Igrač mjeseca: Nikola Vučević, Orlando Magic

screenshot

Iza ekipe Orlando Magica je zapravo jako dobar mjesec. U sezonu su ušli očajno, sa samo 2 pobjede u prvih 7 utakmica. Činilo se kako nas očekuje još jedna tmurna godina u Orlandu. No, ovaj mjesec su preokrenuli stvari, dobili su čak 9 od 16 utakmica, te dobrano popravili svoju poziciju na Istoku, gde su trenutno u zoni plasmana u play off, iako su ih svi otpisivali pre ove sezone.

Ovo je nešto što od Magica nismo očekivali početkom sezone. Najveći niz pobjeda je bio 3 zaredom, kada su ujedno skinuli i dva najveća skalpa. Dobijali su redom Philu, Lakerse, te na kraju i Knickse. Najveći razlog ovakvih igara Magica je naše gore list, crnogorski centar, Nikola Vučević. Bio je čak na odlasku iz kluba početkom sezone, zadržali su ga i nisu se pokajali.

Igrač nedelje u NBA

Spomenuli smo da je Vučević bio najbolji igrač Magica u njihovom najvećem pobjedničkom nizu ove sezone. Baš taj tjedan Vučević je uzeo nagradu za Igrača nedelje u NBA. Ubacivao je prosječno 27,8 poena, 10,5 skokova i 4 asista. Prvu utakmicu protiv Wizardsa se samo zagrijavao, ubilježio je solidan double double, no nakon toga je pokvario Butlerov debi za Sixerse. Nakrcao im je 30 poena uz 8 skokova i pokrenuo Magic. Nakon toga su slijedili Lebron i Lakersi, da bi u posljednjoj utakmici Knicksima ubacio 28, uz 10 skokova i 9 asista.

Vuč Allstar?

Svojim igrama ove sezone, a pogotovo u ovom mjesecu Nikola je istaknuo ozbiljnu kandidaturu za Allstar utakmicu. Pogledajmo prvo samo njegovu statistiku na 16 novembarskih mečeva u kojima je beležio 22 poena, 11.5 skokova i 3.6 asistencija, uz 54.7 šuta iz igre i PER od čak 19.3. Upravo prema PER-u, Vučević je trenutno četvrti igrač NBA lige, iza Giannisa (Bucks), Embiida (76ers) i Lebrona (Lakers). Samo je Joel Embiid trenutno bolji na centarskoj poziciji u celoj ligi, a pogledajmo sa kim bi sve mogli da uporedimo učinak Nikole Vučevića i njegov učinak u novembru kada su centri u pitanju:

Vidimo da je Vučević u vrhu svih stastističkih indikatora, drugi je prema PER-u, proseku poena, asistencijama, pema +/- indikatoru.

Zanimljivo je da Vučević uzima 16.6 šuteva po meču (i pogađa 9.1), uzima 3.4 trojke i pogađa 1.3 trojku po meču, za sjajnih 36.4 %, čime se ne mogu podičiti i neki igrači čija im prirodna pozicija nalaže da budu šuteri. Recimo samo da je Joel Embiid uzimao 18.5 šuteva (pogađao je 8.7), a za tri poena pokušava je 4.2 puta po meču, i pogađao 1.3 tricu (31.3 %).

Od početka godine pruža konstatne partije, redovno bilježi double double učinke, a glavna je okosnica Magica. Obožavaju ga koristiti na viskom postu, odakle je Nikola velika opasnost. Pogađa jako puno dugih dvojki, centri moraju izlaziti na njega, a Nikola to masovno koristi. Također je i jako dobar razigravač s te poziciji, pa utakmice s 9 asista, kao ona s Knicksima, nisu nikakvo iznenađenje. Vuč igra sezonu života. U gotovo svim stastističkim kategorijama je drastično bolji od svog prosjeka karijere. Igra na MVP razini, te ukoliko ovako nastavi vjerujemo da mu je nastup na Allstar utakmici zagarantiran.

Također, ovaj mjesec Nikola se našao u društvu legendi. Postao je jedini igrač Magica, uz T-Maca, koji je u dvije utakmice zaredom bilježio najmanje 30 poena, 10 skokova i 5 asista. Kada ga svrstamo u rečenicu s takvim igračima, jasno je kakav je mjesec imao Vučević.

Omiljene mušterije

Svoje dvije najbolje utakmice Nikola je odigrao protiv Lakersa. Čak ni fantastični Lebron nije imao rješenja za Vuča. Magic je dobio obje utakmice, a Nikola je dominirao. Prvu je bio nadomak triple double učinka. Nikola je briljirao sa čak 36 poena (15/23 iz igre) uz 13 skokova i dve ukradene lopte. Bio je nezaustavljiv a protiv njega lijek nisu imali ni McGee ni Chandler, inače dva vrlo dobra odbrambena centra tima iz LA.

Kao da mu ova predstava nije bila dovoljna. Vuč je u drugoj utakmici bio još bolji. Isporučio je Lakersima 31 poen, 15 skokova i 7 asista, a na kraju je i sam osigurao još jednu pobjedu.

Povratak korijenima

Svi dobro znamo kakvu ruku ima Vučević. Izuzetno je precizan s poludistance i distance, a čak mu ni trica nije strana. Centri moraju dosta visoko izlaziti na njega, a Nikola to sjajno koristi. No, njegovo najveće oružje je ipak igra pod obručem. Prava centarska leđna tehnika, dokaz da pravi centri još nisu izumrijeli. U protekle dvije sezone Vuč je imao 3,8 pokušaja po utakmici iz reketa. No, ove sezone ih ima puno više. Ove sezone uzima čak 5,4 šuta iz reketa, a da bi stvar bila bolja još je precizniji. Ubacuje čak 72% tih šuteva, dok se prošlih sezona redovno vrtio oko 50%. Magic je našao način kako da Nikola bude još efikasniji. Kada igraju pick s Nikolom, forsiraju preuzimanje, a ekipe to moraju raditi, jer Nikola će gotovo sigurno ubaciti šut ukoliko ostane sam. Izvrstan je u pronalaženju pozicije pod košem, te sjajno koristi mismatch. Isto tako, njegovi poluhorozi su prezicni ove godine, tako da kada to sve ukomponiramo dobijemo da Nikola trenutno igra sezonu života.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Week 7 review: All Star Vučević, 'ubica' Durant, Dončić rookie meseca - Ostatak Sveta
  2. Vučević: "Glasnije me ne interesiraju" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*