3rd WEEK REVIEW: ‘Ružine’ suze, Embiid the ‘Destroyer’, serija Kingsa i frustracija Lakersa

I treća nedelja je iza nas. Warriorsi dominiraju, napravili su seriju i sada su sa 9-1, zajedno uz rame sa Raptorsima na Istoku, ekipa sa najboljim scoreom u ligi. Klay Thompson odigrao je monstruozan meč u Chicagu, kojima je isporučio 14 (!!!) trojki, bio je to meč za pamćenje i novi NBA rekord.

Na stranu rekordi, na stranu fantastične brojke i furiozne serije, vreme je u NBA stalo kada je protiv Jazza eskplodirao ‘zaboravljeni’ MVP, Derrik Rose. Usled povreda i psiholoških problema, Rose je odigrao možda i najbolji ili najupečatljiviji meč karijere – postigao je 50 poena protiv Jazza i doneo pobedu svom timu! Nema koga u ligi ova vest nije dirnula:

Liga se klanja Ruži

Embiid je održao obećanje i nabrijan je izašao na megdan svom najžešćem suparniku za najbolju peticu lige – Andre Drummondu iz Pistonsa, epilog neverovatan – 32 poena u samo jednom poluvremenu naspram 0 (!!!) poena Dr. Drea. Dominacija je uspostavljena!

Kingsi su prijatno iznenadili serijom, sada su u zoni play offa, imaju čak 6 pobeda i 4 poraza. Ovo niko nije očekivao od njih. Na dnu su Wizardsi, kao i Rocketski koji su tek na 2 pobede!

A NBA je odabrala i najbolje igrače 3. sedmice, to su nekadašnji saigrači a danas lideri svojih franšiza – Viktor Oladipo iz Pacersa, te Russell Westbrook iz OKC-a:

19. dan: 4.novembar

Lakersi treba još mnogo pure da jedu kako bi postali ozbiljna NBA ekipa. Lebron i njegov vrtić doživeo je težak poraz pred domaćom publikom od Toronto Raptorsa, 107 – 121. Da stvar bude gora po njih, najbolji tim Istoka igrao je bez Kawhi Leonarda. Ni to nije omelo Toronto da furioznim startom, a u jednom momentu stajalo je 40-10 za goste iz Kanada, bukvalno ponize tim iz LA. U prvoj četvrtini briljirali su play Kyle Lowry (podelio je 9 asista za jednu četvrtinu), i igrač utakmice Serge Ibaka (završio prvih 12 minuta sa 20 poena, i 8 od 8 iz igre). Ibaka je izjednačio rekord koji drži veliki Shaq, pogodivši prvih 14 šuteva iz igre:

Ibaka je završio meč sa 34 poena, 10 skokova, i 15 pogođenih šuteva iz 17 pokušaja, dok je Lowry imao 21 poen, 15 asistencija i 6 skokova. Kuzma je sa 24 poena bio najefikasniji kod Lakersa, dok je nešto više minuta dobio i Ivica Zubac – 5 poena i 6 skokova za 11 minuta.

Neverovatni Giannis Antetokoumpo je sa triple double učinkom od 26 poena, 15 skokova, 11 asistencija, uz 8/11 iz igre i 9/12 bacanja, vodio svoje Buckse do trijumfa nad Kingsima, 144-109. Srpski košarkaš Nemanja Bjelica odigrao je najslabiju partiju u dresu “kraljeva”, pošto je za 21 minut postigao samo četiri poena, a imao je i 4 skoka i 1 asistenciju.

Do drugog trijumfa u svojoj samostalnoj trenerskoj karijeri, stigao je i Igor Kokoškov. Njegovi su Sunsu dobili u dramatičnoj završnici neugodne Grizzliese, 102 – 100.

Booker je bio najefikasniji igrač Sunsa sa 25 poena, Trevor Ariza je imao 16, a možda ključni segment igre tima iz Phoenixa bile su trojke koje su oni šutirali 14 od 32. Kod Memphisa Mekk je bio najefikasniji sa 21 poenom.

