Jordanov poslednji ples

Bio je to 16 april, 2003, Phila je dočekala Wizardse. I bio bi to sasvim običan meč, koji je btw Phila dobila sa 107 – 87, da na tom susretu svoj poslednjih ples kao igrač nije otplesao najvećih svih vremena, Michael Jordan.

Jordan je igrao 28 minuta, postigao je 15 poena, uz 4 skoka i 4 asistencije:

Jordan je u NBA proveo 15 sezona, od toga 13 u Bullsima i 2 u Wizardsima u čijem dresu je i odigrao poslednje dve sezone. Četiri sezone je pauzirao, jednu zbog igranja bejzbola, a tri je proveo u penziji pre nego što se vratio. U 1072 utakmice, prosečno je beležio 30.1 poen, 6.2 skoka i 5.3 asistencije.

Zašto je MJ najbolji

U jeku sjajnih nastupa i rekorda koje obara Lebron James u toku su velike diskusije je li Michael Jordan i dalje najbolji igrač svih vremena (GOAT ili the Greatest of All Time).

Po mnogima najbliži, pre Lebrona, da ga skine sa trona bio je Kobe Bryant… Novinar portala 12UP, naveli su 8 razloga zbog kojih je Jordan i dalje najbolji svih vremena.

8. Devet puta biran u odbrambenu petorku

Michael Jordan (R) of the Chicago Bulls tries to b

Iako se mnoge statistike fokusiraju na njegov učinak u napadu, to samo zamagljuje njegove sjajne igre u odbrani. Čak 9 puta je biran u najbolje odbrambene petorke lige, i to ga svrstava uz rame sa drugim rekorderima, Kobe Bryantom, Kevinom Garnettom, i Gary Paytonom.

7. “The Shot”

 ‘Šut’ kojim se proslavio protiv Clevelanda 1989 godine, i kojim je ovaj tim izbacio iz play offa u prvoj rundi, ovekovačio je Jordana, a njegovo slavlje postalo je besmrtno. Nema klinca koji ga nije video, pokušao imitirati ili držati njegov poster na zidu svoje sobe. Iako tada nije uspeo uzeti titulu, ovaj ‘šut’ bio je uvertira u njegovu igračku legendu.

7. Poeni u kontinuitetu

Michael Jordan (R) of the Chicago Bulls shoots ove

Neverovatno zvuči podatak da je Jordan u svojih 930 utakmica za Bullse samo jednom postigao manje od 10 poena, i to kada je igrao manje od 16 minuta nakon što se na teren vratio posle povrede.

5. NBA titule

In this 14 June 1998 file photo, Michael Jordan (L

Bill Russell i njegovi Celticsi teško da su dostižne za današnje košarkaške smrtnike, ali ono što je Jordan napravio 90-ih u eri velikih zvezda i sjajne košarke također se graniči sa neverovatnim. 6 puta prvak i 6 puta MVP finala. Ko zna kako bi to izgledalo da nije napravio pauzu između dva tripleta.

4. “The Shrug”

When you’re hot, you’re hot. To su osetili i košrkaški Blazersa u finalu 1992 godine, kada im je Jordan nemilosrdno punio koš. Kako god da je bacio loptu ona bi ušla kroz obruč. Za protivnike nekada je to frustrirajući osećaj.

3. Flu Game

Jedan od najboljih individalnih izvedbi u NBA istoriji, takozvana the “Flu Game”, odigrala se u petom meču NBA finala koje su Bullsi igrali protiv Jazza. Jordan je izgledao kao daće kolabirati svaki čas na terenu, kao da je jako bolestan. Ni to ga nije sprečilo da u ovom meču postigne 38 poena, da odvede svoje Bullse nadomak nove titule. Na kraju, legendarna slika, kada je premoren kolabirao na rukama Scottie Pippena, no obavljenog posla na terenu.

Photo by Andy Hayt/NBAE/Getty Images

2. Šampion u zakucavanju

Da, Jordan je i to stigao, i to dva puta. Osvajao je titulu najboljeg u takmičenju u zakucavanju. To nije u rangu titula i MVP priznanja koje je osvajao, ali svakako kompletira njegovo bogato i nedodirljivo košarkaško nasleđe. Da li treba trošiti reči o zakucavanjau sa linije slobodnih bacanja?

1. Three-Peat

While sitting by the scorers table before returnin

Standarda koji je Jordan postavio nije da se osvojio jedna već tri titule u nizu. Jordanu je to pošlo dva puta za rukom, a da nije ta brojka iliti niz bi izgledali monstruozno!

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Život iza pozornice i blještavila - Ostatak Sveta
  2. Samo 4 igrača uradila su ono što je Jordan sa 39 godina! - Ostatak Sveta
  3. Jordanova lekcija omladini i rekord za sva vremena! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*