Najbolje od najboljeg

Ostatasveta

Preneseno sa: Germanijak

Je li Luka Dončić trebao biti prvi pick ovogodišnjeg drafta? Tko je krađa ovog drafta? Iako je iza nas više od četvrtine sezone, odgovore na ova pitanja ipak je još uvijek prerano davati, na njih ćemo sačekati da završi cijela sezona jer se još puno toga može dogoditi. No, možemo se osvrnuti na prethodne draftove pa smo izabrali, po nama, 15 najboljih pickova koji su se dogodili između 2013. i 2017. godine. U ovaj popis nismo uvrstili one logične igrače, koji su izabrani visokim pickovima, već one koji su te godine zaobiđeni, a kasnije se pokazalo da su trebali puno bolje proći. Pomalo je nevjerojatno koji su igrači nisko birani, a vjerujemo da pojedini GM-ovi i dan-danas grizu nokte zbog nekih odluka. Pogledajte tko se ‘provukao’ niskim pickovima:

C.J. McCollum (Portland Trail Blazers, 10. pick 2013. godine)

Samo je činjenica da je Zapad prenapučen sjajnim zvijezdama te da Portland ima Damiana Lillarda spriječila McColluma da bude pozvan na All-Star utakmicu. On je trenutno jedan od najboljih bekova šutera, a posljednje četiri sezone zabija više od 20 poena po utakmici.

Bekovi koji su birani prije McColluma i klubovi koji su ih birali: Ben McLemore (Sacramento), Kentavious Caldwell-Pope (Detroit), Trey Burke (Utah)

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, 15. pick 2013. godine)

Nema se što puno reći o jednom od najboljih igrača NBA lige. Bucksi su imali viziju i sada imaju stožernog igrača koji ima tek 23 godine.

Krila koja su birana prije Giannisa i klubovi koji su ih birali: Anthony Bennett (Cleveland), Otto Porter (Washington)

Rudy Gobert (Utah Jazz, 27. pick 2013. godine)

Prvu grešku su napravili u Denveru koji su u noći drafta mijenjali Goberta za Ericka Greena i nešto novca. Francuz je u drugoj sezoni pokazao da će biti sjajan igrač, kasnije postao i najbolji obrambeni igrač lige, a sve je opasniji u napadu. Ove sezone je do sada na sjajnih 15,5 poena, 12,8 skokova i 21, blokade po utakmici.

Centri koji su birani prije Goberta i klubovi koji su ih birali: Cody Zeller (Charlotte), Alex Len (Phoenix), Nerlens Noel (Philadelphia), Kelly Olynyk (Boston), Lucas Noguiera (Atlanta), Gorgui Dieng (Minnesota), Mason Plumlee (Brooklyn)

Zach LaVine (Minnesota Timberwolves, 13. pick 2014. godine)

Žale li Timberwolvesi što su Bullsima za Jimmyja Butlera poslali LaVinea, Krisa Dunna i pick prve runde kojeg će Chicago pretvoriti u Laurija Markkanena? U svakom slučaju LaVine se ove godine potvrdio kao sjajan strijelac, a teške ozljeda je definitivno iza njega. S prosjekom od 24,5 poena po utakmici ove je sezone 11. strijelac lige.

Bekovi koji su birani brije LaVinea i klubovi koji su ih birali: Dante Exum (Utah), Nik Stauskas (Sacramento)

Gary Harris (Denver Nuggets, 19. pick 2014. godine)

Chicago često dobro bira na draftovima, ali ove godine su napravili nevjerojatnu grešku. Bili su zaljubljeni u Douga McDermotta pa su za 11. pick 2014. godine dali dva – 16. i 19., a njima su izabrani Jusuf Nurkić i Gary Harris koji je od svoje druge sezone stabilan u petorci Nuggetsa.

Bekovi koji su birani prije Harrisa i klubovi koji su ih birali: Dante Exum (Utah), Nik Stauskas (Sacramento), James Young (Boston)

Clint Capela (Houston Rockets, 25. pick 2014. godine)

Švicarski centar se mučio u rookie sezoni, u drugoj nagovijestio potencijal, a u trećoj eksplodirao. Lani je iskoristio sve što mu se nudi igrajući s Jamesom Hardenom i Chrisom Paulom te zasluženo dobio ogroman ugovor. Ove sezone je na sjajnih 18,1 poena, 11,8 skokova i 2,2 blokade po utakmici.

Centri koji su birani prije Capele i klubovi koji su ih birali: Julius Randle (LA Lakers)

Nikola Jokić (Denver Nuggets, 41. pick 2014. godine)

16,5 poena, 9,6 skokova, 7,8 asistencija. To je sve što treba napisati o Jokeru, uz Giannisa najboljeg igrača s ovog popisa.