18. dan: 3.novembar

Furioznom posljednjoj dionicom Nuggetsi su dobili neugodne Jazzere. Bio je egal rezultat čitavo vrijeme, čak je Jazz i vodio većinu vremena, no u posljednjem dijelu, Nuggetsi su stegli obranu i dopustili samo 15 poena u tom periodu. Napravili su razliku i odvojili se, te stigli do sjajnog scorea 8-1. Jokiću je opet umakao TD učinak, a ovaj puta su mu falili poeni. Ubilježio je čak 16 asista, te je imao 10 skokova, no ubacio je samo 7 poena. Harris je stavio 20, dok je Murray dodao 19 poena.

Utakmica između Pacersa i Kelta su gotovo uvijek napete u posljednje vrijeme. Tako je bilo i sada. Prošli puta je Bogdanović pogriješio i Rozier je zakucao za pobjedu Kelta, no ovaj puta tragičar je bio Irving. Na 2 poena prednosti Kelta, promašio je zicer kojim bi vjerovatno i prelomio utakmicu. Nakon promašaja, Oladipo je uzeo skok i sjurio se na drugu stranu, te ubacio trojku kojom su Pacersi poveli 1 razlike nekoliko sekundi prije kraja. Na timeouta, opet se ukazao Oladipo i ukrao je loptu, te tako rješio pitanje pobjednika.

On je bio i najbolji kod Pacersa sa 24 poena, a sjajan je bio i Babo koji je dodao 16 ubačaja. Kod Kelta 23 je ubacio Morris, tragičar Irving je dodao 18, a po 14 su ubacili Tatum i Horford.

Dan je počeo nešto ranije duelom između 76ersa i Pistonsa. Bio je to i duel dva ponajbolja centra lige, Joela Embiida i Andre Drummonda. ‘Ne možeš me čuvati,’ poručio je Embiid na društvenim mrežama i najavio da će biti žestoko. A bilo je. Već u 55 sekundi Embiid je imao sjajno zakucavanje preko Drea i tehničku zbog koškanja a za samo 4 minute dao je 8 poena i imao 5 skokova a Drummond 0 i 3 lične!

Nakon najboljeg poluvremena karijere Embiid je nastavio igrati sjajno. Do kraja je ubacio 39 poena uz strašnih 17 skokova i 3 blokade. Ovime je vjerovatno završio sav trash talk koji je imao s Drummondom. Redick je s klupe ubacio 16, a pridružio im se Muscala sa 14, dok je ostatak ekipe bio neprepoznatljivo loš. Simmons je ubacio 9 poena uz samo 4 upućena šuta iz igre, a ponovo je loš bio i Šarić koji je dao samo 5 koševa.

Pistonse je u igri držao Griffin sa 38 poena i 13 skokova, a kao i kod Pistonsa ostatak petorke je bio neprepoznatljiv. Drummond je potpuno uništen, ubacio je samo 8 poena, a igrao je tek 21 minutu.

17. dan: 2.novembar

Nakon “dugog” vremena Rocketsi su došli do pobjede. Prekinuli su niz od 4 izgubljenje utakmice i malo popravili “krvnu sliku”. Igrali su protiv Netsa i relativno lagano riješili dvoboj, a čak je i Melo odigrao dobru partiju. Predvodio ih je Paul sa 32 poena i 11 asista, a Melo je ubacio čak 28 poena, što je uvjerljivo najviše za njega ove sezone.

Kanađani su nastavili “mljeti”. I dalje su samo na jednom porazu, a ovaj puta su stradali Sunsi. Kanonadom trojki u trećoj dionici prelomili su meč i tako ostali na samo jednom porazu ove sezone. Leonard je u potpunosti pronašao formu, a s ovakvom igrom Raptorsi su možda i glavni kandidati za Veliko Finale, što se tiče Istočne strane. Najviše je ubacio Leonard, 19 poena, a Lowry je dodao 11 poena uz 12 dodavanja. U redovima Sunsa Caanan je ubacio 19, a Booker 18 poena.

