4th WEEK REVIEW: Dominacija Blazersa i Nurkića, Butler deo Procesa, kriza Nuggetsa i Jokića

Siloviti Raptorsi na Istoku, sve boljo Bucksi, neverovatni Portland i Jusuf Nurkić, te serije od 7-0 Oklahome, povreda Curryja, i kriza Nikole Jokića i njegovih Nuggetsa obeležili su proteklu sedmicu. Sedmicu u kojoj su i Lakersi nakon startnih 0-3 konačno stigli u pozitivan score, i sada su sa 7 pobeda približili zoni doigravanja.

Butler više nije član Wolvsa, nezadovoljni bek postao je delom Procesa i zajedno sa Embiidom i Simmonsom boriće se za vrh Istoka ove godine.

Na kraju, NBA je izabrala i najbolje igrače protekle nedelje a to su Pascal Siakam iz Raptorsa odnosno CJ McCollum iz Blazersa:

26. dan: 12. novembar

Denver je doživeo još jedan neugodan poraz, treći u nizu, a drugi na domaćem terenu. Ovoga puta bolji su bili Bucksi kojima je pripala završnica meča, bilo je 121 – 114. Iako su Bucksi imali +11 na kraju treće četvrtine, Denver je uspeo da se vrati i povede sa 109 – 104 u poslednjoj deonici, ali su u zadnja tri minuta zakazali i postigli samo 2 poena dok su Bucksi serijom 11-2 došli do svoje desete pobede.

Nuggetsi su krenuli sa ofanzivnijom petorkom, sa Hernangomezom na poziciji krila, a Millsap i Jokić započei su dobro meč. Ofanzivno su Nuggetsi izgledali dobro, no na ovom meču igrali su vrlo slabo u odbrani što je Bucskima, a posebno njihovom centru Brooku Lopezu, ostavilo jako puno prostora za otvorene šuteve. Upravo je Lopez bio junak pobede svog tima, sa 28 poena, i čak 8 postignutih trojki! Zanimljivo da momak koji je ovoga leta došao iz Lakersa, sada ima više postignutih trojki u sezoni od Klaya Thompsona, a u isto vreme ima manje – skokova! I na ovom meču je imao svega 4 skoka.

Giannis je završio sa 22 poena, Middleton sa 21 a Brogdon sa 20 poena. Kod Nuggetsa je najefikasniji bio Millsap sa 25 poena, 8 skokova i 6 asistencija, Jokić je meč završio sa 20 poena, po 6 skokova i asistencija.

Košarkaši Houstona, bez Carmela Anthonya, pobedili su Indianu na svom terenu sa 115 – 103, konačno je proradio i James Harden. ‘Brada’ je dao 40 poena (8 trojki), imao je 9 asistencija i 7 skokova, dok je Paul dao 26 poena. U trećem porazu Pacersa u poslednje četiri utakmice Bojan Bogdanović je bio najefiksniji sa 20 poena, uz po 6 skokova i asistencija i 3 ukradene lopte za 37 minuta.

Orlando je iznenadio Knickse u gostima (115 – 87), uz sjajnu partiju Nikole Vučevića. Crnogorski centar je za 26 minuta postigao 21 poen, uz 14 skokova i po asistenciju, blokadu i ukradenu loptu. Mario Hezonja je za 26 minuta dao 12 poena i imao 5 skokova. Za Magic je još jednu dobru partiju sa klupe pružio Mo Bamba koji je završio meč sa 15 poena (kao i prošli meč), uz 8 skokova i 2 blokade.

Još jednu sjajnu partiju pružio je Jusuf Nurkić (18 p, 17 sk, 57 % iz igre) u pobedi Blazersa nad Bostonom (100 – 94), a njegov učinak je posebno bio dojmljiv u prvom delu (14 p, 13 sk), kada je Portland bukvalno uništio tim Brada Stevensa i stekao nedostižnu prednost od 54-37. Ni sjajna partija Tatuma (27 p) nije pomogla Bostonu da napravi preokret.

25. dan: 11. novembar

Luka je već preuzeo stvari u svoje ruke u Dallasu. Nije mu trebalo puno da postane glavni igrač. Mavsi su na njegovim krilima došli do pobjede protiv Thundera. Istina, ni najbolja šuterska predstava ove sezone Mavsa, nije bila naodmet. Šutirali su kao ekipa čak 56% iz igre, a Thunderi su uzeli čak 26 ofenzivnih skokova, no nije im bilo od pomoći.

