Nuggetsi otpustili šampiona nakon samo četiri meča!

Denver Nuggets / screenshot

30. decembar

Nakon samo četiri meča koje je odigrao za Nuggetse, Denver je otpustio iskusnog šutera Nicka Younga. Swaggy P beležio je u dosadašnjem toku sezone 2.3 poena, a razoćaravjući meč odigrao je protiv Clippersa kada za 13 minuta nije pogodio niti jedan šut.

28. decembar

Cleveland Cavsi su odlučili dovesti još jedno bekovsko pojačanje. Nakon povratka Dellavadove, Cavsi su “zavirili” u dvorište najljućih rivala – Warriorsa. Patrick McCaw, koji još uvijek nije igrao ove sezone, prihvatio je ponudu Cavsa od 6 miliona $ za dvije sezone. McCaw je još uvijek povređen, nakon strašnog pada na leđa prošle sezone, no uskoro bi trebao nazad na parket. Kako je ograničeni slobodni igrač, Warriorsi još uvijek imaju pravo mečirati ponudu, no prema sve sudeći, to se neće dogoditi.

 

Boogie nije dovoljan. Najveća akvizicija ovog ljeta za Ratnike, Boogie Cousins još uvijek nije odigrao niti jednu minutu u novom dresu. Trebao bi se uskoro vratiti, no Ratnici smatraju da za playoff sam Boogie nije dovoljan. Dosada su uvijek imali čvrstog i iskusnog defenzivnog centra na rosteru, počevši od Boguta, pa preko Westa i McGeea, a idući bi mogao biti Robin Lopez. Bullsi razmišljaju da otkupe njegov ugovor, te bi tako Robin postao slobodan igrač, a to je onda prilika za Warriorise.

 

25.decembar

Već sada možemo reći kako su Mavsi pobjednici ovogodišnjeg drafta. Luka igra sjajno, svakom utakmicom je sve bolji. Mavsi mogu “trljati ruke” jer i prošlogodišnji pick Dennis Smith Jr ima solidnu sezonu. No, prema nekim izvorima, Mavsi “potajno” istražuju tržište za Smitha. Žele graditi ekipu oko Luke i htjeli bi čuti što mogu dobiti za mladog beka.

Mavsi negiraju da žele tradeati Smitha, što bi vjerovatno bio i pravi potez. Luka i on definitivno mogu funkcionirati zajedno na parketu. Dennis je još uvijek potencijal, ima strašne fizikalije i mogao bi biti izuzetan igrač.

24. decembar

Rocketsi su pronašli još jednog člana rotacije. Iako se spominjao u kontektsu Sixersa, Rivers se na kraju odlučio pristupiti Rocketsima, te svom bivšem suigraču Paulu. Rivers će sigurno odmah u vatru, jer Paul će izbivati s parketa sigurno nekoliko tjedana. Rivers je potpisao do kraja sezone.

 

20. decembar

Trade koji su odradili početkom sezone za Butlera je znatno pojačao startnu petorku Sixersa, no zato se skratila rotacije i klupa je postala tanja. Sixersi sada traže rješenja za klupu, kako bi mogli biti što konkurentniji Keltima, Raptorsima, pa čak i Pacersima u playoffu. Prvi na radaru im je Austin Rivers, koji je dogovorio sa Sunsima da će ga otpustiti. To se i desilo, te je Rivers slobodni igrač. Sixersi imaju pravo iskoristiti još svoj mid-level, tako da imaju dobru prednost pred ostalim ekipama koje se na ovaj način žele pojačati prije početka doigravanja. Osim Riversa u obzir dolaze i još neki igrači.