 

16. dan: 1. novembar

Kingsi su deklasirali Hawkse (146 – 115) za peti trijumf u nizu i sada već sjajan score od 6-3 što ih svrstava u gornji dom Zapada. Blistao je njihov bekovski par Fox – Hield, play Kingsa De’Aaron Fox postao je najmlađi igrač sa triple doubleom u kojem je postignuto najmanje 30 poena, podeljeno 15 asistencija i pokupljeno 10 skokova:

Buddy Hield je dodao 27 poena, a ponovo je odličan bio Nemanja Bjelica koji je za 23 minuta postigao 19 poena i dodao dva skoka, tri asistencije i dve ukradene lopte. Imao šut iz igre sedam od 11, a trojke je šutirao tri od pet.

Denver je lagano stigao do 7. trijumfa u sezoni, pobedom u Clevelandu 110 – 91. Jedino u prvoj četvrtini Cavsi su pokazali nešto, a tada su ih Tristan Thompson i Cedi Osman vodili do velikih +12, no sve se preokreće u drugoj četvrtini kada bukvalno druga petorka Nuggetsa sa predvođena Hernangomesom pravi veliki preookret i kjučnu razliku za trijumf. Juancho je završio sa 23 poena za 28 minuta, dok Nikola Jokić nije bio u prvom planu – za 22 minuta imao je samo četiri poena, uz šest skokova, tri asistencije i po jednu ukradenu loptu i blokadu.

Bio je “kišni dan” u TD Gardenu. Boston Celticsi su se još jednom pokazali kao “crna mačka” za dosada neporažene Buckse. Nanijeli su im prvi poraz u sezoni, uvelike zahvaljujući šutu. Boston je pogodio 24 trojke na utakmici i tako došao do rekorda franšize, a samo im je jedna falila da stignu rekord Lige koji drže Cavsi. Boston se odvojio nakon poluvremena, najviše zahvaljujući Irvingu, no Bucksi se u potpunosti vraćaju u posljednjem periodu. Bili su na samo poena minusa u posljednjoj minuti, no Boston je održao prednost i tako nanio prvi poraz Bucksima u sezoni.

Cijela petorka Kelta je bila dvoznamenkasta, a predvodio ih je Irvinga sa 28 poena, te 6 ubačenih trojki, a po 18 su dodali Hayward i Horford. Za Buckse povratnik nakon povrede Giannis je ubacio 33 poena uz 11 skokova, a 16 su ubacili Brogdon i Middelton.

15. dan: 31. oktobar

Derrick Rose ponovo je tema košarkaške Amerike i sveta. Nekada najmlađi MVP u NBA, sinoć je isporučio 50 poena jednoj od najboljih odbrambenih ekipa u ligi, Utah Jazzu, i bio ključna figura u trijumfu svojih Wolvsa (128 – 125).

Nije bilo Jimmy Bultera u timu, ali je zato Rose preuzeo odgovornosti – 50 poena, koje je postigao za 41 poena šutirajući 19 od 31 iz igre, njegov je rekord karijere.

Osim Rosa, kod pobednika su se istakli Towns sa 28 poena (9-17 iz igre), 16 skokova i 4 asistencije, Wiggins je u svom povratku upisao 19 poena. Kod Utaha je Donovan Mitchel dao 26 poena.

Nuggetsi su nakon produžetka slavili u Chicagu (108 – 107), a ključni pogodak dao je Paul Millsap. Jokić je nešto slabije počeo meč, ali je u produžetku dao sve poena za svoj tim do Millsapovog, pa je završio sa 22 poena za 33 min, 12 skokova, 9 asistencija, 2 ukradene lopte, 3 rampe, no i 6 izgubljenih lopti.

15.dan: 31. oktobar

Nastavlja se saga u Minnesoti. Jimmy Butler je odlučio kako će večeras presjediti utakmicu protiv Jazza kako bi pokušao izboriti svoj odlazak. Već neko vrijeme traju pregovori, no Wolvesi traže previše, a Butleru više nije do igranja. Želi što prije otići i ovime smatra da će ubrzati proces.

Kingsi su stigli do nove pobede na turneji po Istoku. Sjajno drugo poluvreme i više raspolođenih igrača presudilo je pobednika, a u ovom trijumfu ključnu je ulogu odigrao Buddy Hield koji je meč završio sa 25 poena i 11 skokova.

