M kao Milutinov, M kao MVP

Screenshot/Youtube

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Vladimir Stanković

Moj utisak (evroligaške) nedelje zove se – Nikola Milutinov. Slaže se, izgleda, i Evroliga koja je centra Olimpijakosa proglasila najboljim igračem kola. Sa učinkom od 18 poena i 18 skokova za 30 minuta u derbiju sa Panatinaikosom (79-65) pokazao je Riku Pitinu, novom treneru „zelenih“, kakvih igrača ima u Evropi, i zašto će u dogledno vreme biti još jedan  od stotinak stranaca u NBA.

Rezultat Milutinova je treći najbolji ovosezonski skor, više od njega ostvarili su Džoni O’Brajant (Makabi) protiv Armanija (44) i Zak Lidej (Olimpijakos) protiv Budućnosti (42). To su jedina tri ostvarenja +40 u ovoj sezoni, ali ako na sajtu Evrolige potražite rubriku o istorijskim rekordima videćete da je indeks Nikole Milutinova dovoljan tek za deobu 59. mesta na istorijskoj listi Evrolige. Vrh izgleda ovako:

Tanoka Berd (Žalgiris) indeks 63 (protiv Skipera 22.01.2004.)

Dejan Milojević 55 (Partizan-Olimpijakos 02.12.2004.)

Jaka Lakovič 55 (Krka-Real Madrid 18.10.2001.)

Marko Popović 54 (Cibona-Estudijantes, 25.11.2004.)

Jaka Lakovič 51 (Cibona-Beneton 25.03.2004.)

Pada u oči da su trojica od četvorice iz vrha ove liste igrači sa ovih prostora. Od  igrača sa prostora bivše Jugoslavije  u prvih 100 su još Aleks Marić (iako je formalno Australijanac) sa indeksom 49 u dresu Partizana, Nikola Vujčić (Makabi, 46), Mate Skelin (Makabi, 44), Miloš Teodosić (CSKA, 43), Vlado Šćepanović (Partizan, 42), Dejan Tomašević (Budućnost, 42), Luka Dončić (Real Madrid, 41), Zoran Erceg (Galatasaraj, 41),  Andrija Žižić (Olimpijakos, 41), Nikola Prkačin (Cibona, 41), Boban Marjanović (Crvena zvezda, 40),  Ante Tomić (Barselona, 40),  Nikola Peković (Partizan, 40).

Vujčić i Marko Popović imaju takođe kao drugi najbolji skor indkes 40,  toliko je na deobi 78. mesta sakupio i Dragan Lukovski (Po Ortez), isto kao i Marko Jarić za Kinder. Na listu nisam uvrstio Mirsada Turkčana i Gregora Fućku, jer su igrali za Tursku i Italiju, mada su prve košarkaške korake naučili u Novom Pazaru, odosno Kranju. Od pomenutih igrača, da su mogli da igraju zajedo, napravio bi se više nego jak tim.

Činjenica je da većina ovih igrača nije aktivna, ali Nikola Milutinov dokazuje da je balkansko košarkaško vrelo nepresušno. Sećam se da mi je o njemu prvi govorio Žarko Vučurović, posledji veliki igrač beogradskog Radničkog. Trenirao je Milutinova u Vršcu i smelo mi tvrdio da je potencijal za NBA. Video je to i Saša Đorđević kada ga je poveo na EP 2015, a valjda će biti i u sastavu za SP u Kini ove godine. Na sajtu Evrolige u takozvaoj „Experts Roud“ anketi, jedno od pitanja pred 16. kolo bilo je izbor najbolje petorke dosadašnjeg dela sezona. Odlučio sam se za Nika Kalatesa, Alekseja Šveda, Jana Veselog, Aturasa Gudaitisa i – Nikolu Milutiova…

Što se 16. kola tiče, ništa novo. Vodeći timovi pobeđuju, grabe ka što boljim pozicijama za plejof. I dalje najsigurije deluje Fenerbahče sa samo jednim porazom, onim još u 4. kolu od lokalnog rivala Efesa. Real Madrid je lako nadigrao Makabi, CSKA se mučio u Kaunasu ali je ipak pobedio, a na 4. mestu je i dalje Efes, najprijatnije iznenađenje sezone. U ovom tmu blista Vasa Micić (protiv Bajerna 20 poena, 4/5 trojke, indeks 29). U Bajernu odlično igra Vladimir Lučić, u „Fenneru“ su stadardno dobri Marko Gudurić i Nikola Kalinić, isto kao i Vladimir Micov u Armaniju (Nedović i Jović su povređeni)… Bilo bi dobro kada bi Saša Đorđević za dva posledja kvalifikaciona meča u februaru mogao da račua bar na nekog od njih, da ta Kina, koja je veoma blizu, postane realost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*