Week 12 review: Nurkić ušao u povijest, Jokić Igrač nedelje

Ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti sjajna godina za naše igrače. Led je probio Jusuf Nurkić, koji je protiv Kingsa imao jedinstven učinak. Odigrao je utakmicu karijere, te je ostvario nešto što nitko dosada nije uspio prije njega. Prvi igrač u povijesti koji je imao 5 blokada i ukradenih lopti, a da je ujedno ubacio i 20+ poena na utakmici. Ovo bi mogla biti Nurkova godina, jer i nakon te utakmice je nastavio sa sjajnim igrama.

Titulu igrača nedelje na Zapada je uzeo Nikola Jokić. Njegovi Nuggetsi su u prvoj tjednu ne znaju za poraz, te su imali (do utakmice s Rocketsima) 5 pobjeda u nizu. Jokić je najzaslužniji za to, a najbolji meč je odigrao protiv Hornetsa kojima je ubacio 39 poena uz 12 skokova. Ovo je Jokari drugi puta ove sezone da dobija ovo priznanje, a u svojoj karijeri ih ima već 4 komada.

Prvi tjedan je obilježio i susret starih znanaca. Ovo je prvi puta u sezoni da su se susreli Raptorsi i Spursi. Leonard se vratio u San Antonio i nije dočekan baš najbolje. Iako je imao topli doček od strane Popovića i Spursa, te su se srdačno pozdravili i ispričali prije utakmice, navijači ga baš i nisu dobro dočekali. Zviždali su mu gotovo kod svakog dodira s loptom, te se vidjelo da nikako nisu bili zadovoljni s načinom na koji je Leonard otišao iz Spursa. S druge strane, pridošlica Derozan je imao prvi triple double u dresu Spursa tu utakmicu.

7. januar

Raptorsi su se pobedom nad Pacersima vratili na vrh. U pobedi 121 – 105, čak osam igrača iz Toronto imalo je dvocifren broj poena. Prednjačio su Powel sa 23 poena i Ibaka sa 18. Kawhi Leonard nije igrao na ovom meču. Kod Pacersa je Bojan Bogdanović bio najefikasniji sa 21 poenom, i 2 trojke iz 4 pokušaja.

Ni sjajni Nikola Vučević (16 poena, 24 skoka, 8 asistencija), nije pomogao Orlandu da pretrpi poraz od Clippersa. Tim iz LA slavio je sa 106 – 96, Harris ih je predvodio sa 28 poena, Williams je dao 17, dok Boban Marjanović i Miloš Teodosić nisu dobili priliku na ovom meču i ceo duel su odgledali sa klupe.

Nova katastrofa Lakersa, i novi poraz. Ovoga puta od Minnesote u gostima, bilo je 108 – 86, a domaće je do pobede vodio tandem Towns – Wiggins sa po 28 poena. Dario Šarić je dao 6 poena. Kod Lakersa, koji su bili bez Lebrona, Ronda i Kuzme, Stephenson je dao 14 poena.

6. januar

Nuggetsi ne posustaju, a sinoć su dobili Hornetse (123 – 110), i to na krilima našeg Nikola Jokića. Ovime su stigli do 26. pobede u sezoni i zadržali su lidersku poziciju na Zapadu.

Jokić je pružio jednu od najboljih utakmica u sezoni, a svakako najefikasniju jer je završio meč sa 39 poena (16 od 29 iz igre), 12 skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i jednu blokadu.

Uz Jokera, odlični su bili i Millsap sa 18 poena, oporavljeni Harris sa 17 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Kemba Walker je sa 20 poena bio najefikasniji u Charlotteu.

Nuggetsi su krenuli bolje no u drugoj četvrtini usledila je rezultatska klackalica u kojoj Denver i dalje ima kontrolu. U toj fazi lomljenja protivnika značajan je bio povratnik Gary Harris koji je sa klupe dao značajan doprinos i pokrio je startere koji su odmarali.

