Januarska bomba: Porzingis stiže kod Dončića u Dallas!

Bleacher report

 

31. januar

A sa Zapadne obale stiže nam i prva bomba, i to poslednjeg dana dugog meseca januara. Kristaps Porzingis novi je igrač Dallas Mavericksa! Uz njega u paketu put Teksasa krenuli su Tim Hardaway Jr. i Courtney Lee, dok su u drugom pravcu, u Knickse, otišli DeAndre Jordan, Dennis Smith Jr. i Wesley Mathews!

Liga posljednjih nekoliko dana bruji samo oko Anthony Davisa i njegovog tradea iz Pelicansa. Praktički nema ekipe u Ligi koja ga ne želi, a Pelikani će morati pomno razmotriti sve ponude, jer od ove odluke zavisi njihova budućnost u Ligi. Prema prvim informacijama Lakersi su bili najbliži tradeu, no uprava Pelikana je izjavila kako ih ne zanima ponuda Lakersa, te zasada Davis ne ide u Los Angeles. S druge strane Boston je “savjetovao” Pelikane da budu strpljivi, jer na ljeto svi igrači osim Irvinga će biti dostupni za trade. Što je možda i najbolji paket koji neka ekipa može ponuditi jer Kelti vrve mladim talentom, te neki paket oko Roziera, Browna ili Tatuma bi mogao zadovoljiti potrebe Pelikana.

30. januar

Početkom sezone Kyrie Irving je obznanio kako 99% ostaje u Boston i nakon isteka ugovora. No, ova je bila dosta turbulentna sezone, te se Kelti još uvijek nisu do kraja uigrali. Irving je preuzeo ulogu vođe, te je nakon serije poraza shvatio kako je bilo Lebronu dok su bili u Cavsima. Irving je zbog toga i tražio trade, no nakon “prosvjetljenja” ove sezone čini se opet želi igrati s Kraljem. Isto tako, produženje ugovora s Keltima više nije tako sigurno, Kyrie se nećka, želi kod Lebrona, tako da je lako moguće da Kelti ostanu bez svog beka.

 

29. januar

Pelikani su odlučili. Odlaskom Davisa kreću u potpuni rebuilding. Osim njega na trade blocku se nalaze još 3 igrača, trenutno izuzetno bitna u rotaciji. E’Twan Moore, Mirotić i Randle su na trade blocku te su dostupni za razmjenu. Moorea i Mirotića još možemo razumjeti, obojica su veterani, no Randle je tek ove godine potpisao ugovor. Igra odličnu košarku, te bi barem na neki način mogao zamijeniti Davisa.

 

Lakersi će na ljeto morati pomno povlačiti svoje poteze. Sada su glavni kandidat za dovođenje Davisa, a ukoliko se to ostvari morati će dati praktički pola ekipe. No, uz već starosjedioca Lebrona i pridošlicu Davisa, praktički ne postoji igrač u Ligi koji se ne bi volio pridružiti Lakersima. Tako misli i Klay Thompson. “Haubica” Warriorsa, jedan od najboljih šutera Lige ima ugovor do kraja ove sezone. Warriorsi su već objavili kako mu ne misle dati  max ugovor, te je moguće da Klay sreću potraži u drugoj ekipi. Kao i za AD-a Lakersi su najrealnija destinacija.

 

28. januar

Desilo se nešto, što već dugo pretpostavljamo. Anthony Davis je obznanio Pelikanima da neće produživati ugovor s njima, kada mu istekne tekući. Izrazio je želju da se bori za naslov prvaka, nešto što će teško moći u dresu Pelicansa. Sad je vrlo izvjestan i trade, jer Davis bi već ove sezone htio u nekog contendera, s kojim bi kasnije vjerovatno i potpisao novi ugovor.

 

Totalno rasulo u Pistonsima. Ni sjajni centarski par Drummond – Griffin, ni dovođenje najboljeg stratega u ligi, Dwane Caseya, nije pomoglo Pistonsima da se vrate u borbu za play off. A svoje frustracije vrlo je jasno izneo i krilni centar Blake Griffin koji je zatražio trade. Prema insajderu Brandonu Robinsonu, Griffin kao potencijalne destinacije vidi Mavse (gde bi se ponovo upario sa DeAndre Jordanom) ili New York Knickse. Iz kombinacije nisu isključeni ni Denver Nuggetsi i Miami Heat.

