„Bosanska zvijer“ na putu prema All staru!

screenshot

Piše: Almedin Šišić, Inforadar

Njegov sportski uspon je poput hoolywoodskih priča. Za samo pet godina bavljenja košarkom dospjeti „iz ničega i niotkud“ u NBA ligu uistinu je za holywoodskogblockbustera.

Jusuf Nurkić, 24-godišnji mladić iz Živinica i najbolji košarkaš BiH, kojeg je u 14. godini života otkrio menadžer Enes Trnovčević (dotad se uopće nije bavio košarkom!), nije se zaustavio samo na „učešću“ i epizodnim ulogama u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta. Iz godine u godinu njegove brojke rapidno napreduju, a početkom ove sezone dovoljno govore za sebe.

Nurkić je, naime, u prvih 15-ak utakmica nove NBA sezone već na prosjecima koji dijele elitne centre od dobrih; u trenutku dok pišemo ovaj tekst, a nakon jutrošnje utakmice protiv LA Lakersa, „Bosanska Zvijer“ („Bosnian Beast“) je na debelom double-double prosjeku od gotovo 16 poena i 11 skokova po utakmici! (preciznije, 15.7 i 10.7, uz gotovo 2 asistencije i 1.3 blokade po meču).

MEĐU PET CENTARA LIGE

A to je već statistika koja, uz određenu dozu sreće, prevashodno marketinšku podršku specijaliziranih košarkaških medija iz Amerike i televizijskih kuća (koje su sve vrijeme, nažalost, naklonjene pojedinim precijenjenim košarkašima što imaju mnogo slabiju statistiku od Nurkićeve) utire put prema All staru!

Šta bi to značilo za malu zemlju poput Bosne i Hercegovine – ne treba ni naglašavati.

Precizni Amerikanci poslovično dosta pažnje posvećuju naprednim statistikama, tako i tzv. Hollingerovoj statistici koja obrađuje ukupan učinak košarkaša kroz sve brojke (poene za dva i tri, slobodna bacanja, skokove, blokade, ukradene lopte, izgubljene lopte, prekršaje samog igrača i nad njim, minute u igri te sve ostalo), kao i utjecaj na igru vlastitog tima. U dosadašnjem dijelu tekuće sezone, a prema ovim preciznim statističkim izračunina, Juka je u top 15 igrača NBA i peti najbolji centar lige!

Računajući samo na one koji igraju više od 15 minuta po utakmici, a što je jedino relevantno vrijeme za dokazivanje igrača, Nurkić je treći centar NBA te ukupno 12. najbolji, odnosno dvanaesti najkorisniji igrač lige!

Mislite da je pretjerivanje? Ukoliko to mislite, ili ste i dalje u dilemi, donosimo vam zvaničnu tabelu po Hollingerovoj statistici, takozvanu Player Efficiency Rating” (PER), ili valorizaciju igrača, koja je objavljena na sajtu uglednog ESPN-a.

Foto: Tabela najkorisnih igrača NBA prema PER

Foto: Tabela najboljih i najkorisnijih centara NBA prema PER

„Ne opterećujem se statitikama i brojkama, ne volim da gubim, želim da pobjeđujemo kao tim i to mi je najvažnije“, reći će Nurk na pitanje američkih kolega o vlastitom učinku.

I uistinu je tako. Ukoliko u rane jutarnje sate pratite utakmice našeg najboljeg košarkaša, mogli ste se uvjeriti da je Nurkić vlastiti učinak potpuno podredio igri svojih Portland Trail Blazersa. Na mnogim domaćim i regionalnim forumima ovih smo dana mogli čak pročitati negodovanje košarkaških fanova zbog toga što Nurkić dopušta pojedinim saugiračima (a to je uglavnom Al-Farouq Aminu) „da mu ’kradu’ skokove“ koje sam prethodno zagradi, no na to se Nurk – barem tako djeluje – previše i ne obazire.

Tek činjenica je da bi njegove brojke bile još impresivnije da suigrači koriste mnoga njegova dodavanja, bezbrojne blokove i pravljenje prostora za lagane koševe, ali isto tako i da je sam Nurkić malo koncentrisaniji u pojedinim završnicama.

SREDINOM DECEMBRA GLASANJE ZA ALL STAR

Kako god, uzmemo li u obzir da je košarka „egzaktna sportska nauka“ u kojoj statistike igraju ključnu ulogu pri obačunu vrijednosti, valorizaciji i ugledu igrača, prema svim tim statistikama danas u NBA nema previše centara koji su u ovom trenutku ispred Nurkića.

Možda tek – po našem mišljenju – trenutno najbolji centar svijeta Joel Embiid, te Nikola Jokić (ali samo djelimično, svakako ne i u odbrani), Antony Davis (koji je zapravo klasična „četvorka“, ali ponekad igra i centra) i Andre Drummond, prilično potcijenjeni centar koji bilježi monstruozne brojke.

Foto: Nurkić blokira šut najboljeg igrača svijeta LeBron Jamesa

Svi drugi klasni centri, uključujući Karla Antonyja Townsa, Hassana Whitesidea, Rudyja Goberta, Clinta Capelu, Stivena Adamsa, Nikolu Vučevića, Marka Gasola… po brojkama i statistici, a pogotovo prema PER-u, nisu ispred Jusufa Nurkića.

Ono što je bitno da znamo jeste da već iza polovine decembra počinje glasanje za All star 2019. I od nas samih i naših glasova zavisi hoće li Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj povijesti imati igrača na takmičenju svih zvijezda najjače lige svijeta.

1 Trackback / Pingback

  1. Balkanski tornjevi spremni za All star - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*