Kako će Dario Šarić profitirati promjenom trenera u Minnesoti

screenshot

Piše: Emir Furulija, Germanijak.hr

Dario Šarić će uskoro dobiti novog trenera. Uprava Minnesote odlučila je, možemo reći napokon, dati otkaz Tomu Thibodeauu koji u ove dvije i pol sezone nije od Timberwolvesa napravio momčad koja će biti u gornjoj polovici Zapadne konferencije kao što se to očekivalo. Dapače, iako su ‘Vukovi’ lani nakon 14 godina napokon ušli u doigravanje, trenutno se nalaze praktično u goroj situaciji nego prije njegovog dolaska – bez identiteta i s puno problema u svlačionici. No, generalne probleme Minnesote ostavit ćemo za neku drugu priliku, sada nam je u fokusu Dario Šarić, odnosno njegov status nakon odlaska popularnog Thibsa.

Kada su Wolvesi napravili trade sa Sixersima u kojem je u Philadelphiju otišao JimmyButler, a u suprotnom pravcu Dario Šarić i Robert Covington, napisali smo da je hrvatski reprezentativac u problemima jer će teško doći do prave minutaže. Thibodeau je trener starog kova, posvećen defanzivi i teško promjenjivih navika pa je bilo jasno da neće odustati od ideje da u startnoj petorci na poziciji teškog krila bude Taj Gibson, 33-godišnji veteran koji ‘Vukovima’ donosi čvrstinu pod košem koju Karl-Anthony Townsnema. Tako je i bilo – Šarić nije uspio izgurati Gibsona koji ima pristojnu sezonu s 10,6 poena i 6,8 skokova po utakmici, ali koji Minnesoti ne donosi raznovrsnost u napadu koju Šarić ima. Gibson igra na poziciji ‘četvorke’ iako je nominalno po igri klasični centar. Malo koji trener bi propustio postaviti Gibsona na klupu te ga uparivati i s Townsom i sa Šarićem, ali Thibodeau to nije želio napraviti. Dapače, Šarić i Gibson praktično nisu nikada zaigrali zajedno, odnosno ono što su igrali je potpuno zanemarivo.

U takvom odnosu snaga Šarić je u 26 utakmica u Minnesoti igrao prosječno 23,3 minute što je za 7 manje nego je igrao u prvih 13 utakmice u dresu Philadelphije. Bez obzira na to, učinak mu je bio bolji nego u Sixersima – poeni su mu nešto manji (10,3 naspram 11,1 u Sixersima), kao i skokovi (5,3 naspram 6,6) te asistencije (1,5 naspram 2), ali su postoci puno bolji. Ukupan šut je Šariću u Minnesoti 46,3% dok je u Philadelphiji gađao 36,4%, a trice gađa s 37% uspješnosti dok je u Sixersima bio na 30%. Hrvatski reprezentativac je puno učinkovitiji, a prosječno dobiva 2 lopte manje po utakmici.

Veći problem je činjenica da Šarić nije bio previše uključen u igru momčadi. Uglavnom je čekao loptu u kutu kako bi uputio neki šut za tricu, a za sve ostalo se morao potruditi sam. Izostanak bilo kakve prave napadačke sheme u Thibodeauvoj momčadi je prilično pogodio Šarića koji se u Phildalphiji dokazao kao sistemski igrač gdje je trener Brett Brown znao iskoristiti sve njegove prednosti i sakriti mane.

Koliko je Thibodeau tvrdoglavo inzistirao na svojim postulatima govore i brojke da su Šarić i Towns zajedno bolje izgledali na terenu nego Gibson i Towns. Hrvatsko-američka kombinacija zajedno je odigrala 290 minuta, a u tom razdoblju Minnesota je postizala 6,3 poena više od svojih protivnika. Kada su Gibson i Towns bili zajedno na terenu, a to je bilo 900 minuta, koš razlika je bila +1,4. Dodatni dokaz tvrdnji da bi Šarić mogao i znatno više pomoći Wolvesima je činjenica da je on igrao u 7 od 10 petorki svoje momčadi koje imaju najbolje rezultate ove sezone.

Čim je objavljeno kako je Minnesota uručila otkaz Thibodeauu, puštena je i informacija kako bi ga mogao naslijediti Fred Hoiberg, trener koji je nakon njega vodio i Bullse, a koji je dobio otkaz u Chicagu prije mjesec dana. Hoiberg u Chicagu nije nikada dobio pravu priliku razviti svoju igru koja odgovara modernim NBA postulatima – s dosta vanjskih šuteva i brze igre. Ako on preuzme ‘Vukove’ logično će biti da Šarića postavi u početnu petorku kako bi dobio na protočnosti i brzini napada, a hrvatski bi reprezentativac mogao dobiti i prijeko potrebnu slobodu. Ulazak Šarića u petorku pomogao bi i Minnesoti – ne bi riješio obrambene probleme pod košem, ali za takvo nešto će se prije svega morati promijeniti mentalni sklop Karl-Anthonyja Townsa, a to je problem koji se ne može rješavati tijekom sezone.

Wolvesi su Thibodeau otkaz dali praktično u posljednjem trenutku. Sezona se još uvijek može spasiti, Minnesota ima dovoljno talenta da se plasira u doigravanje, a Šarić bi mogao dobiti važnu ulogu u cijeloj priči. U svakom slučaju, ‘Vukovi’ bi do kraja sezone trebali biti puno zanimljiviji nego u prvom dijelu sezone. A to je uvijek dobra vijest.

1 Trackback / Pingback

  1. Minnesota Timberwolves 2018 – 2019: Ttrenutak zbog kojeg je ’poludela’ cela NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*