Centri koji su birani prije Jokića i klubovi koji su ih birali: Julius Randle (LA Lakers), Johnny O’Bryant III (Milwaukee)

Devin Booker (Phoenix Suns, 13. pick na draftu 2015. godine)

Od prve sezone Booker se pokazao kao rasni strijelac, a od kada je došao u Sunse jedna je od rijetkih svijetlih točki momčadi iz Arizone. Posljednje tri sezone ima prosjek od više od 20 poena po utakmice, a ove sezone zabija 23,5 poena uz 6,7 asistencija i 3,6 skokova po utakmici.

Bekovi koji su birani prije Bookera i klubovi koji su ih birali: Mario Hezonja (Orlando)

Josh Richardson (Miami Heat, 40. pick na draftu 2015. godine)

Richardson je iz sezone u sezonu sve bolji, a koliko ga cijene na Floridi govori podatak da ga Pat Riley nije želio uključiti u niti jednu ponudu za trade da bilo koju veliku zvijezdu koju je Miami želio dovesti u svoje redove. Kako i bi kada je na prosjeko od 19,7 poena, 4 skoka, 3,3 asistencije i 1,3 ukradene lopte po utakmici.

Bekovi koji su birani prije Richardsona i klubovi koji su ih birali: Mario Hezonja (Orlando), Kelly Oubre Jr (Washington), Rashad Vaughn (Milwaukee), R.J.Hunter (Boston), Cedi Osman (Cleveland), Darrun Hilliard (Detroit)

Caris LeVert (Brooklyn Nets, 20. pick na draftu 2016. godine)

Jedna od najtužnijih priča ove sezone je teška ozljeda LeVerta kojeg nećemo gledati do sljedeće sezone. A baš je postao najvažniji igrač Netsa s prosjekom od 18,4 poena, 4,3 skoka, 3,7 asistencija i 1,2 ukradenih lopti u prvih 14 utakmica ove sezone.

Bekovi koji su birani prije LeVerta i klubovi koji su ih birali: Denzel Valentine (Chicago), Malik Beasley (Denver)

Pascal Siakam (Toronto Raptors, 27. pick na draftu 2016. godine)

Uoči početka sezone Siakama sigurno ne bi uvrstili na ovaj popis, ali Kamerunac koji je trebao postati svećenik ove godine briljira. Na prosjeku je od 14,5 poena, 6,5 skokova i 2,7 asistencija, nezamjenjivi je član udarne petorke Raptorsa i kandidat za nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

Visoka krila koja su birana prije Siakama i klubovi koju su ih birali: Dragan Bender (Phoenix), Marquese Chriss (Phoenix), Guerschon Yabusele (Boston), Henry Ellenson (Detroit), Brice Johnson (LA Clippers)

Malcolm Brogdon (Milwaukee Bucks, 36. pick na draftu 2016. godine)

U Hrvatskoj ga šira javnost ne voli jer smatra da je nepravedno dobio nagradu za rookie igrača godine ispred Darija Šarića. Međutim, Brogdon je tu nagradu zaslužio, a ove godine se sjajno uklopio u novi sustav Bucksa kojeg je donio Mike Budenholzer te je nezamjenjiv kotačić jedne od najboljih momčadi Istoka.

Bekovi koji su birani prije Brogdona i klubovi koji su ih birali: Kris Dunn (Minnesota), Wade Baldwin (Memphis), Malik Beasley (Denver), Malachi Richardson (Sacramento), Tyler Ulis (Phoenix), Rade Zagorac (Memphis)

Donovan Mitchell (Utah Jazz, 13. pick na draftu 2017. godine)

Da nije Ben Simmons pauzirao svoju ‘pravu’ rookie sezonu, Mitchell bi lani bio najbolji novak godine. I ovako se nametnuo kao franšizni igrač Jazza, a prosjek od 21,3 poena, 3,6 asistencija, 2,9 skokova i 1,7 ukradenih po utakmici govori koliko je sjajan igrač.

Bekovi koji su birani prije Mitchella i klubovi koji su ih birali: Markelle Fultz (Philadelphia), Lonzo Ball (LA Lakers), Frank Ntilikina (New York), Malik Monk (Charlotte), Luke Kennard (Detroit)

Jarrett Allen (Brooklyn Nets, 22. pick na draftu 2017. godine)

Još jedan sjajan pick Brooklyna. Allen ima tek 20 godina, a već je prvi centar svoje momčadi s prosjekom od 12,3 poena, 8,3 skokova, 1,7 asistencija i 1,4 blokada po utakmici. A od najboljih dana je još prilično daleko…

Centri koji su birani prije Allena i klubovi koji su ih birali: Bam Adebayo (Miami), Justin Patton (Minnesota)

Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers, 27. pick na draftu 2017. godine)

Vjerojatno najugodnije iznenađenje prošle sezone. Navijači Lakersa odmah su se zaljubili u moderno krilo sa sjajnim šutem za tri poena, a Kuzma je bio jedan od igrača koji su bili nedodirljivi u raznim kombinacijama preslagivanja Lakersa.

Krila koja su birana prije Kuzme i klubovi koji su ih birali: Jonathan Isaac (Orlando), D.J. Wilson (Milwaukee), T.J. Leaf (Indiana), Tyler London (Denver), Caleb Swanigan (Portland)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*