Top 5: Učinak naših za 1/1 i 2/1/2019

1 Jusuf Nurkić

Jusuf Nurkić je ostvario nešto što prije njega niko nikada nije uspio da uradi na najvišem, vrhunskom nivou. Otkako se u modernoj košarci uvelo pojedinačno statističko računanje za svih pet najvažnijih stavki ove atraktivne igre (koševi, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade), a to se desilo već davne 1984. godine, niko nikada nije uspio da ostvari 5X5 učinak u utakmici sa 20+ skokova! Nurkić je potvrdio sjajnu formu iz prošlih utakmica i odigrao utakmicu sezone.

 

2 Nikola Jokić

Nikola Jokić fantastično je počeo u Novoj godini. On je u trijumfu nad Knicksima (115 – 108) vodio svoje Nuggetse sa triple double učinkom. I to ne bilo kakvim TD učinkom. Postao je jedini igrač u povijest NBA, zajedno sa Birdom sa ovako “šarenom” statistikom. Jokića je bilo svuda po parketu, a najimpresivnije je možda što je imao 15 dodavanja. Nakon ove utakmice, Nikola je stigao na korak do Jabbara, tj fali mu još samo 2 TD učinka kako bi prestigao legendarnog centra.

 

3 Nikola Vučević

Ovaj puta Magic je lakše stigao do pobjede protiv Bullsa. Vučević je morao igrati samo 26 minuta, ali i u tom vremenu je pokazao više nego dovoljno. Bullsi nisu imali rješenja za njega. Carter Jr se mučio čitavo prvo poluvrijeme, a kasnije ni Markkannen nije pomogao. Ubacio je ukupno 22 poena, uu sjajan šut, te je ubilježio 12 skokova za još jedan double double.

 

4 Nemanja Bjelica

Impresivnu skakačku večer je pružio Bjelica protiv Blazersa. Uzeo je čak 15 skokova i odlično parirao nevjerovatnom Nurkiću. Beli je imao nešto lošiju šutersku večer, promašio je gotovo sve šuteve za tri poena. No, nadoknadio je to s čak 15 skokova, a nekako se dovukao i to 14 poena što je bilo dovoljno za respektabilan double double.

 

5 Bogdan Bogdanović

Nastavak sjajne forme za Bogdana. Protiv Blazersa nisu došli do pobjede, no Bogdan sada već pruža izuzetno konstante igre. Ubacio je 19 poena uz solidan šut, no izvan linije 7,24 nikako nije mogao pogoditi. Nije da nije pokušavao, ispalio je 11 trojki, a pogodio ih je 3. Uspio je sakupiti i po 5 skokova i asista, te je imao i 3 ukradene lopte.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*