Griffin igra sezonu života, i beleži 26.5 poena, 8. skok uz 58 % šuta iz igre. Podsetimo se njegove sjajne serije u poslednjim utakmicama:

27. januar

Sjajna je sezona iz Bucksa. Već su prošle sezone pokazali potencijal, no ove godine dolaskom Buda za trenera i još većim napretkom Giannisa već su postali ozbiljni izazivači na Istoku. No, osim Giannisa i vrlo dobre petorke Bucksi imaju i sjajnu klupu. Brogdon igra fenomenalnu sezonu, Connaughton je odličan, a Maker odilčno odrađuje svoje minute. Ali posljednji ipak nije zadovoljan sa svojom ulogo u timu. Maker je u srednjoj školi bio na glasu kao nevjerovatan potencijal, te mu ova uloga s klupe izgleda trenutno ne odgovara. Bucksi su pristali na njegov zahtjev za tradeom te traže moguće destinacije za Makera.

 

26.januar

Nemoć Lakersa bez Lebrona natjerala je Magica na razmišljanje. Prije početka sezone imao je priliku dovesti Leonarda, no nije htio razbiti mladu jezgru koju su imali. Nakon polovice sezone pokazalo se kako ta jezgra i nije toliko kvalitetna, barem trenutačno. Tako da  je Magic promijenio ploču. Do kraja trade deadline pokušati će dovesti još jednog Allstara, a Ingram, Ball i Kuzma više nisu nedodirljivi. Potencijal je i dalje svakako tu, no proces dok postanu kvalitetna ekipa ipak bi mogao trajati, a Lebron, Magic i ostatak izgleda da nemaju toliko strpljenja.

 

25. januar

Sjajna sezona Blake Griffina natjerala je Pistonse na razmišljanje. Pod obručem stvari može riješiti Blake, no Pistonsi su na ostalim pozicijama relativno tanki. Donedavno se činilo kako je Drummond ključni član jezgre u Pistonsima, no ekipa iz Detroita stavila je Drea na trade block. Počeli su se raspitivati po Ligi što bi za njega mogli dobiti. Prve zainteresirane stranke su Hornetsi, a Pistonsi bi zauzvrat htjeli Batuma i Monka.

 

24. januar

Ova sezona je vjerovatno izgubljena za Mavse. Prije nekoliko tjedana odlučili su kako će pokušati tradeati Smith Jr-a, a prema novim informacijama pokušati će dovesti insantnu pomoć Dončiću u borbi za playoff. Najbolji igrač Hornetsa, Kemba Walker od početka karijere je “zatočen” u Hornetsima. Nikada ništa ozbiljnije nisu napravili i Kemba je na izlaznim vratima. Već je prošle sezone bilo priče oko odlaska, a sada su se kao realna opcija pojavili Mavsi. Još uvijek se ne zna što Hornetsi traže za svog Allstara, no prema prvim najavama, ipak će pokušati nagovoriti Kembu na ostanak. Ukoliko on ne pristane, Luka bi mogao dobiti ogromnu pomoć.

 

23. januar

Melo i Rakete su napokon završile svoju priču. I to preko Bullsa. Rocketsi su tradeali Mela u Bullse, koji će ga otpustiti, te će Melo postati slobodni igrač. No, zanimljivo je kako je ‘kolateralna’ šteta ovog trejda bio srpski košarkaš, Tadija Dragićević. U ovom trejdu gde su Bullsi još dobili 1,56 miliona dinara i prava na Johna Dilbera, Houston je dobio prava na Dragićevića, 32-godišnjaka, kojeg je pre 11 godina na draftu birala Utah Jazz kao 53. picka.

 

Nedavno su bile priče kako Melova karijera nije gotova, te da je nekoliko ekipa zainteresirano za njega. Zasada su prvi na listi Lakersi, no nemaju mjesta na rosteru. Ne žele nikoga otpuštati zbog Mela, a ukoliko uspiju razmijeniti nekoga od nekolicine na trade blocku, te se otvori mjesto, Melo bi mogao stići u Lakerse. No, zasada još ništa od toga, Melo je i dalje praktički bez ekipe.

