Bol ponovo u NBA!

screenshot

Izvor: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Ako se prognoze ostvare, a postoje veliki izgledi da hoće, NBA će posle četvrt veka ponovo, među igračima, imati prezime Bol. I ako je to malo – biće puta dva, jer se momak o kome je ova priča zove Bol Bol. Visok je 221 cm, igra za Univerzitet Oregon sa impresivnim brojkama od 21 poena i 9,6 skokova. Predviđaju mu treće mesto na draftu 2019, iza Ziona Vilijamsona i Reja Bareta. Bol Bol je sin Manutea Bola, legendarnog Sudanca koji je tokom 11 sezona u NBA ostavio dubok trag i ušao u istoriju kao igrač koji je postavio više blokada nego što je dao poena. Manute je bio atrakcija jer je njegovih 231 cm nosilo telo od samo 92 kg. Bio je tanak „kao pritka za paradajz“, sa enormno dugačkim rukama  (raspon 2,59 m!) koje su mu omogućile da postane strah i trepet za rivale…

Pre male priče o Bolu Bolu, evo podsećanja na njegovog oca Manutea. Zvanično, rođen je  16. oktobra 1962. ali oko njegovih godina ispredaju se razne priče, sumnja se da je bio stariji možda i 10-15 godina jer njegovo rođenje nije nigde upisano. Morali su da mu verju na reč da je rođen tad i tad. Potiče iz plemena Dinki, koje se karakteriše po izrazito visokim ljudima. Legenda kaže da je njegov deda bio visok 239 cm.

Još jedno NCAA čudo

Od malena je Manute bio izrazito visok, a pre punoletstva dostigao je 231. Jedan njegov rođak otišao je na studije u SAD i tamo rekao da u familiji ima čoveka koji je visok 7 fita i 7 inča… Don Filej, trener jednog skromnog univerziteta, nije bio lenj, odleteo je u Kartum, potražio Manutea Bola i uverio se da je priča bila istinita. Poveo ga je u SAD…

Prvu godinu u Americi proveo je na Univerzitetu Portbridž, ali fama o njemu brzo se širila. Već 1983. našao se na draftu, u 5. rundi sa pozicije 97 izabrali su ga San Dijego Klipersi, ali u NBA je otišao dve godine kasnije. Ponovo je bio na draftu, ovog puta na poziciji 31, a izabrali su ga Vašington Vizardsi. Sa 397 „rampi“ postavio je rekord među debitantima. Prosek mu je bio 5 blokada po meču, više nego poena (3,9) i tek nešto malo manje od skokova (5,9). U sezoni 1987/88 Vašington je bio atrakcija lige jer je pored najvišeg igrača imao i najnižeg, Tajrona Bogsa koji je imao samo 159 cm.

I danas Manute Bol drži neke rekorde. Na primer, 8 blokada u jednoj četvrtini, a 11 u poluvremenu. Najviše je dogurao do 15 blokada u jednoj utakmici, ali to nije rekord NBA, ispred njega je Elmor Smit sa 17. Zanimljivo je da je rado šutirao trojke. Posle stidljivog početka u prvoj sezoni (0/3), već u narednoj je pogodio 20 iz 91 pokušaja. Jednom je, igrajući za Filadelfiju protiv Finiks Sansa, pogodio 6 od 12 trojki… Igrao je za Vašington, Golden Stejt, Filadelfiju i Majami. Kada je artritis počeo da mu pravi velike probleme, napustio je NBA i 1996. završio karijeru u Ugandi i potom u Kataru. U NBA je odigrao 624 utakmice sa prosekom od 2,6 poena, 4,2 skoka i 3,3 rampe.

Bolovih 6 trojki za poluvreme!

Bio je zvezda, sa velikim ugovorima od klubova i sponzora, ali nije umeo sa novcem. Trošio ga je na skupa kola, odela po poslednjoj modi, pomagao je svoje sunarodnike u Sudanu… Imao je četvoro dece, ali ga je žena ostavila i sa decom otišla u Nju Džersi. Uspeo je da proćerda sve što je zaradio, kuća u SAD bila mu je zaplenjena ali je uspeo da je povrati. Pod stare dane umesto patika navukao je klizaljke i postao marketinška atrakcija hokejaša Indijanapolisa. U Sudanu je besneo građanski rad, njegova familija bila je na strani pobunjenika. Kad se sve smirilo bilo mu je ponuđeno mesto ministra sporta ali nije mogao da prihvati jer je uslov bio da pređe u islam, a on je bio hrišćanin.

Bez posla i novca radio je kao posrednik u plemenskim sukobima u rodnom Sudanu, ali zdravlje mu je bivalo sve gore. Uz hronične bolove u zglobovma i kolenima stiglo je i oboljenje bubrega. Umro je 19. juna 2010. a njegova sahrana okupila je veliki broj nekadašnjih i tadašnjih NBA zvezda. Manute je bio omiljen zbog vedrog duha i stalne spremnosti na šalu.

Očevim stopama ide Bol Bol, visok na oca ali sa mnogo više mišića i različitim stilom igre.

– Tata je bio autentični pivot, igrao je pod košem i postavljao rampe. Ja volim da igram spolja, da kontrolišem loptu, da asistiram – napisao je Bol Bol u „The Player Tribuneu“. Objasnio je da je potpisao za  Oregon jer su ga „zatvorili u sobu sa gomilom patika“. Kaže da se osećao „kao na sedmom nebu“.

Bol Bol je rastao u Sudanu, ali kada je njegov otac od prethodnog režima bio optužen da je „špijun SAD“, familija je otišla u Ameriku. U početku nije bio zainteresovan za košarku jer ga je otac „isuviše pritiskao“, ali kada je visinom daleko nadmašio drugove iz škole basket je bio logičan izbor.

Ako se prognoze ostvare, od sezone 2019/20 opet ćemo u NBA imati jednog Bola…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*