 

18. decembar

Iznenađujuću odluku su donijeli u taboru Sunsa. Nedavno su zamijenili Arizu za dvojac iz Wizardsa, Oubre Jr.-a i Austina Riversa. Pregovori su trajali nekoliko dana, a iz kombinacija su ispali bili Grizzliesi koji su ponudili “pogrešnog”  Brooksa. Na kraju, trade su dogovorili samo Sunsi i Wizadsi. Činilo se kako će ovo funkcionirati na obje strane, Kokoškovu treba playmaker, pa je doveden Rivers, a Oubre ima potencijal postati solidan 3-D igrač. No, prema posljednjim informacijama, Sunsi su se odrekli Riversa i otpustiti će ga. Pružiti će mu šansu da potpiše za neki klub sa ozbiljnijim namjerama za doigravanje ove godine. Malo neshvatljivo od strane Sunsa, kojima je nasušno potreban playmaker. Čak bi i Rivers bio korak naprijed s obzirom na trenutno stanje rostera.

 

17. decembar

Početkom decembra pisali smo kako će Pelicansi ostati potencijalno bez Anthony Davisa, i da je u kombinaciji blockbuster trade, i to već u toku ove sezone. ‘Obrva’ želi naslov, a u Pelikanima će ga teško dočekati. Tako da će Pelikani pokušati mijenjati Davisa ove sezone, dok mu je vrijednost veća, tj dok ima još više od godinu dana ugovora. Kao prvi kandidati za trade se nameću Lakersi. U ogromnom tradeu bi trebale sudjelovati barem tri ekipe, odnosno Pelikani, Lakersi i vjerovatno Orlando Magic. U ovaj paket bi trebali biti uključeni Davis, te Payton ili Clark iz Pelikana, Vučević iz Magica, te Ingram, Ball, Caldwell Pope iz Lakersa uz dodatak nekoliko pickova svake ekipe.

Ono što je ove kombinacije podgrejalo jeste Davisova intencija da odbije maksimalnih 235 miliona dolara koje mu klub priprema (izvor je Zach Lowe), što Lakersi spremno čekaju:

16. decembar

Tijekom nekoliko posljednjih tjedana, otkako je Fultz na trade blocku, bilo je nekoliko zainteresiranih ekipa. Prvo su se spominjali Sunsi, a nakon njih Pistonsi i Magic. Ništa se nije ostvarilo, a po svemu sudeći Sixersima se nigdje ne žuri. Markelle i dalje ostaje izvan glavne rotacije, te je u drugom planu kod Browna. Sixersi će čekati neko vrijeme, a najviše bi htjeli dobiti pick prve runde za njega.

15. decembar

Nakon fijaska s Brooksom, Sunsi i Wizardsi su se uspjeli dogovoriti oko tradea. Grizzliesi su ispali iz priče, a Ariza je ipak postao Čarobnjak. U suprotnom smjeru su otišli Kelly Oubre i Austin Rivers. Malo neshvatljiv potez Wizardsa koji su Riversa doveli kako bi ojačali klupu, a sada su dali dva najbolja rezervna igrača za Arizu. Sunsi su prošli vrlo dobro, Oubre je mlad igrač koji ima potencijal postati solidan 3-D igrač, dok su sa Riversom barem malo pokrpali rupu na bekovskim pozicijama.

 

Umalo smo imali trade. Sunsi su prvo odbilu poslati Trevora Arizu u Lakerse, koji je već neko vrijeme bio dosta nezadovoljan u Sunsima. Postigli su dogovor s Wizardsima, a ovaj trade je uključivao još i Grizzliese. Ariza je trebao put Glavnog Grada, dok su Sunsi zauzvrat dobili Austina Riversa, Waynea Seldean i Marshoona Brooksa, dok je put “Međeda” otišao Kelly Oubre.

No, Sunsi su otkazali trade, jer Grizzliesi na rosteru imaju dva Brooksa, Dillona i Marshoona. Sunsi su u posljednji trenutak saznali da Grizzliesi nude Marshoona, dok su oni htjeli Dillona. I onda su odlučili kako ništa od dogovora.

14. decembar

Interes Sunsa je prošao, oni su odustali od Fultza, no već su se pojavile dvije nove ekipe koje bi htjele Markellea u svojim redovima. Prvi su Pistonsi, kojima već nekoliko godina fali dobar bek. Jackson je malo malo povređen, a i kada je zdrav, igra ispod očekivanja. Fultz bi bio osvježenje na bekovskoj poziciji i mogao biti tvoriti odličan trojac sa Drummondom i Griffinom. Druga ekipa je Magic. Trenutno su vjerovatno ekipa koja ima najslabiju rotaciju u Ligi na bekovima i njima je svako pojačanje dobro došlo. Pogotovo Fultz, za kojeg se nadamo da će ostaviti povrede iza sebe i napokon pokazati što zna.

