Week 9 review: Buđenje ‘bradate’ zveri, Nuggetsi na vrhu Zapada

screenshot

Denver Nuggetsi ne ispuštaju vrh Zapada. Iako im Warriorsi dišu za vratom, Denver na pogon Jokića bez tri važna igrača (Harris, Millsap, Barton) ne zna za neuspeh. Trenutno su lideri Zapada a 9. nedelju u NBA okončali su pobedom nad najboljim timom lige, Raptorsima. I to drugi put u deset dana! Evo kako NBA vidi trenutno poredak snaga u NBA, sa kojim se ulazi u 10. nedelju:

Što se tiče igrača sedmice, na Zapadu nije bilo dileme – James Harden je dominira i sa čak 37 poena u proseku vodio je svoje Rocketse do 3-0. Na Istoku su Pacersi odavno prestali biti iznenađenje, a prošle ih je nedele do savršenog scora vodio Thaddeus Young:

61. dan: 17. decembar

Sixersi su se relativno lagano obračunali sa Cavsima. Iako je utakmica bila u egalu prve tri četvrtine, u posljednjoj su Sixersi dominirali, te na kraju došli do lagane pobjede. Dvojac Sixersa, Simmons i Embiid je ispisao povijest u ovoj utakmici. Obojica su bili sjajni, Simmons je ubilježio triple double učinak, dok je Embiid ušao u elitno društvo.

Simmons je ubacio 22 poena, podijelio 14 asista, te uhvatio 11 skokova. Sve je to napravio bez iti jedne izgubljene lopte te sa 60% šuta iz igre. Oborio je rekord Granta Hilla, te postao najmlađi igrač u povijesti NBA Lige sa TD učinkom bez izgubljene lopte.

Uz to prestigao je Billy Cuninghama, te je sa svojim 15. TD učinkom u karijeri postao drugi u povijesti franšize. Prvi je zasada nedodirljivi Wilt koji im 47 TD učinaka više od Simmonsa.

Treba pohvaliti i Embiidov ulazak u sezonu. Postao je legitimini MVP kandidat, a iako se žalio na dolazak Butlera čini se da su izgladili nesuglasice. On je u ovoj utakmici ubacio 24 poena uz 9 skokova, te je tako u prvi 30 utakmica sezone ubacio 800 poena, te skupio 400 skokova, te je tako ušao u elitno društvo.

 

Wizardsi su uzeli meru Lakersima (128 – 110), a klasu je pokazao njihov play John Wall koji je meč završio sa 40 poena i 14 asistencija, uz poteze koji su mamili aplauze:

Podršku je imao u Bealu (25 poena, 12 skokova), Greenu i Dekkeru, sa po 20 poena. Sa druge strane Lebron je imao jedan od najgorih mečeva u poslednje vreme, završio je sa samo 13 poena pogodivši tek 5 od 16 šuteva iz igre. Caldwell-Pope je bio najefikasniji u timu iz LA sa 25 poena, 6 skokova i 5 asistencija.

60. dan: 16. decembar

Možda zvuči malo čudno, no Sunsi su u pobjedničkom nizu! Dobili su dvije utakmice zaredom i to im je najduži niz pobjeda u posljednjih godinu dana. Prvo su riješili Mavse, a sada i Wolvese Daria Šarića, te tako barem na kratko zaboravili na probleme koji ih okružuju. Booker se vratio nakon povrede i imao je dobar meč, a odličan je bio i rookie Ayton koji je ubacio 18 poena uz 12 skokova, s tim da je u posljednjoj četvrtini ubacio 10 uz 5 skokova.

U prvom dijelu je utakmica bila u egalu čitavo vrijeme, no kako su zaustavili KAT-a Sunsi su se počeli odvajati. KAT je ubacio samo 7 poena u drugom dijelu, a Rose ih nije mogao sam vući. Tako su Kokoškov i Sunsi stigli do najvećeg niza ove sezone. KAT je meč završio sa 28 poena, dok je Rose dodao 22.

Lakersi su protutnjali New Orleansom i održali košarkašku lekciju Kembi Walkeru i Jordanovim Hornetsima (128 – 100). Do ovog trijumfa vodili su ih Lebron James i Lonzo Ball, obojica sa triple double učincima – Lebron sa 24 poena (7/15 iz igre, 2/6 za tri), 12 skokova i 11 asistencija, Lonzo sa  trećim triple doubleom karijere, sa 16 poena (7/11 iz igre) i po 10 skokova i asistencija.

