Može li Dončić do Allstara?

screenshot

Piše: Vladimir Stanković

Preneseno sa: kosmagazin.com

Pitanje iz naslova je nedovoljno precizno jer je na mesec i po dana pre skupa “svih zvezda” u Šarlotu više nego izvesno da će mladi Slovenac biti učesnik spektakla. Ulazak u tim najboljih debitanata (prva i druga sezona) ne može mu izmaći. Pitanje se, zapravo, odnosi na onaj “pravi” All Star u kome igraju najbolji igrači NBA. Temu nije otvorio  neki lokalpatriotski nastrojeni slovenački medij, već uticajna američka TV mreža CBS.

Luka Dončić je svojim dosadašnjim igrama toliko “zaludeo” Amerikance da je, eto, “nominovan” za kandidata za All Star 17. februara u Šarlotu. Formalno, nikakva kandidatura nije potrebna, navijači, novinari i sami igrači mogu da glasaju za koga hoće, ali mala kampanja nikad nije na odmet. U tom smislu ljubitelji košarke iz Slovenije i regiona mogu da glasaju za Luku ako na stranici NBA nađu opciju “NBA All-Star Voting”.

Objektivno, šanse da Luka uskoči među velikane nisu velike, ali sama činjenica da se spominje kao kandidat svedoči o njegovoj sjajnoj prvoj sezoni u NBA. On je do sada potpisao 19 poena u proseku, 6,6 skokova, 4,9 asistencije i 1,1 osvojenu loptu. Ima ubedljivo najbolje brojke među debitantima, ali sumnjam da ga to zadovoljava. Iako je on sam kao primarni cilj u prvoj sezoni istakao titulu debitanta godine, sigurno će do 21. januara – kada se zaključuje glasanje – učiniti sve što može da sebi obezbedi mesto među “starim kukama”, odnosno zvezdama koje godinama obasjavaju NBA.

Ukoliko mu to pođe za rukom postaće drugi najmlađi igrač koji je zaigrao na All Star utakmici. Najmlađi je 1997. bio Kobi Brajant sa 19 godina i 175 dana. Luka će 17. februara, 11 dana pre svog 20. rođendana, imati 19 godina i 354 dana.

All Star utakmice igraju se od 1951. kada je u Boston Gardenu odigrana prva. Najmlađi igrači, uz Kobija Brajanta, koji su se pojavili na skupu zvezda bili su Medžik Džonson, Ajzeja Tomas i Šekil O Nil, ali svi su, osim Kobija, imali napunjenih 20 glodina. U 21. veku samo su dvojica debitanata u ruki sezoni zaigrali na All Staru, kineski centar Jao Ming i Blejk Grifin.

Dončić ima žestoku konkurenciju jer u njegovoj Zapadnoj konfereciji igraju Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Harden, Vestbruk, Dejvis, Džordž, Lilard, Klej Tompson, Haris, Jokić, Mark Gasol, DeRozan…Biraju se dva beka i 3 visoka igrača. Pitanje je kako će glasači tretirati Luku koji u Dalasu igra na poziciji krila, mada je u Realu bio plej.

Lavina pohvala

Bilo kako bilo, Luka se već izborio za svoje mesto u NBA, o čemu svedoče i izjave koje su poslednjih dana date o njemu.

– Takav igrač se u Evroligi pojavljuje svakih 15 ili 20 godina. On je jedinstven. Od Dražena Petrovića nisam video takvog igrača – rekao je Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige.

– Bio sam svestan njegovih sposobnosti jer sam ga gledao u Real Madridu. Mnogi ovde nisu kapirali da je on igrao u  najboljem evropskom timu prošle godine. Za mene, on je na veoma dobrom putu i mislim da će postati  najbolji Evropljanin svih vremena – prognozirao je Riki Rubio.

Na CBS TV Kris Tomas, cenjeni skaut, izrekao je smelu prognozu:

– Dončić će u svojoj karijeri igrati 10-12 All Star utakmica!

Kada je protiv Sakramenta postigao 28 poena, uz 6 skokova i 9 asistencija, trener Kingsa Dejvid Jerger  izazvao je polemiku rekavši o Luki:

– Poseduje mnogo različitih veština, mislim da će postati  fantastičan šuter. A kada se to desi, biće još brži. Ima  dobru kontrolu lopte i zna da igra. Možda je bilo mišljenja  da postoji granica za njega. Sad je ne vidim, na žalost po nas. Ali on je sjajan za njih (Dalas) i sjajan za našu ligu,

Ubrzo je morao da se koriguje i objasni da to što je rekao nije bila kritika Divca i menadžemnta kluba:

–  To nikako nije bila kritika upućena Divcu sa kojim sjajno saradujem već tri godine.

– Ima sve uslove da obeleži jednu epohu u NBA – rekao je Pau Gasol.

– On je profesionalac od 15. godine. Ne plaši se ničega – istakao je Lebron Džejms.

– Ponaša se kao veteran, kao da je u NBA već 10 godina – dodaje Dirk Novicki.

Oduševljen i vlasnik Dalasa Mark Kjuban:

– Šta reci o Luki? On je miran dečko, potpuno je opčinjen igrom. Ni jedan momenat nije pretežak za njega, ne podleže pritisku. Nikad to nećete videti kod jednog rukija, nikad – smatra Kjuban.

On ima savet šta treba da rade klubovi u Americi.

– Kada bismo ovdašnje dečake jedno sedam godina pre nego što postanu klasični Amerikanci iz Mekdonaldsa, slali u Sloveniju na obrazovanje, NBA bi bila hiljadu puta bolja. Tamo uče da igraju košarku, dok naše klince ovde uče kako da se rugaju drugima – zaključio je vlasnik Dalasa.

Drajmond Grin je posle susreta Voriorsa i Dalasa rekao:

– Momak je odličan i biće problem, de fakto on je to već. Biće veoma dobar tokom mnogo godina… Mnogi su se pitali da li neko ko je bio dobar u Evroligi može da bude dobar i u NBA. Sad vide da može. Podigao je čitav jedan tim. Verujem da ni Mavsi nisu toliko očekivali od njega.

Rašard Luis, nekadašnje krilo Soniksa, Medžika, Vizardsa i Hita, dva puta učesnik All Star utakmica, misli da Luka već ove sezone treba da igra na skupu zvezda:

– On je veliki igrač, veoma mi se sviđa. Verujem da već sada treba da ide na All Star. I , naravno, da bude “Rookie godine”. On igra kao zvezda. Njegova adaptacija na NBA bila je veoma brza, izgleda kao da je ovde mnogo vremena.

Ono što Dončiću ne ide na ruku jeste sistem izbora igrača. Prošle godine je prvi put primenjeno pravilo da dvojica igrača sa najviše glasova, po jedan sa Istoka i Zapada, kao kapiteni biraju prve petorke, a treneri 7 rezervi. Prošle godine birali su Lebron Džejms i Stef Kari. Teško da će neko birati Luku, ali svi mu predviđaju brojna učešća na budućim februarskim skupovima zvezda…

1 Trackback / Pingback

  1. Igrač mjeseca: Luka Dončić, Dallas Mavericks - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*