 

Jedan od najboljih igrača Netsa, te jedan od najboljih igrača s klupe u NBA napokon je dobio novi ugovor. Spencer Dinwiddie je potpisao novi trogodišinji deal s Netsima vrijedan 34 miliona $. Mogao je dobiti nešto više novaca, no odabrao je kraći ugovor, odnosno u trajanju od 3 godine. Spence je praktički iz ničega postao jedan do najboljih igrača s klupe u NBA, a baš je nedavno odigrao utakmicu karijere protiv Sixersa i ubacio im 39 poena.

 

12. decembar

Jedno od ugodnijih iznenađenja Lige, Los Angeles Clippersi spremaju se za veliko ljeto. Već sada su počeli pripremati teren za velike potpise, a njihove namjere ne skrivaju. Clippersi jasno i glasno iduće ljeto idu po Leonarda i Duranta. Oslobodili su cap za dva max ugovora, njihovi skauti neumorno prate obojicu igrača i jasno su dali do znanja da ih žele u Los Angelesu. Clippersima je izgleda dosta da budu “druga” ekipa u gradu. Istina, nekoliko posljednjih sezone su bolji od Lakersa, no njima je stigao Lebron, moraju i oni dovesti nekog superstara. A što da stanu na samo jednom, kad mogu i dvojicu.

 

11. decembar

Stiže spas za Rocketse. Bacili su oko na već duže nezadovoljnog JR Smitha iz Cavsa. “Ludi” JR ima očajnu sezonu, evidentno je na zalasku karijere, a Rakete nakon eksperimenta s Melom izgleda da ništa nisu naučili. Sada pokušavaju pojačati rotaciju sa Smithom, iako već imaju Gordona na njegovoj poziciji. Vjeruju da mu je još uvijek ostalo “goriva u tanku” te da su ovako loše igre samo zbog nezadovoljstva u Clevelandu.

 

Početkom sezone uprava Magica je stavila Vučevića “u izlog”. Bio je dostupan za trade, a Magic je tražio idealnu ponudu za njega. Oni i dalje žele pomladiti ekipa, a kako Vuč ima sezonu života, sada je pravo vrijeme za razmjenu. Vuč bi se već ove godine mogao boriti za naslov prvaka, jer čini se kako je oko na njega bacio Boston. Bio bi idealan u sistemu kod Stevensa, sigurno bi se sjajno uklopio, a putem Orlanda bi mogao Terry Rozier. Magicu fali playmaker (DJ Augustine je prvi izbor…), a Rozier je nesretan sa smanjenom minutažom i ulogom u timu. Tako da čak postoji i velika šansa da ova deal prođe.

 

10. decembar

A Nuggetsi su usled silnih povreda (cela petorka je trenutno out sa izuzetkom Nikole Jokića) morala da traži brzo rešenje. A izbor je pao na dojučerašnjeg igrača Warriorsa, i nekada šutera Lakersa, Nicka Younga. 33-godišnjak koji je prošle sezone osvojio naslov GSW, potpisao je za klub iz Denvera do kraja sezone. Swaggy P je prošle godine nastupio u 80 utakmica u regularnoj sezoni za Warriorse i davao je 7.3 poena za 17.4 minute po utakmici.

Početkom ove sezone Trevor Ariza je otišao u Rocketsa i potpisao za Sunse. Njegov boravak u Arizoni neće dugo trajati, jer Ariza je već u potrazi za novim klubom. Sunsi ga žele tradeati, dati mu još jednu šansu da ode u ekipu koja se bori za naslov. Prvi zainteresirani su bivši Arizin klub, praktički mjesto gdje se proslavio – Los Angeles Lakersi. Magic i uprava Lakersa pokušava sklopiti trade između 3 ekipe u kojemu bi oni dobili Arizu.