Dončić je bio najbolji strijelac sa 22 poena, 8 dodavanja i 6 skokova, dok je Barea s klupe dodao 21 ubačaj. PG i Adams su imali identičnu statistiku, 20 poena i 13 skokova, a Schroeder je dodao 19.

 

Raniju subotnju NBA večer su otpočeli Raptorsi i Knicksi. Favoriti su očekivano odradili svoj posao, no Knicksi su pružili dostojan otpor. Posebno Hardaway Jr. koji je vukao ekipu, a u posljednje vrijeme igra stvarno odličnu košarku. Sada je ubacio 27 poena, a odličan posao je odradila i klupa Knicksa. Čak njih četvorica su bili dvoznamenkasti, najviše je ubacio Kanter sa 15 poena, te 15 skokova, a Hezonja je dodao 13 poena.

Valja izdvojiti i haklerski potez Hardawaya koji je “sakrio” loptu Siakamu i elegantno provukao kroz noge.

 

U redovima Raptorsa poeni su bili ravnomjerno raspoređeni, a isticali su se sve bolji Siakam sa 23 poena, Valančiunas sa 19 i Anunoby sa 16 ubačaja.

Drugi meč je donio puno više uzbuđenja. Clippersi su došli do još jedne pobjede, no morali su prvi puta ove sezone u produžetak. Bucksi su sjajno šutirali u prvom dijelu, no stalo je u drugom. Clippersi su većinu drugog dijela imali prednost, no s nekoliko promašenih napada su dali Giannisu i ekipi priliku. Bledsloe je ubacio trojku za izjednačenje iz vrlo teške pozicije, a na satu je ostalo 6 sekundi.

Galinari je preuzeo odgovornost, no njegov šut je ostao na prvom obruču. U produžetku se niti jedna ekipa nije uspjela odvojiti, a meč je odlučio Sweet Lou Williams košem iz nemoguće pozicije. Ubacio je desni floater preko dvojice, te ostavio samo 0,3 sekunde za još jedan pokušaj Bucksa. Tu je Marjanović odigrao prve minute, odnosno stotinke utakmice, te spriječio Giannisa da baci dobar pas iz auta.

Harrell je odigrao odličan meč, ubacio je 26 poena uz 9 skokova (6 napadačkih), 21 je ubacio Beverly, dok je Harris stao na 20. Teo nije ulazio u igru, a Bobi je ušao samo na spomenuti posljednji napad. U redovima Bucksa Giannis je standardno dominirao sa 27 poena i 18 skokova, Brogdon je dodao 23, dok je Lopez pogodio čak 6 trojki.

24. dan: 10. novembar

Nuggetsi su pali u Denveru i to od Netsa, 110 – 112, i tako ušli u mini seriju poraza, pa su sada na 9 pobeda i tri poraza. Bilo je ovo veče ‘buđenja’ Nikole Jokića koji je nako nekoliko slabijih partija, odigrao maestralno.

Jokić je na terenu proveo 33 minuta i za to vreme je uspeo da ostvari učinak od 37 poena, 21 skoka i tri asistencije i dve blokade, uz šut iz igre 14/22, a bacanja 8/10.

No, ni to nije pomoglo Nuggetsima da dođu do pobede, a Brooklynu je pobedu obezbedio Chris LeVert u poslednjim sekundama meča, nakon što je Denver u poslednju minutu ušao sa 110 – 106.

23. dan: 9. novembar

Bucksi su iznenadili šampione iz Oaklanda, GSW, i njihovoj Oracle areni, 134 – 111, i tako pokazali da su franšiza u usponu i možda u ovom trenutku ekipa u najboljoj formi na Istoku, uz Raptorse.

Milwaukee je predvodio Eric Bledsoe sa rekordom sezone od 26 poena, Giannis Antetokoumpo je doda24, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Klay Thompson sa 24 poena. Durant (17 p) i Curry (10 p) nisu imali svoje veče.

Prva četvrtina bila je egal nakon čega Bucksi prave seriju od 11-1 i odlepljuju se, a do poluvremena vode dvocifreno. Konačan udarac domaćinu zadali su u trećoj četvrtini koju Milwaukee dobija sa 41-28, i tu je meč prelomljen.

Sadruge strane, Celti su nakon produžetka slavili u Phoenixu, 116 – 109, za sedmu pobedu u sezoni. Pobeda je stigla nakon prave šuterske rapsodije u poslednjoj četvrtini koju su dobili sa 35-20, a kada računamo i produžetke Boston je za 17 poslednjih minuta postigao čak 22 poena više.