Prije nekoliko dana Grizzliesi su stavili Marca Gasola na trade block. Iako nisu aktivno nudili Gasola po Ligi, bili su spremni poslušati ponude za njega. Sada mu se na trade blocku priključio i Mike Conley, tako da su Međedi stavili dva najbolja igrača na trade block. Gasol ima player opciju na kraju ove sezone, pa je logično što ga žele tradeati, a Conley bi mogao biti mali problem, odnosno njegov poveći ugovor.

 

21. januar

Kako piše Fadeaway World, Lakersi su odlučili da na trade listu stave svoja tri mlada igrača. Među njima je i centar Ivica Zubac, uprkos dobrim igrama u poslednjih mesec dana, a svakako da je iznenađenje i njihov 23-godišnji bek Josh Hart. Treći je Moritz Wagner, također centar.

20. januar

Prije nekoliko dana uprava Mavsa je odlučila graditi budućnost oko Dončića. Sasvim legitiman izbor, no zbog toga ispašta Dennis Smith Jr. Izgleda da se ne može pomiriti da nije najveća mlada zvijezda ekipe, pa su Mavsi odlučili staviti Dennisa na trade block. Otkako su počele priče oko tradea Dennis nije odigrao niti jednu utakmicu za Mavse. Prvi na listi zainteresiranih su ekipe kojima je nužno potreban bek, Magic i Sunsi.

Ove dvije ekipe neće stati samo na Dennisu, jer i Knicksi su stavili svojeg mladog beka na trade block. Francuz Ntilikina je također razočarao ovu sezonu, defenzivno je još i okej, no napadački jako sporo napreduje. Knicksi su izgubili strpljenje, te sada žele razmijeniti beka. Opet, prvi na listi zainteresiranih su Magic i Sunsi. Obje ekipe kubure na poziciji playmakera, Kokoškov krpa kako zna i umije, a u Magicu većinu posla odrađuje veteran Augustine. Tako da im je pomoć prijeko potrebna, a ako mladi i talentirani Dennis i Frank bi sigurno imali dosta prostora u “novim” ekipama.

 

19. januar

Druga vijest dana također stiže iz Houstona. Iako Melo već jako dugo nije viđen u dresu Rocketsa, on je još uvijek njihov igrač. Kako to već traje nekoliko mjeseci, činilo se kako će Melo završiti svoju NBA karijeru. No, čini se da ipak neće biti tako. Za Mela je zainteresirano nekoliko ekipa, zasada se ne znaju koje, no, to 7.2. Melo će sigurno potpisati za novu NBA ekipu. Vjerovatno je nekog contendera, kako bi možda pred smiraj karijere stigao i do prstena.

 

Rocketsi su u potrazi za zamenom za Clinta Capelu, njihovog stožernog igrača koji je trenutno nezamenjiv u reketu. A čini se da su je pronašli u Kennethu Fariedu, momku koji užesno stagnira u poslednjih nekoliko godina. Nekadašnji reprezentativac SAD nije u prvim planovima u Brooklynu, a trenutno klub traži opciju da sa njim raskine 14 miliona vredan ugovor, i tu su se obe strane čini se dogovorile. Nakon toga bi Faried mogao potpisati za Houston i tako ojačati konkurenciju među visokim igračima.

16. januar

Jedan od starosjedioca u ekipi Memphisa našao se na trade blocku. Marc Gasol bi uskoro mogao otići iz Grizzliesa. Počeli su se raspitivati i nuditi Gasola po Ligi, a najveći razlog je taj što ga ne žele izgubiti džaba. Marc koncem ove sezone ima player opciju, a uzeći u obzir u kakvom su stanju Grizzliesi, vrlo je lako moguće da ju ne iskoristi i postane slobodan igrač. Ova sezona je vjerovatno za njih već izgubljena, pa će probati razmijentiti ponajboljeg igrača.