76-ersi su stigli do novog trijumfa, ovoga puta pao je Dallas, bilo je 106 – 100. Dominirao je Ben Simmons, svojim 6-tim triple doublom u sezoni. Meč je završio sa 20 poena, 14 skokova i 11 asistencija. Embiid je dodao 25 poena i 12 skokova, JJ Reddick 20 poena.

Luka Dončić je meč završio sa 14 poena, uz osam skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte. No, u jednom momentu uspeo je naleteti na jednog od kamermana i oboriti ga sa stolice. Čoveku sigurno nije bilo ugodno kada je na njega naleteo momak od 2 metra i 100 kila:

5. januar

Boston je dobio Dallas (114 – 93), na krilima Browna (21 poen), Tatuma (18), Smarta (17) i Haywarda (16 poena, 11 skokova, 8 asistencija). I ovoga puta se nije osetilo odsustvo Kyrie Irvinga koji nije igrao zbog povrede.

Domaći su dominirali većim delom meča, ali u toku treće deonice Dallas se opasno približio )na samo minus 1), no to nije bilo dovoljno. Luka Dončić je ponovo bio opasnost za protivnika, a teško ga se zaustavljalo i u ovakvim situacijama:

Na kraju je završio sa 19 poena (7/16 iz igre, 4/8 za tri), uz 9 skokova i 4 asistencije.

Knicksi su šokirali Lakerse u Staplesu, i pobedili ih sa 119 – 112, i tako prekinuli niz od osam vezanih poraza. Ovim su Lakersi pretrpeli četvrti poraz u zadnjih pet mečeva, sve od kako nema Lebrona Jamesa. Knicksi su krenuli žestoko već od prve četvrtine kada su imali +17, ali su Lakersi preokrenuli i do poslednje deonice stvorili prednost koji nisu uspeli zadržati.

Hardaway Jr. je sa 22 poena bio najefikasniji, Kanter je imao double double sa 16 poena i 15 skokova, dok su kod domaćih najefikasniji bili Ingram sa 21, Caldwell-Pope sa 19, McGee sa 18 poena. Ivica Zubac dao je 10 poena, uz 6 skokova i 2 asistencije.

4. januar

Spursi su sa 125 – 107 savladali Raptorse u duelu koji smo svi čekali zbog prvog obračuna velikih NBA zvezda – DeMara DeRozana i Kawhi Leonarda – sa svojim bivšim klubovima. A upravo je DeRozan učinkom karijere doveo svoj novi tim do velike pobede.

Sjajni bek je bivšem timu ubacio 21 poen, uz 14 skokova i 11 asistencija, i tako ostvario prvi triple double u karijeri. Aldridge  je dodao 23 poena, Forbes 20, a White 19.

Zanimljivo je da je ovaj meč doveo i do prvog susreta Gregga Popovicha i Kawhi Leonarda, koji se završio (ne)očekivano:

Leonard je protiv bivšeg kluba dao 21 poen.

3. januar

Utakmicu sezone je odigrao Gordon Hayward. Povratnik od strašne povrede, čitave sezone traži staru formu. Pokazuje naznake dobrih igara, no protiv Wolvesa je odigrao uvjerljivo najbolji meč. Ubacio im je 35 poena, a iako je promašio prva dva šuta kasnije nije mogao promašiti. Kelti su došli do pobjede, a uz Haywarda, Rozier je ubacio 16 poena. Terry je ovaj puta startao meč, nije bilo Irvinga koji je bio povređen za ovaj meč.

U redovim Wolvesa Wiggins je ubacio 31 poen, dok je KAT dodao 28.