 

8. decembar

Polako se kuva na trade tržištu. A kako javljaju izvori iz SAD, dogovoren je trade između Cavsa i Bucksa. Put Milwaukeeja au trebali krenuti George Hill i Sam Dekker, a na drugu stranu povratnik Matthew Dellavedova, centar John Henson, te pickovi – prve runde 2021., i druge runde iste godine.

U ovaj trade su se uključili i Wizardsi. Dekker je samo “proslijeđen” njima, tako da je Sam završio u Glavnom gradu. Za njega su poslali Jasona Smitha i pick druge runde.

Ovo je win win situacija za sve tri strane. Hill je već dugo nezadovoljan, a njegovu poziciju u Clevelandu zauzeo je rookie Collin Sexton, dok su Bucksi bili opterećeni velikim ugovorom Dellavedove, a Wizardsi su dobili još jednog korisnog člana rotacije u Dekkeru.

6. decembra

Lebron želi u Lakersima još jednog svog prijatelja, Carmela Anthonya. Melo, kojem mnogi predviđaju kraj karijere, još je uvek član Houstona a prema Athleticu on ne može biti trejdan do 15. decembra. Magic Johnson i Rob Pelinka ne pokazuju još uvek znake interesovanja za igrača koji je ove sezone beležio 13.4 poena, 5.4 skokova i 0.5 asistencija.

5. decembra

U najavi je prvi blockbuster trade ove sezone. Pelicansi će po svemu sudeći ostati bez Davisa nakon iduće sezone kada mu istekne ugovor. Obrva želi naslov, a u Pelikanima će ga teško dočekati. Tako da će Pelikani pokušati mijenjati Davisa ove sezone, dok mu je vrijednost veća, tj dok ima još više od godinu dana ugovora. Kao prvi kandidati za trade se nameću Lakersi. U ogromnom tradeu bi trebale sudjelovati barem tri ekipe, odnosno Pelikani, Lakersi i vjerovatno Orlando Magic. U ovaj paket bi trebali biti uključeni naravno Davis, te Payton ili Clark iz Pelikana, Vučević iz Magica, te Ingram, Ball, Caldwell Pope iz Lakersa uz dodatak nekoliko pickova svake ekipe.

 

John Wall je i dalje u izlogu a Wizardsi su daleko od toga da ove godine vide play off. Jedna druga istočna franšiza se polako budi, a New York je mnogima privlačnija sredina za afirmaciju i igranje nego DC. Stoga, kako prenosi Clutchpoints, postoje indikacije da su Knicksi zainteresovani da dovedu 28-godišnjeg playa Wizardsa već ove sezone, a za njega su spremni da daju Ntilkinu, Dotsona, Courtny Leea, i pickove prve i druge runda na draftu 2020.

4. decembra

Nakon samo nekoliko mjeseci u dresu Sunsa, Trevor Ariza bi mogao imati novu sredinu. Stigao je iz Rocketsa, potpisao pozamašan ugovor vrijedan 15 miliona $ na godinu dana, te je trebao biti veteranska pomoć mladim Sunsima. No, čini se da je svoj dio posla odradio, pa će ga Sunsi najverovatnije tradeati čim budu mogli. Najraniji datum je 15.12. a  Ariza bi mogao pojačati nekog od contendera.

3. decembar

Posljednjih nekoliko utakmica, Frank Ntikilina će pokušati što brže zaboraviti. Prvo je u dvije utakmice imao raritetan učinak, tj nije uspio popuniti niti jednu statističku kategoriju u nekih 15-20 minuta igre. Nakon toga protiv Bucska, po prvi puta ove sezone nije dobio niti minute na parketu. Knicski izgleda odustaju od ovog prospekta, jer jednostavno ne mogu mu pronaći poziciju. Nije dovoljno dobar šuter da igra dvojku, a nisu zadovoljni s njim niti na jedinici. Čini se da je trade neizbježan, a već su 4 ekipe stale u red za Francuza: Netsi, Sunsi, Magic i Grizzliesi.