Najefikasniji su kod pobednika bili Irving sa 39 poena, Morris i Brown sa po 17, a ova je situacija sa meča ličila na pravi šuterski trening Celta.

22. dan: 8. novembar

Heat je stigao do svoje pete pobede u sezoni i to nad Spursima koje su dobili kod kuće sa 95 – 87. Najdominantnija figura na meču bio je centar domaćih Hassan Whiteside koji se bukvalno poigravao sa suparničkim igračima, a meč je završio sa 29 poena, 20 skokova i čak 9 blokada!!!

Hassan Whiteside Records 9 Blocks in Heat Win

??️ Hassan Whiteside gets it done on both ends, posting 29 PTS, 20 REB, 9 BLK to lift the Miami Heat to victory at home!

Posted by NBA on Wednesday, November 7, 2018

Lakersi su u poslednjoj jutarnjoj utakmici te[ko do[li do pobede protiv raspoloženih Wolvsa, 114 – 110, a u ekipi iz Minnesote ponovo je blistao Derrick Rose koji je meč završio sa 31 poenom, 9 skokova, i 7 trojki iz 9 pokušaja, što je ujedno i njegov lični rekord, ali i rekord franšize:

Nuggetsi su pali u Memphisu, i to tesno 87-89, a ključne poene postigao je Marc Gasol sa linije slobodnih bacanja. Jokić je odigrao najlošiju partiju ove sezone, nije postigao niti jedan koš iz igre a za 25 minuta dao je 4 poena, imao je 7 skokova, četiri asistencije i tri ukradene lopte. Pri tome samo je jednom šutnuo iz igre, i to u poslednjim sekundama kada je šutirao trojku za preokret.

Kingsi su poraženi od Toronta, 105 – 114, a meč je obeležio povratak Bogdana Bogdanovića na teren (18 minuta, sedam poena, dva skoka i asistencija), kao i vrlo loše veče Nemanje Bjelice (18 minuta, bez poena, skok, 4 asistencije i 4 ukradene lopte). Kawhi Leonard je svoj povratak na teren obeležio sa 25 poena i 11 skokova:

21. dan: 7. novembar

Vratio se Luka Dončić, a Mavsi su sa 119 – 100 dobili Wizardse uz 70 postignutih poena u prvom poluvremenu! Dončić je za 33 minuta na terenu ubacio 23 poena uz šest skokova i tri asistencije:

Portland nastavlja sa sjajnim partijama, a jutros su na pogon CJ McColluma (40 poena) dobili Buckse sa 118 – 103. CJ je čak 19 poena postigao u trećoj četvrtini, a šutirao je 65 % iz igre, imao je 6 asistencija, 5 skokova, 4 ukradene lopte i 2 ‘slomljena’ kolena.

Sa 12 poena, 8 skokova i 6 asistencija doprinos pobedi dao je i bh. centar Jusuf Nurkić.

Netsi su iznenadili Sunse na njihovom terenu i dobili ih sa 104 – 82, LeVert je bio najefikasniji sa 26 poena, dok je u timu Igora Kokoškova Booker dao 20 poena, a Ayton je imao double double sa 15 poena i 13 skokova.

20. dan: 6. novembar

Neverovatni Jamal Murray, rekordom karijere (48 poena), vodio je Nuggetse do nove pobede (115 – 107) nad izuzetnom jakom ekipom Bostona. Denver je na 9-1 i ukoliko je neko sumnjao u ovaj tim, sada tome nema mesta.

No, niko ne bi rekao da će to biti ovako glatko, jer Celti su prosto razbucali domaćina u prvoj četvrtini (34 – 19) no u nastavku gledamo drugu priču i preokret u korsti domaćina. Tada se raspucala i prva violina Nuggetsa na ovom meču, Murray i do kraja je nanizao 48 poena, šutirajući 19 od 30 iz igre, uz pet skokova i 4 asistencije.

Nikola Jokić odigrao je samo 27 minuta jer je rano ušao u problem sa ličnim greškama, pa je meč završio sa osam poena, deset skokova i osam asistencija.

U Bostonu je najefikasniji bio  Irving sa 31 poenom uz po pet skokova i asistencija, tri ukradene lopte i jednom blokadom. Irving nije bio zadovoljan pokušajem Murraya u poslednjoj sekundi da postigne koš za svoj – 50-ti poen, nazvao je to ‘sranjem’:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*