Božićni rekordi

Screenshot/Twitter

Ovogodišnji Božićni NBA dan bio je izuzetno sadržajan i zabavan. Vidjeli smo 5 sjajnih utakmica, nekoliko fantastičnih individualnih predstava, te ponekoliko rekorda.

U prvoj utakmici između Knicksa i Bucksa, dva igrača su skinula rekorde u svojim ekipama. Kod Bucksa je to naravno bio Giannis. Odigrao je sjajan meč, razbio je Knickse, već po običaju, a ubacio je 30 poena uz 14 skokova te tako postao prvi igrač još od Jabbara koji je u dresu Bucksa na Božić stigao do double double učinka.

U istoj utakmici, unatoč porazu, navijači Knicksa su mogli biti zadovoljni. Lijepa je budućnost pred njima, a rookie Kevin Knox je ušao u elitno društvo. Uhvatio je formu, te je postao jedini rookie Knicksa uz Ewinga koji je kao rookie ubacio 15+ poena u 8 utakmica zaredom. Knox je inače u posljednjih 8 na prosjecima od 20,4 poena i 6,5 skokova.

Harden je imao show protiv svoje bivše ekipe. Bio je nezaustavljiv, no da nije imao pomoć sigurno ne bi stigao do pobjede. Tucker i Gordon su zabijali kada je najviše trebalo, no centar Clint Capela je imao nevjerovatnu večer. Oborio je rekord po broju skokova na Božić, uhvatio ih je čak 23, a čak 10 ih je bilo napadačkih. Ovom utakmicom je zapravo dostigao i svoj osobni rekord, koji je postavio samo utakmicu prije protiv Spursa.

Iako nije stigao do nikakvog rekorda, ne možemo ne pohvaliti igre našeg Ivice Zubca. Otkako je ušao u petorku, Zubac je nevjerovatan. Nastavio je svoj niz izuzetno učinkovitih igara, te je ubacio 18 poena prvacima i bio jedan od najboljih u dresu Lakersa. U posljednje tri utakmice Zubac ima nestvarne brojke. Ubacuje 17,7 poena uz nevjerovatnih 78% šuta iz igre, a tome dodaje respektabilnih 8,3 skoka, te čak 2,7 blokade. Iako je uzorak mali, samo tri utakmice, ovime je Zubac morao kupiti veću minutažu i kada se McGee vrati.

Desilo se i Božićno čudo. Ben Simmons je ubacio šut! I to najduži u svojoj karijeri. Pogodio je sa poludistance, no to je svejedno najdalje odakle je pogodio u dosadašnjom NBA karijeri. Simmons zasada kategorički odbija šutirati, praktički i ne pokušava izvan reketa, no uskoro neće moći bez toga.

Tekst je pisan prošle godine nakon Božića, a nakon godinu dana vidimo kako su se stvari dobrano promjenile. Knicksi su tada čak i izgledali relativno perspektivno, no godinu dana kasnije nisu napredovali niti jedan korak. Ben Simmons je svoj prvi šut ubacio baš prošle godine, a dosada je uspio pogoditi i jednu trojku! Za razliku od Knicksa, ogorman napredak…

 

1 Trackback / Pingback

  1. Najveća greška LA Lakersa! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*