Hronike Memphisa: Evolucija!

ostataksveta

Grizlliesima niko nije davao mnogo šanse u ovoj sezoni. Niko ih nije ni smatrao ozbiljnom ekipom koja bi se mogla nadmetati za plasman u play off na veoma jakom Zapadu, posebno nakon protekle, razočaravjuće sezone, i njihovih standardnih problema sa povredana. Nokon solidnog ulaska u sezonu nanizali su čak 11 uzastopnih utakmica bez pobede. Taj period se poklopio sa povredom prvog beka Mikea Conleya koji je nakon prvih 14 utakmica sezone morao na pauzu. U pitanju je bila ahilova tetiva i na početku je trebalo biti samo tjedan do dva. Taj tjedan se na kraju produžio sve do kraja sezone. Conley više nije zaigrao niti minute, a Memphis je nastavio tonuti. Svega 22 pobede i 60 poraza, bili su i više nego razočaravajući ishod.

Ovakva sezone je naravno imala i uticaja na draft. U dobrom i lošem smislu. U dobrom smislu – dobili su 4. pick na ovom superjakom draftu, te su mogli birati novo lice franšize. U lošem smislu – nitko nije htio doći u Memphis. Nekoliko igrača, uključujući Mo Bambu su prije drafta izjavili kako ne misle igrati u Memphisu. Praktički jedini igrač koji ništa nije rekao je Jaren Jackson, igrač kojega su na kraju i izabrali.

No, na stranu draft, Memphisu se vratila prva violina – Conley, koji u ovoj sezoni Grizzliese vodi do scorea od 5 pobeda i 2 poraza na startu čime su, bar za sada, začepili usta svim kritičarima i prognozerima. U 7 dosadašnjh mečeva play Memphisa postiže 20.3 poena, za 31.6 minuta, uz 6 asistencija, Marc Gasol je standardno dobar sa 15.6 poena i 8.4 skoka, dok je i rookie Jackshon pokazao da je dobar izbor – 11.7 poena, 4.6 skokova za 22.3 minute koje provodi na terenu.

Koliko je ovo zrelija ekipa sa Conleyem u ekipi pokazala je i dvostruka pobeda na Utahom, direktnim konkurentnom za plasman u play off, a posebno je impresivnih Conleyevih 28 poena u poslednjem okršaju sa Jazzerima:

Memphis ima neuobičaj stil igre za današnju NBA, oni gledaju da uspore igre, fokusirani su na odbranu i na brzu tranziciju, i veoma čvrstu i sigurnu igru u reketu. Protiv Utaha, koji ima jednog Goberta pa i Favorsa, Grizzliesi su delovali moćno – šutirali su 50.7 % iz igre, dominirali su reketom a osim Conleya pobedi su doprineli i drugi igrači, posebno klupa.

Conley (ili the Conductor) pokazao je kako je lider, šutirao je 7 od 18 iz igre, uz po 5 skokova i asistencija, i pokazao je liderstvo koje niti jedan igrač, uključujući i Marca Gasola, ne poseduje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*