2. decembar

Kingsi imaju sjajnu sezone, no trenutno su najslabiji na krilnim pozicijama. Odlično su pokriveni na bekovskim i centarskim pozicijama, pa je DIvac odlučio izaći na tržište kako bi pronašao optimalno rješenja. Kao prvi izbor se nameće “Čarobnjak” Otto Porter. On je zabljesnuo prije dvije godine, kada je bio jedan od najboljih trojkaša Lige, no nakon toga je potonuo. Dobio je novi veliki ugovor, a Wizardsi nisu zadovoljni s njim. Tako da bi se vrlo lako mogli dogovoriti s Kingsima.

30. novembar

Sunsi još od početka sezone tragaju za novim rješenjem na playmakerskoj poziciji. Nedavno su otpustili i Caanana koji je to tada praktički bio prvi playmaker. No, Kokoškov i njegov stožer je bacio oko na dvojicu novih bekova. Prvi je Markelle Fultz koji je proglašen nepoželjnim u Sixersima. Phoenix bi mu idealno legao, ovo bi mogao biti njegov novi početak, a Kokoškov bi ga sigurno znao iskoristiti. Povezuju se još i s bekom Knicksa Ntikilinom. On je dvije posljednje utakmice odigrao katastrofalno, pa se čini da više nije nedodirljiv u Knicksima, tako da bi ovaj trade sada čak bio i moguć.

29. novembar

Dogodio se i dugo najavljivani trade. Cavsi se već duže vremena pokušavaju riješiti Korvera, a sada su i uspjeli. Utah Jazz je odlučio vratiti Korvera u svoje redove, da pomogne pod stare dane. Treba im šuter s klupe, a Korver je i dalje nešto najbolje što možeš dobiti u ovom trenutku. Dali su za njega Aleca Burksa i pick druge runde.

28. novembar

Nedavno, unatoč sjajnim partijama Hardena i Gordona, Rocketsi su u produžetku izgubili od Wizardsa. Čini se su Rakete bile impresionirane njihovom predstavom, jer odlučili su tražiti zamjenu za Mela, baš u Wizardsima. Izgubili su Arizu i Moutea, a sada i Mela, pa je trenutno velika rupa na krilnoj poziciji. Kako se Wizardsi raspadaju, njihova uprava je stavila gotovo cijeli roster na trade block. Rakete su zainteresirane za jedno od njhovih krila: Kelly Oubre Jr, Markieffa Morrisa ili Jeffa Greena.

27. novembar

Jučer su izašle glasnije kako je Bradley Beal zatražio odlazak iz Wizardsa. Već neko vrijeme se nagađa tko bi mogao otići, jer uprava je stavili čitavu ekipu na trade block. Za Walla baš i nema zainteresiranih ekipa, no za Beala bi sigurno bilo. No, nakon sjajne pobjede nad Rocketsima, Beal je demantirao glasine, te je izjavio kako želi ostati. -“Ma to su gluposti. Čuo sam to prije utakmice, no nisam se obazirao. Nosim dres Wizardsa i dok god se to ne promijeni svaku večer ću davati sve od sebe i raditi za ekipu.”- izjavio je Beal.

26. novembar

Prije nekoliko dana Markelle Fultz je izjavio kako želi otići iz Sixersa, te početi iz početka u drugoj ekipi. Sixersi su pozitivno odgovorili na njegov zahtjev, te su objavili kako nemaju Fultza u svojim dugoročnim planovima. To znači samo jednu stvar – trade. Trenutno su najviše zagrizi Cavsi, koji zasada imaju očajnu sezonu, koja se nešto popravila u zadnjih nekoliko utakmica. Njihova ideja je spojiti Sextona i Fultza na bekovskim pozicijama, a ako se Markelle trgne iz ove šuterske krize, to bi moglo jako dobro izgledati.

25. novembar

Nakon dugog izbivanja s NBA parketa, nekada jedan od boljih centara u NBA Joakim Noah ima novi klub. Objavljeno je kako će se pridružiti treninzima Memphis Grizzliesa, a do petka bi trebao biti spreman izaći na parket. Noah je gotovo dva mjeseca bez kluba, a nije igrao NBA utakmicu puno duže. U Knicksima se nije naigrao, prvo je imao ogromnih problema s povredama, a nakon toga se nije uklapao u planove trenera, te je na dosta ružan način otišao iz kluba. Ovo će mu biti prvi angažman odtada.

