Jović sredio “nered u kancelariji”

FIBA

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Šef se vratio i mnoge stvari automatski su došle na svoje mesto. Da je Stefan Jović mogao da igra pre nekoliko dana u Izraelu sad bi već naši reprezentativci komotno mogli da vade kineske vize, ovako – trebaju nam dve pobede u dva preostala meča da bi otišli na Svetsko prvenstvo. Zapravo to je najsigurnija računica, mada ima još varijanti o kojima nećemo sada.

Protiv Grčke bilo je vidljivo, skoro opipljivo koliko je Đorđevićevoj ekipi nedostajao organizator igre kalibra Jovića ili Micića. Sa njima dvojicom odmah je to druga igra, ozbiljnija, odgovornija, čak i atraktivnija. Pobeda 84-61 jeste ubedljiva, mada odmah treba reći da je grčka reprezentacija bila slabija nego što se očekivalo, jer je Burusis, njen najbolji igrač, morao hitno da ode u Kinu. Ipak, piše se da je Srbija nanela Grčkoj prvi poraz u ovim kvalifikacijama, i sada u četiri evropske kvalifikacione grupe više nema nijednog neporaženog tima.

Srbija je počela furiozno nošena punom dvoranom “Aleksandar Nikolić”, i posle desetak minuta imala čak 17 poena prednosti. To kao da je uspavalo naše košarkaše, pa su početkom drugog poluvremena dozvolili Grcima da se približe na samo tri poena zaostatka. Onda su se trgli, i Saša Đorđević je malo podviknuo, pa je na kraju zabeležena ubedljiva pobeda. MVP bio je Stefan Jović, koji je potpisao 22 poena i 4 asistencije. Drugi povratnik u reprezentaciju Vasilije Micić počeo je pod opterećenjem da pokaže i dokaže zašto ga je Evroliga izabrala za najboljeg igrača u novembru. Dugo to nije uspevao. Ipak, na kraju se zaustavio na 13 poena, 6 skokova i 5 asistencija, uz odličan utisak. Uz njih dvojicu, dvocufreni su bili i Jelovac (12) i Raduljica (13). Grci su nadskočeni (41-26) a ono što je pokvarilo utisak su 19 izgubljenih lopti našeg tima. Najviše zbog brzopletosti, što se ovakvim asovima ne bi smelo događati.

Mnogi su skloni da kažu da je ovaj tim izgurao kvalifikacije, a da će u Kinu otići neka sasvim druga reprezentacija. Nije baš sasvim tako. U ekipi koja je večeras porazila Grčku igrala su četiri nosioca srebrne medalje sa Olimpijskih igara 2016 (Simonović, Jović, Birčević i Raduljica), odnosno pet srebrnih sa poslednjeg Evropskog prvenstva 2017 (Milosavljević, Birčević, Micić, Jović i Lazić). Dakle, nije to bila baš sasvim “leva” reprezentacija koja igra kvalifikacije. Naravno, nedostaje petorka iz NBA, kao i Kalinić, Gudurić, Nedović, Lučić… možda se i Mačvan potpuno oporavi do sledećeg leta. Uz Jelovca, koji je najveće “otkrovenje” ovih kvalifikacija, biće to sasvim lepa konkurencija za mesto u timu. Naravno, ako pobedimo slabašnu Estoniju i potom Izrael.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*