Tihi junaci NBA Lige

Screenshot/Ostataksveta

Ovogodišnje izdanje NBA Lige već je imalo nekoliko fantastičnih individualnih predstava. Počevši od Kembe Walkera koji prakitčki sam nosi Hornetse, do još većeg napretka Giannisa i Davisa. No, ovo su nam već “poznati” igrači, od kojih i očekujemo velike stvari. No, nekolicina igrača se provukla ispod radara. Možda glavne brojke ne pokazuju njihovu važnost za ekipu, no ovih nekoliko igrača su isto toliko bitni za svoju ekipu kao i gore navedeni MVP kandidati. “Tihi junaci NBA Lige.”

Većina ovih igrača je zapravo na centarskoj poziciji, što je suprotno trendu u kojem se kreće NBA Liga. No, ipak centarska pozicija je gotovo uvijek bila krucijalna za svaku ekipu, a ista situacija se nastavlja i u ovom šuterskom dobu. Jedan od najbitniji “šrafova” Thundera je Steven Adams. Već nekoliko sezona je glavni igrač uz Westbrooka, no ove godine je najbolji dosada. Adams ove godine bilježi carrer high u poenima, skokovima, asistima, ukradenim loptama.. Odnosno gotovo u svim statistčkim kategorijama. Sjajno surađuje sa Schroederom, kada nema Westbrooka, a jedan je od glavnih razloga zašto su Thunderi trenutno na visokom 4. mjestu na Zapadu.

Nakon Adamsa i Oklahome idemo do Texasa. Prije početka sezone Rocketsi su dugo vodili pregovore sa svojim centrom Clintom Capelom oko produženja ugovora. Tražio je previše, no naši su se “na sredini”. Ugovor je potpisan, a Capela ga je već počeo opravdavati. Prvi puta u svojoj karijeri igra preko 30 minuta u prosjeku, a bilježi sjajne brojke. Iako su sinoć poklekli u produžetku od Pistonsa Capela je imao nevjerovatnu večer. Ubacio je 29 poena, uhvatio čak 21 skok i uz Hardena bio najbolji u redovima Raketa. Ove sezone je trenutno na 17 poena, 11,4 skoka, te gotovo 2 blokade u prosjeku. Iako nije tehnički nadaren, savršeno se uklapa s Hardenom i Paulom u ekipu, posprema sve što mu ovaj dvojac servira, te je baš zbog toga izuzetno bitan za ove Rocketse.

Jedno od najvećih iznenađenja ove sezone su Los Angeles Clippersi. Rivers je rastjerao Lob City, te se sada odlučio na uravnoteženu i izbalansiranu ekipu, a to je izgleda upalilo. Trenutno su jedna od najboljih ekipa na Zapadu, a veliku ulogu u tome ima i trenutno rezervni centar Montrezl Harrell. Slično kao i Capela, Harrell nije tehnički “obdaren”, niti ima pouzdan šut, no unosi nevjerovatnu količinu energije u igru. Neumorno kupi sve otpatke pod košem, zakucava, skače u napadu i u obrani, a izuzetno je pokretan te tako stvara probleme težim centrima. S druge strane bez problema se može gurati s njima pod košem, jer je izuzetno jak, a ova već je prošle sezone nagovijestio da bi u ovim Clippersima mogao biti izuzetno dobar. Trenutno ubacuje 15,9 poena, uz preko 60% šuta iz igre, te tome dodaje 7,2 skoka i 1,8 blokadu po utakmici. Nije počeo niti jednu od 18 dosadašnjih utakmica, no ova uloga mu jako dobro odgovara.

Clippersi su iznenađenje na Zapadu, a na Istoku su to Bucksi. Bud je sjajno posložio ovaj roster, Giannis igra najbolju sezonu dosada, a to (osim treneru) može zahvaliti i dvojici igrača. Brooku Lopezu i Khrisu Middeltonu. Prvi je ovo ljeto stigao iz Lakersa, te je jako unaprijedio igru Bucksa. Kao stretch petica razvlači obrane, šutira čak i sa 8,9 metara što predstavlja veliki problem za protivničke obrane. Istina, nekada ga ne ide pa promaši svih 12 šuteva za tri poena, no kada je Brook u elementu Bucksi ne gube. Drugi igrač je Middelton. Već starosjedioc u ovoj ekipi, Middelton igra sezonu života. Dosada je imao dosta problema i s povredama, no ove sezone je nasreću zdrav. Desna je ruka Giannisu, a kada usporedimo njegove brojke s njegovim rivalima u drugim ekipama, vidimo da Middelton nimao ne zaostaje.

Screenshot/Reddit

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*