24. novembar

Ekipa New Orleans Pelicansa mogla bi se naći u velikom problemu. Njihov uvjerljivo najbolji igrač Anthony Davis nije siguran u potpisivanje novog ugovora s njima. MVP kandidat i jedan od najboljih igrača u Ligi mogao bi otići iz New Orleansa u potrazi za prstenom. Iako imaju solidnu ekipu, to zasada nije niti blizu dovoljno za borbu za prsten. Predviđa se kako će Davis odbiti novi ugovor, te da će biti tradean iduće godine. Njemu je ostalo još dvije godine ugovora, a nakon toga Pelicansi mu mogu ponuditi supermax ugovor koji će učiniti Davisa jednim od najplaćenijih igrača u Ligi. Oni mu mogu dati najviše novaca, no Davis bi mogao ići za neki drugim stvarima.

23. novembar

Iako se donedavno činilo kako će Magic ići po Bradleya Beala iz Wizardsa, čini se da su pronašli drugu metu. Jedan od boljih igrača Bucksa, Kris Middelton bi se iduće godine mogao pridružiti Lebronu u La-La Landu. Njemu ističe ugovor koncem ove sezone, no zasada su Bucksi u velikoj prednosti. Sigurno će ga htjeti zadržati, a mogu mu ponuditi i veći ugovor nego Lakersi. Uz to, Bucksi su bili ekipa koja je dala šansu Middeltonu, a sada igraju i sjajnu košarku. No, Magic sigurno neće odustati, a Lakerse nikada ne trebamo otpisivati.

  22. novembar Sinoć na utakmici Warriorsa i Thundera nakon dugo vremena bivši prijatelji Durant i Westbrook su izgledali kao da su se pomirili. Trzavice su postojale između njih još otkako je otišao iz Thundera, ali izgleda da su sve izgladili. Durant bi se čak mogao vratiti kod Westa. Warriorsi su u krizi, najvećoj u posljednjih nekoliko godina. Durant je u šuterskoj krizi, muče se bez Currya a ni atmostfera nije najbolja. Imali su odličan start, no sada su sve uprskali. Durant je slobodan igrač naredno ljeto, a čak ni povratak međ staro jato nije isključen.

Kako prenosi ‘the Athletic’, prošlogodišnji prvi pick Markelle Fultz želi da napusti 76erse. Pre neki dan je najavaljeno kako Fultz neće biti u pogonu zbog problema sa ramenom, a navodno je ovaj igrač zadobio i povredu desnog ručnog zgloba koja ga je značajno ometala tokom šutiranja ove sezone. 21. novembar JR Smith više nije član Cavsa, objavili su zvanično iz ove franšize. Ugovor još nije raskinut, ali JR više nije deo tima i oko toga su se obe strane sporazumele. Jedna od zainteresovanih strana za dovođenje iskusnog beka su i Houston Rocketsi, javili su pojedini mediji. JR Smith bio je član šampionske ekipe iz 2016. U toj sezoni je JR odigrao veoma važnu ulogu, a beležio je 12,4 poena po utakmici. No, ono što je Smith napravio u prvoj utakmici finala prošle sezone pominjaće se sigurno još dugo dugo. A u tom velikom finalu, ekipa predvođena Lebronom Jamesom (dao je 51 poen), imala je priliku da trijumfuje u samoj završnici. Na samo pet minuta do kraja pri 106-107 George Hill je fauliran i imao je prilike da sa linije slobodnih bacanja donese verovatno ključnu prednost za pobedu. Hill je pogodio samo jedno bacanje, JR Smith je skočio nakon promašaja, ali je usledila sasvim nelogična reakcija igrača Clevelanda koji je pobegao daleko od koša misleći da njegov tim ima prednost. Saigrači su gledali u neverici… http://ostataksveta.com/2018/06/01/neverovatna-glupost-jr-smitha-koja-je-odlucila-pobednika/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*