 

15. januar

Prije nekoliko tjedana počele su priče oko tradea Dennis Smith Jr. Mavsi su odlučili predati ključeve ekipe u ruke Dončiću, pa je Smith Jr postao “drugo sviralo” u ekipi. Kako se čini da bi on zapravo volio biti taj koji ima ključeve ekipe u rukama, trade je izgleda neizbježan. Mavsi su sada aktivno počeli nuditi Smitha drugim ekipama, a najzainteresiraniji su Sunsi i Magic. Obje ekipe nasušno trebaju playmakera, te bi Smith imao dosta prostora za igru. Samo je pitanje što bi Mavsi mogli dobiti za uzvrat, jer Smith je i dalje pun potencijala, te bi u budućnosti sigurno mogao biti barem Allstar.

 

14. januar

Prije nekoliko tjedana počele su spekulacije kako Robin Lopez napušta Bullse. Veteran se ne uklapa u rebuilding Bullsa, te su ga se htjeli riješiti. Warriorsi su odmah ragrizli, jer iako imaju Boogiea, dobar obrambeni centar kao Lopez će sigurno biti od koristi u doigravanju. No, htjeli su ga dobili besplatno, odnosno da Bullsi otkupe njegov ugovor, te da on kao slobodan igrač potpiše za Ratnike. No, ništa od toga. Bullsi su objavili kako ne planiraju otkupiti njegov ugovor, već žele dobiti nešto za njega. Barem poneki pick. Tako da zasada, Lopez ostaje u Vjetrovitom gradu.

 

13. januar

Linsanity je ponovo u modi! Jeremy Lin je napokon uspio povezati nešto više utakmica bez veće povrede i igra odličnu košarku. Iako je u očajnim Hawksima, pokazuje da još uvijek može itekako igrati na ovom nivou. Kako Hawksi nemaju namjeru pobjeđivati, već tankiraju, Lin bi lako mogao završiti u redovima neke playoff ekipe. Interes za njega su pokazali Sixersi koji od povrede Fultza imaju rupu na beku koji sam McConnel ne može ispuniti. Nakon njih su tu Blazersi, te Pelicansi koji očajno po Ligi traže pomoć Davisu.

 

11. januar

Trenutno najgora ekipa Lige su Cavsi. Imaju 12 poraza zaredom, a na dobrom su putu da imaju najgori  defenzivni rating u povijesti Lige. Njihov glavni igrač, Kevin Love se još uvijek oporavlja od povrede, no pitanje je koliko bi on pomogao. Zbog toga, GM Cavsa Altman razmišlja o tradeu, a zainteresiranih ekipa ne manjka. Među prvima interes su izrazili Nuggetsi, a brzo su se pridružili Hornetsi i Mavsi. Prema posljednjim informacijama, u trku za Lovea su se uključili Thunderi i Pelicansi.

 

10. januar

U malo više od tjedan dana Patrick McCaw je promijenio 3 kluba – i 2 države. Otišao je iz Warriorsa u Cavse, potpisao dvogodišnji ugovor, no nakon nekoliko dana dobio je otkaz. Zatim je nekoliko ekipa bilo zaintersirano za njega, no McCaw se odlučio na odlazak u drugu državu. Potpisao je za Raptorse, konkretno veteranski minimum na godinu dana.

Tako je McCaw od igrača koji je bio deo šampionskom tima Warriorsa, i imao je ponudu od 5.2 miliona za dve sezone, došao u situaciju da igra za manje od milion dolara u sezoni u timu u kojem će vrlo teško doći u situaciju da bude jedan od glavnih igrača, a svakako će mu biti izuzetno teško izboriti se za veću minutažu.

9. januar

Sjajne igre Kingsa natjerale su Divca da već ove sezone razmišlja o playoffu. Fox, Bogdanović, Bjelica i ostali su imali fantastičan početak sezone, te se zasada na izuzetno jakom Zapadu sjajno drže. Itekako su konkurenti za playoff, no kako bi cijele sezone mogli izdržati ovaj tempo nužna su pojačanja. Tako je Divac odlučio pogledati ka Velikoj Jabuci. Enesu Kanteru krajem sezone ističe ugovor, a pitanje je hoće li mu Knicksi ponuditi produženje. No, Kanter je predobar igrač kako bi otišao za džabe. Divac slično razmišlja, a za Kantera nudi Zacha Randolpha kojemu također ističe ugovor. Pregovori još uvijek traju, jer Kingsi traže rješenja kako ubaciti što više igrača kojima ističe ugovor u ovaj trade. U svakom slučaju, Kanter bi bio sjajno pojačanje za Kingse, dok bi Zbo vjerovatno završio svoju karijeru u New Yorku.

