“Pravi” spasitelj Lakersa

Screenshot/Youtube

Prije samog početka sezone očekivali smo velike stvari od Lakersa. Nakon što su doveli Lebrona, Magic je odlučio ostaviti mladu jezgru na okupu, te ih okružiti veteranima. Na papiru je to sve sjajno izgledalo, spoj mladosti i iskustva, a poveznica je najbolji igrač današnjice, Lebron James. Kralj je puno slabiju ekipu Cavsa dovukao do Finala, pa se očekivalo da će i Lakersi imati dobru sezonu.

No, stvarnost je malo drugačija. Lakersi su razočaravajuće ušli u ovu sezonu, a posebno bolan je bio domaći poraz od Raptorsa. Ubacili su samo 17 poena u prvoj četvrtini, dok su Raptorsi nakrcali čak 42. To je bila najveća razlika u prvoj četvrtini u povijesti NBA Lige. Taj poraz došao je u nezgodnom trenutku, u momentu kada je Walton dobio ultimatum da mora bolje sa klupe Lakersa, a kada se očekivalo da ekipa krene ozbiljnije igrati – odbranu.

I u tom momentu, Lebron i uprava Lakersa povlače jedan potez koji se čini suludim, ali pažljivom analizom dolazi se do zaključka – vrlo korisnim. Veliki Lebronov prijatelj, i nekada saigrač u Cavsima i Heatu, James Jones koji je trenutno interim GM Sunsa, otpušta iskusnog centra, Tysona Chanldera kojeg momentalno Lakersi potpisuju kao slobodnog agenta.

Chandler je upravo ono što je Lakersima nedostajalo, snažan, 2.16 visok zaštitnik reketa, sjajan skač i odbrambeni bedem. On je prosečno hvatao 9.1 skok za 25 minuta prošle sezone a čak 11.5 skokova u 27 minute sezonu pre. Upravo je igrač koji sa svojih 36 godina, može odigrati na visokom nivou 10 do 20 minuta kako bi se Javale McGee odmorio. Treba li napomenuti da je u pitanju šampion sa Dallasom (2011), drugi pick drafta 2001, jedan od najboljih odbrambenih centara u ligi u poslednjih 15 godina.

A njegov učinak i skokovi u debiju protiv Wolvsa bili su ključni:

Lakersi su s njim u postavi zasada neporaženi. Sinoć je protiv Hawksa Chandler opet bio ključ pobjede. Lebron je promašio oba slobodna bacanja, no nakon što je Kuzma skočio u napadu, Lebron je prikucao loptu i donio 2 poena prednosti Lakersima. No, ostalo je dosta do kraja i Hawksi su imali napad. Young je odlično probio, no naletio je na Chandlera koji je uspio zahvatiti loptu i tako donijeti još jednu pobjedu Lakersima.

 

Bolji bez Lebrona?

Gledajući brojke, Lakersi imaju odličan napad, ubacuju gotovo najviše poena u Ligi po utakmici, a igraju strašno brzim tempom. Što bi se i očekivalo od ovako mlade ekipe, koja ima i Ronda i Balla i Lebrona, sve odlične dodavače. No, obrana je ogroman problem. Walton nikako ne može pronaći petorku koja funkcionira. Dosada su samo Hawksi izmjenili više petorki tijekom utakmice od Waltona. Obrana je poražavajuća, usprkos tome što imaju McGeea koji je vodeći bloker Lige, te naravno Lebrona.

Iako igraju brzu košarku, za tri poena su očajni. Najviše trojki po meču ubacuju Lebron i Kuzma, no s očajnim postotcima. Obojica su ispod 30% ove sezone, što je izuzetno loše. Najbolji šuter u ekipi su Rondo i Ball (???) koji obojica šutiraju preko 40%. Istina imaju manje šuteva, no kada su ti najbolju šuteri u ekipi Rondo i Ball, u bilo kojem kontekstu, znaš da nešto nije u redu.

Spomenuli smo također da Walton jako eksperimentira s petorkama. NIkako da pronađe onu pravu, a trenutno najčešće korištena petorka je možda i najgora. James – Ingram – Ball – Kuzma – McGee je petorka u koju Walton ima najviše povjerenja, odnosno koja je provela najduže na parketu. Upravo ta petorka ima najgoru +- statistiku od svih kombinacija u Lakersima.

Trese se Kraljevski tron

Iako su ovo čiste brojke, sušta statistika ipak upada u oko da su Lakersi zapravo bolji na parketu bez Lebrona. Istina, uzorak je jako mal, točnije samo 10 utakmica, no Lakersi su bolji i defenzivno i ofenzivno kada je Kralj na klupi. Točnije, u napadu s Lebronom na parketu ofenzivni rating Lakersa je 107,3. Kada Kralj sjedne na klupu, taj rating raste na 113. Slična stvar je i u obrani. S Lebronom na parketu defenzivni rating je 111, a kada sjedne na klupu on padne na 105,8. Što znači da su Lakersi bolji i u jednom i u drugom smjeru kada u igri nema Lebrona.

Iako je u najboljoj formi života, prošla sezona je izuzetno izmorila Lebrona. Morao je nositi Cavse u oba smjera, pogotovo u napadu. Čini se da je ista stvar i u Lakersima, no problem je što LA ima dosta kvalitetniju ekipu. Lebron se ne treba toliko umarati, već svoju energiju puno bolje iskoristiti. Smanjiti mu minutažu, smanjiti mu obveze, tj da mora nositi igru u oba smjera, i tako maksimizirati njegove igre. Pitanje je samo može li Walton to napraviti ili će Magic dovesti nekoga drugoga?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*