U uzbudljivoj završnici, OKC je nadigrao Lakerse u finišu meča, i na kraju ih savladao sa 107 – 100, i to na krilima Paula Georgea koji je vezao devet poena za trijumf

Nesuđeni ‘jezerdžija’ je meč završio sa 37 poena, šutirao je 15 od 29 iz igre, a od miljenika publike stigao je do omraženog, jer su mu sa tribina zviždali:

George je pred sezonu, poručio da je želeo da igra za tim iz LA ali da su oni propustili priliku da ga dovedu jer nisu hteli da razmišljaju o trejdu za njega.

Russell Westbrook je ostvario još jedan triple double, završio je sa 14 poena, 16 skokova, 10 asistencija uz katastrofalan šut iz igre (3 od 20). Lakersi su i ovaj meč igrali bez Lebrona, a najefikasniji sa 17 poena bio je Brandom Ingram, dok je 14 poena i 16 skokova imao Josh Hart.

2. januar

Fantastična partija Jusufa Nurkića u pobedi nad Kingsima u Sacramentu (113 – 108).

U susretu koji je odlučen tek nakon produžetka Nurkić je susret završio sa 24 poena, uhvatio je čak 23 skoka (to mu je rekord karijere), podelio je 7 asistencija, ukrao 5 lopti i podelio 5 blokada. Ovo je najbolji 5 x 5 učinak (najmanje 5 poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada) ikada. A ovo se u istoriji NBA desilo samo 20 puta, a najbolji 5×5 učinak do sada imao je Julius Irving 1976. godine (31 poen, 19 skokova, te po 5 asistencija, ukradenih lopti i blokada).

Srpski dvojac iz Sacramenta odigrao je dobre mečeve. Bogdana Bogdanovića je šut krenuo veoma loše, ali se u drugom poluvremenu popravio, pa je meč završio sa 19 poena, uz 7 od 19 iz igre, uz po pet skokova i asistencija, kao i tri blokade. Krilni centar Nemanja Bjelica je ostvario double double sa 14 poena i 16 skokova, uz dve asistencije i blokadu.

1.januar

Gregg Popovich je grmeo na svoje igrače, na poluvremenu duela sa Bostonom. Tada je njegov tim gubio sa 46 – 52, a samo u narednoj četvrtini njegovi su igrači dali isti taj broj poena (46), preokrenuli meč i oborili rekord franšize za poslednjih 25 godina po broju poena u jednoj četvrtini. Do kraja su Spursi dobili 120 – 111, a predvodili su ih Aldridge sa 32 poena, White sa 22, Bertrans sa 17…

Da nevolja bude veća, play Celta Kyrie Irving povredio je oko, i to tokom duela sa Marcom Bellineliem u četvrtoj četvrtini:

Golden State je lako došao do trijumfa u Phoenixu (132 – 109), na krilima Stepha Currya (34 poena, 9 skokova) i Duranta (25 poena). Na drugoj strani centar DeAndre Ayton je dao 25 poena i uhvatio 10 lopti.

Steph Curry je na ovom meču postigao 5 trojki iz 9 pokušaja, i trenutno je po broju ubačenih trojki (133) drugi u ligi, odmah iza nedostižnog Jamesa Hardena (152 trojke). No zanimljivo je da je Steph po procentu tek sedmi trojkaš lige (45.2 %), dok je njegov rođeni brat – Seth Curry – sa 50 % uspešnosti trenutno najprecizniji dalekometni šuter. Na ovoj listi su i Bojan Bogdanović (šesti sa 45.7 %), kao i Nemanja Bjelica (deveti sa 44.9 %):

Pelicansi su pobedili Wolvse 123 – 114, a predvodili su ih Randle sa 33 poena i 11 skokova, i Jrue Holiday sa 26 poena. Towns je kod Wolvsa imao double double sa 28 poena i 17 skokova.

OKC je razbila Dallas, 122 – 102, na pogon Russella Westbrooka (32 poena, 11 skokova, 11 asistencija), dok je kod Mavsa Luka Dončić za 22.5 minuta postigao 17 poena uz šest skokova i tri asistencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*