigao bez većih problema. Lako su savladali protivnike sa istoka. U Velikom finalu su igrali ponovo protiv GAW. Ovaj put su bili bolji.

Lebron James je gospodario u svim segmentima igre: bio je vodeći igrač u finalnoj seriji po broju poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada po meču.

Golden State je nakon četiri utakmice vodio 3:1. Nijedan tim u istoriji lige se dotad u Velikom finalu nije vratio iz zaostatka od 3:1.

U petoj utakmici, james je ubacio 41 poen, dodao 16 skokova, 7 asistencija, po 3 ukradene lopte i blokade.

U šestoj utakmici, James je ubacio 41 poen, dodao 11 asistencija, 8 skokova, 4 ukradene lopte i 3 blokade. Rezultat je nakon te utakmice bio 3:3.

U poslednjoj, sedmoj utakmici, cavsi su iznenadili Warriorse u gostima. Lebron je imao tripl-dabl učinak (27 poena, 11 skokova i 11 asistencija).

Bila je to Kraljeva treća, i najdraža, titula u karijeri.

Genetski kod Lebrona:

Bill Simmons, sportski kolumnista i jedan od najboljih novinara ESPN-a, napisao je knjigu o košarci. DNA Lebrona Jamesa je okarakterisao ovako – 40% Magic Johnson; 15 % Wilt Chamberlain, 15% Larry Bird;  15% Scottie Pippen i 15% Michael Jordan.

Rekli su o njemu:

Charles Barkley:  “ Nikad nisam vidio igrača kao što je Lebron James. Velik je, strašno brz, odlično skače i može da brani svih pet pozicija u košarci „
Scottie Pippen:“ Lebron je možda najbolji ikada. Jordan je bio mogao da postigne koš na više načina ali Lebron ne samo da može da pogodi iz svake pozicije, on čini kompletnu ekipu koja je na parketu puno boljom te opasnijom po protivnika „
Magic Johson:“ Deset godina u NBA, svake godine je bolji. Strašno. Sad je jak i u low postu. On dominira i kontroliše ovu igru „
Phil Jackson:“ Nema potrebe govoriti koliko je on dobar igrač. Počeo je da osvaja titule. Namirisao je to i u poziciji je da sa svojim potencijalom bude bolji čak i od velikog Jordana „
Jerry West:“ Igra četiri pozicije ako se to od njega traži, svi oko njega su bolji. Tako je talentovan i ne znam da li sam vidio boljeg košarkaša od njega. Ima odličnu karizmu i fantastičan je suigrač „

1 Trackback / Pingback

  1. Kralj James: On je Corleone među košarkaškim trenerima - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*