Prvi put od 2007, i Vinca Cartera i Jasona Kidda, gledali smo kako saigrači beleže po triple double na jednom meču.

Ujedno postali su prvi tandem Lakersa nakon Magica i Jabbara kojem je to pošlo za rukom:

59. dan: 15. decembar

Nuggetsi su pobedom na OKC (109 – 98) ostali na vrhu Zapada, a Nikola Jokić odigrao je fantastičan meč.

Frcalo je na sve strane u meču Nuggetsa i Thundera. Nuggetsi su imali manje više kontrolu tijekom čitavog meča. Thunderi su na poluvremenu gubili sa 8 razlike, a to bi bilo i puno više da nije bilo Adamsa koji je ukrcao 17 poena do odmora. Tek se u posljednjoj dionici Thunderi bude. Na krilima PG-a rade 9-2 seriju i dolaze na 3 razlike.

No Nuggetsi predvođeni Murrayom se ponovno odvajaju i odlaze do pobjede. Manje od minute prije kraja umalo je došlo do tuče na terenu. Westbrook i Murray su se zakačili, a čitave ekipe su priskočile u pomoć. Među prvima je bio i naš Jokić koji je odvojio Westa i Murraya. Westu se to nije svidjelo i jedva se smirio, dok je govorio kako će “raz****ti Jokića”.

Na kraju se situacija smirila, Nuggetsi su došli do zaslužene pobjede. Jokić je odigrao sjajan meč, bio je samo korak do TD učinka. Ubacio je 24 poena uz 15 skokova i 9 asista, dok je Murray dodao 19 poena. U redovima Thundera najviše je ubacio PG koji je stao na 32 poena, dok je Westbrook ubacio samo 13 poena, no imao je 14 skokova i 8 asista.

Pacersi su na krilima Thaddeusa Younga (26 p, 10 sk i 5 asistencija) savladali Philu (113 – 101), koja je ponovo igrala bez Jimmy Butlera. Kod 76ersa briljirao je Joel Embiid (40 poena, 21 skok), dok je Bojan Bogdanović odigrao još jedan odličan meč (18 poena, uz 7 od 13 šuteva iz igre). Uhvatio je 2 skoka i podelio 2 asistencije.

Emmanuel Mudiay je briljirao i sa 34 poena i 8 asistencija predvodio je Knickse do pobede nad Hornetsima nakon produžetka, 126 – 124. Mario Hezonja polako gubi poverenje trenera, ne samo da je ispao iz petorke već je dobio i malo minuta – sinoć je igrao 12 minuta, dao je 5 poena, a šutirao je 2 od 6 iz igre.

Giannis Antetokounmpo je izjednačio rekord karijere, a sa 44 poena, 14 skokova i 8 asistencija, vodio je Buckse do ponede nad Cavsima (114 – 102)

58. dan: 14. decembar

Samo trinaest put u istoriji NBA gledali smo triple double sa 50+ poena. Četiri puta je akter takvog podviga bio James Harden.

Odličnu utakmicu su odigrali Lakersi i Rocketsi. Dominirao je aktualualni MVP James Harden s još jednim triple double učinkom. No, to nije sve… Harden je izašao iz igre početkom četvrte četvrtine, no vratio se 5 minuta prije kraja utakmice. I više nego dovoljno za njega. Ubacio je nekoliko poena u kratkom periodu, od toga dvije trojke zaredom koje su prelomile meč. Walton je bezusjpešno zvao time out, a Lebron bio ljut što su ga Lakersi konstantno slali na liniju slobodnih bacanja. No, Harden nije mario, pogodio je skoro svako bacanje, ukupno 18 od 19, a meč je završio sa okruglih 50 poena.

57. dan: 13. decembar

Kingsi su prvi puta ove sezone igrali protiv Wolvesa, a to je značilo da Beli igra protiv bivšeg kluba. Toliko puta smo pisali kako Beli zaslužuje šansu, a sada je to dokazo i iz prve ruke. Kingsi su dobili Wolvese, a Beli je bio ponajbolji igrač na terenu. Ubacivao je odakle je stigao, a na kraju utakmice je samo pokazao – “Gotovo je”-

Beli je ubacio 25 poena uz 5 skokova, Bogdan je dodao 20 a Kingsi su oborili rekord franšize. Ubacili su čak 19 trojki, što je za njih najbolji rezultat u povijesti. Za Wolvese Wiggins je ubacio 25 , a odličan je s klupe bio Šarić sa 18.

