Hezonja: Uzima više šuteva od Dončića, Butlera i Paula, a realizira kao prosječni rookie

screenshot / Youtube

Izvor: Germanijak.hr

Mario Hezonja jedan je od Hrvata koji imaju najtrnovitiji NBA put od kako su stigli u najjaču svjetsku ligu. Nakon turbulentne tri godine pune uspona i padova Orlando Magic je prošle godine  ovo doba odbio dodatnu sezonu u njegovom ugovoru i prošlog ljeta je potpisao s Knicksima.

Očekivala se bolja minutaža, bolja prilika za Hezonju u Knicksima gdje i nije imao pretjeranu konkurenciju i u trening kampu smo vjerovali da može do petorke i pristojne minutaže. No, za sada, dobio je pristojne minute tek u nekoliko utakmica. Više od pola sata igrao je samo jednom, a u posljednje dvije utakmice bio je starter i odigrao tek 17, odnosno 13 minuta uz ukupni šut 2 od 12 i 1 od 6 iza linije za tri poena.

To nije dobro i to izaziva zabrinutost, no za većinu stvari koje mu se događaju sam je kriv jer Knicksi nude šansu. Hezonja ne pogađa, a uzima jako puno šuteva u prosjeku po 36 minuta. Hezonja po prosjeku od 36 minuta ispali 16,8 šuteva, a to je za rotacijskog igrača Knicka enormno puno. Uzima više šuteva od Erica Gordona, Nikole Mirotića, Josha Richardsona, Tobiasa Harrisa, Jruea Holidaya, Luke Dončića, Jimmya Butlera, Chrisa Paula… Problem je što realizira samo 38 posto tih svojih šuteva od čega jako puno otpada na trice koja ubacuje u 26,8 posto slučajeva.

Uzima šuteve na razini elitnog igrača, a daleko je od toga, realizacija mu je na razini beka rookieja koji je tek stigao u ligu. A Hezonja već ima dobrano iskustvo, igra četvrtu sezonu, no pokazuje nikad veće nazadovanje. U prvoj sezoni u Orlandu gađao je 43 posto iz igre uz pristojnih 35 posto na trici, no trenutne brojke su zaista loše. Trica mu nije bila na lošijem postotku u NBA karijeri, a uzima je jako puno. Isto tako, ima nikad više izgubljenih lopti, a minutaža mu je na karijernih 19 minuta.

Ipak, čini se kako glavni razlog što trener Fizdale ne koristi Hezonju više leži u obrani, a to je i sam otkrio nakon posljednje utakmice u kojoj je mladi Dubrovčanin odradio samo 13 minuta.

˝Izazvat ću ga da radi više toga, posebice na obrambenom dijelu terena. Imam totalno pouzdanje u Marija, ali razbijamo njegove navike. Gradimo ga psihički. Tu je stvarno jako puno stvari na kojima treba raditi˝ – rekao je trener Knicksa koji je prije kampa poručio kako svi imaju šansu izboriti minutažu bez obzira na ime. Računa se samo trud.

Tu možemo izvući zanimljivu poveznicu. Četiri minute više od njega u prosjeku igra mladić koji je ostao nedraftiran ove godine, ali se žestokim radom izborio za svoje mjesto u rotaciji i sigurno ‘odgrickao’ dio minuta za Hezonju. Radi se o Allonzu Trieru koji za razliku od Hezonje uzima samo 7,6 šuteva po utakmici uz realizaciju od 47 posto i 42 iza linije za tri poena. Prosječno zabija 10,8 poena za razliku od Hezonje koji je na dva poena manje. Razlika je nažalost drastična. Trener Fizdale svjestan je uspona i padova mladog Hrvata.

 ˝Nekad će izgledati dobro, nekad neće. Znate kakav sam, ako igrate dobro igrat ćete u tom trenutku. Ako ne igrate, nećete igrati kasnije u utakmici. U zadnjoj utakmici upravo se to dogodilo Mariju˝ – govori trener Knicksa.

Nažalost možemo očekivati nastavak ovakvog trenda za Hezonju jer forsiranje uz ovakve postotke neće mu donijeti ništa, a u četiri godine u ligi kao da ništa nije napredovao. S New Yorkom je potpisao na samo jednu sezonu koja će bivšem 5. picku donijeti 6,5 milijuna dolara zarade, no morat će se uskoro zapitati što želi od svoje karijere i kakva vrsta igrača želi biti. Ovako ostaje stalni ‘up and down’, igrač koji u jednoj utakmici može zaokupiti poglede sjajnim potezom i odigrati briljantno pa sljedećih pet pucati 18 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*