Sjajan je bio i naš Nemanja Bjelica koji je doneo prevagu tokom druge i treće četvrtine, dok je u četvrtoj bio nešto rezervisaniji. Završio je sa 21 poenom, i 8 skokova.

Kod Magica je Teence Ross sa klupe dao 20 poena, dok su double double učinke imali Nikola Vučević (15 p, 15 sk) i Aaron Gordon (18 p, 10 sk).

A do prve pobede stigli su i Cavsi, koji su na krilima Rodney Hooda slavili nad Hawksima. 20 poena dao je Osman, Tristan Thompson je bio double double (11 p, 13 sk), dok je rookie Sexton dao 13 poena uz 7 asistencija. Rookie Hawksa Trae Young bio je najefikasniji u svome timu sa 24 poena.

Hornetsi su iznenadili Heat, a u velikom stilu vratio se Tony Parker koji je sa 24 poena i 11 asistencija bio najzaslužniji za ovaj trijumf. Sa druge strane Dwyane Wade je postigao 19 poena. Obojica su ulazila sa klupe.

Rezultati:

Miami Heat – Charlotte Hornets 113 – 125

Atlanta Hawks – Cleveland Cavs 114 – 136

Sacramento Kings – Orlando Magic 107 – 99

Detroit Pistons – Boston Celtics 105 – 108

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 129 – 112

Portland TrailBlazers – Houston Rockets 104 – 85

Memphis Grizzlies – Washington Wizards 107 – 95

L.A. Clippers – Oklahoma Thunder 128 – 110

14. dan: 30. oktobar

Imamo novi NBA rekord! Naravno u redovima Warriorsa. Klay Thompson se baš jako mučio ove sezone sa šutom. Nije mogao ništa pogoditi izvana, te je do ove utakmice šutirao očajnih 14% iza linije 7,24. No, onda su na megdan došli Bullsi, a Klay je odlučio pokazati da ipak nije zaboravio šutirati. Epilog – NBA rekord, 14 postignutih trojki, ukupno 52 poena!

Samo je jedna ekipa ostala neporažena u NBA nakon duela Raptorsa i Bucksa. Možda malo iznenađenje, no Bucksi su bez najboljeg igrača Giannisa relativno lagano došli do pobjede protiv Raptorsa. Ključnu razliku su napravili u drugoj četvrtini, te na kraju dobili sa 15 razlike. Poeni su bili jako dobro raspoređeni, Brogdon i Bledsloe su ubacili po 17 poena, a Ilyasova je ubacio 19. U redovima Raptorsa Ibaka je stao na 30 uz 9 skokova, dok je Siakam ubacio 22.

Od večeras neće više biti neporaženih ekipa u NBA. Trenutno su jedine dvije na Istoku, Raptorsi i Bucksi, a večeras nas očekuje duel ove dvije ekipe. Nažalost niti jedna neće biti u punom sastavu, praktički će obje ekipe biti bez najboljih igrača. Giannis je doživio nezgodan udarac u glavu pa će morati pauzirati, dok je Nurse odlučio odmoriti i Leonard za ovaj meč. No, svejedno obje ekipe imaju dovoljno aduta da ovaj meč učine posebnim.

Jimmy Butler je eksplodirao u duelu sa Lakersima, sa 32 poena, 6 skokova, 4 asistencije, i čak 5 trojki u poslednjoj četvrtini doneo je preokret i trijumf svom timu. Ovim je pokazao koliko je važan igrač za ovaj tim. Sa druge strane u LA su nezadovoljni startom sezone, i polako se javljaju problemi:

“Ne želite biti blizu mene kada me izda strpljenje”

Luka Dončić je u porazu od Spursa odigrao svoj najbolji meč otkako je u NBA. Borio se s Derozanom i Spursima, te na kraju ubacio 31 poen uz 4 pogođene trojke.

Rezultati:

Indiana Pacers – Portland TrailBlazers 93-103

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers 92-113

Miami Heat – Sacramento Kings 113-123

New York Knicks – Brooklyn Nets 115-96

Chicago Bulls – Golden State Warriors 124-149

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 129-109

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 124-120

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 113-108

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 116-111

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*