Luka Dončić nastavlja sa sjajnim partijama, a sainoć je sa 24 poena, 10 skokova i 6 asistencija vodio svoj Dallas do nove pobede protiv Hawksa, 114 – 107. Na drugoj strani, još jedan sjajni rookie, Trae Young završio je sa 24 poena i 10 asistencija:

Drugi puta ove sezone, Raptorsi su došli do pobjede protiv aktualnih prvaka. Ovaj puta puno lakše nego prošli puta. Iako su ovaj puta bili bez Leonarda. Warriorsima ovaj puta nije pomogao ni Curry koji je imao katastrofalnu utakmicu, dok je Durant opet odigrao odličan meč. Kanađani su stvari riješili do poluvremena, imali su 18 razlike, a sredinom posljednje četvrtine, Kerr je polako krenuo izvlačiti startere, te je tu bio kraj utakmice.

Cijela petorka Raptorsa je bila dvoznamenkasta, a Lowry je napokon odigrao dobar meč i najavio kraj krize. Ubacio je 23 poena uz 12 asista, a Ibaka je dodao 20 uz 12 skokova. Durant je ubacio 30, no najveći problem je bila igra ostalih. Curry je ubacio samo 10 poena uz 3/12 iz igre, a Green je stao na samo 2 poena.

56. dan: 12. decembar

Clippersi su poraženi na domaćem terenu od Toronta (99 – 123), koji je igrao bez Kawhi Leonarda, a najefikasniji u timu iz LA bio je Bobi Marjanović koji je za 16 minuta dao 18 poena, imao 7 skokova, a šutirao 78 % iz igre.

Raduje povratak u formu Miloša Teodosića, koji je noćas igrao čak 19 minuta, i pokazao je kako mu samopouzdanje i sigurnost u igri ne nedostaju. Samo u prvom poluvremenu je za šest minuta na terenu postigao devet poena, sve tri trojke, i ostvario dve asistencije. U nastavku je imao još jednu asistenciju, a svi su ovi potezi oduševili fanove i komentatore. Miloš se polako vraća:

Kada god dobije priliku, Teo sve oduševi. Tako je bilo i sada. -“NBA je zabavnije mjesto kada Teo igra.”- napisao je Kevin Pelton, novinar sa ESPN-a. -“Što trebamo napraviti da Teo igra češće? Peticiju? Humanitarnu akciju.”- nastavio je Pelton.

Nažalost Teo je ove godine osuđen na mrvice, a već je i objavio kako se planira vratiti u Europu. Istina, konkurencija u Clippersima je velika, no za majstora kao što je Teo, sigurno bi se mogla pronaći koja minuta više.

Kod Raptorsa su najefikasniji bili Ibaka sa 25 i Lowry sa 21 poenom.

55. dan: 11. decembar

Jokić je opet bio sjajan u pobjedi protiv Grizzliesa. Nuggetsi su bili skoro bez pola ekipe, no na krilima Jokića i otkrića sezone Morrisa došli su do pobjede. Malone je bio oduševljen s Morrisovom igrom. -“On je bio MVP ove utakmice.”- rekao je trener Nuggetsa. Ubacio je carrer high 20 poena, a tome dodao 6 skokova i 5 dodavanja. Jokić je bio dosta agresivniji po koš, nego u ostalim utakmicama. On je ubacio 27 poena uz 12 skokova i 6 asista.

Za Grizlliese Conley je ubacio 19, a Mack je s klupe dodao 14.

Lebron James i Dwyane Wade igrali su poslednji put jedan protiv drugog, a sinoć je čak i pobeda Lakersa nad Heatom (108 – 105) bila u drugom planu. Wade je dobio ovacije Staplesa, a u 31 međusobnom duelu, Lebronovi timovi pobedili su 16 puta naspram 15 pobeda koliko ih je odneo Wade.

Meč je rešen u poslednjoj četvrtini, kada je Lebron pogodio dva slobodna bacanja na 22 sekunde do kraja, a u četvrtini dao 11 poena. Meč je završio sa 28 poena, 12 asistencija i 9 skokova, dok je najefikasniji bio Kuzma sa 33 poena i 7 skokova.

Wade je meč završio sa 15 poena, 10 asistencija i 5 skokov, a Goran Dragić nakon povratka još uvek traži pravu formu – dao je samo 7 poena (3 od 9 iz igre), i imao je po 2 skoka i asistencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*