 

Butler nije nosio dres Sixersa niti pola sezona a već je došlo do problema. Nedavno je objavljeno kako su se trener Brown i Butler gadno posvađali na treningu oko napadačkih akcija. Butler je opet nezadovoljan radom trenera, a to je već upalilo lampice u Sixersima. Iako su izjavili kako ga nemaju namjeru tradeati, ipak je dosta ekipa iz Lige već pitalo za njegovu dostupnost. Čini se da bi Butler mogao otići – prije nego što je i došao…

 

8. januar

Spursi ove sezone jako dobro guraju bez Leonarda. Derozan se pokazao kao dobro pojačanje, no Pop želi još jednog Allstara. Prije nekoliko dana Knicksi su objavili kako razmatraju produženje ugovora sa Zingisom. Nakon toga, odmah su krenule glasine oko tradea, a trenutno najzainteresiranija ekipa su upravo Spursi. Zasada nema konkretnih ponuda, no Zingis -Derozan -Aldridge uopće ne zvuči loše

7. januar

Lakersi su sve bliže rastanku sa jednom od svojih mladih zvezda, Brandonom Ingramom. Za sada se kao razlog navodi nemogužnost da obe strane nađu zadovoljavajuće finansijske uslove, no mnogi spekulišu da Ingram igra ispod očekivanog nivoa, i da se nije uspeo nametnuti u periodu kada nema Lebrona, Ronda, i Kuzme.

Nesretni Patrick McCaw je stigao iz šampiona u redove najgore ekipe Lige. Potpisali su ga Cavsi, no samo nekoliko dana od potpisa odlučili su prekinuti suradnju s njim. Otpustili su ga, te je sada McCaw slobodan igrač. Donedavno je imao dosta dobru perspektivu, igrao je za šampione, bio je u rotaciji, no nije bio zadovoljan ponudom koju je dobio od Warriorsa. Odlučio je ne produžiti ugovor, a Warriorsi nisu mečirali ponudu Cavsa. No, moguće je čak da potpiše i za Cavse, no za manju svotu. Ovaj prelazak je bio čisto da se McCaw “makne” iz statusa ograničenog slobodnog igrača, a sada je u potpunosti slobodan potpisati za bilo koji klub.

 

Najskuplja rezerva Lige, Chandler Parsons više nije vlasnik najgoreg ugovora Lige. Grizzliesi su ga odlučili otpustiti nakon što je Parsons odbio igrati u G-Ligi za filijalu Grizzliesa. Ove sezone je odigrao samo 3 utakmice, nakon toga se nije vraćao na parkete. Saga je završila, Parsons je nekoliko sezona bio uvjerljivo najskuplji igrač Lige, koji je potpisao max ugovor na četiri godine, no nije uspio nikada odigrati više 36 utakmica u sezoni.

 

5. januar

Novi supertim se rađa na Istoku. Raptorsi su “nanjušili krv” ove sezone, te svim silama žele po naslov. Nema Lebrona na Istoku, pa je put do Velikog Finala otvoren. Trenutna ekipa igra sjajnu košarku, no iskazali su interes za Bradleya Beala. Beal i Wall ne mogu funkcionirati zajedno i pitanje je samo koji će otići. Wizardsi traže Siakama i Anunobya uz pokoji pick na nadolazećim draftovima. Zasada je to odbijeno, no pregovori se nastavljaju.

 

3. januar

Kevin Love se još uvijek nije vratio na parket nakon povrede. Zasada nije poznato kada će ponovno zaigrati, no moguće je da je odigrao svoje zadnje minute za Cavse. Oni su u fazi rebuildinga, a Love je trenutno najbolji igrač koji im je ostao na rosteru. Već su se raspitivali o ponudama, a jedna ekipa ga prati već duže vrijeme. Nuggetsi bi mogli krenuti u win now mod, te ići po Lovea. Zainteresirani jesu, no pitanje je koliko će Cavsi tražiti za svog krilnog centra.

 

Miloš Teodosić je blizu rastanka sa Clippersima. No, otvoreno je pitanje njegove nove destinacije. I dok pojedini izvori pominju Efes, odnosno Macabbi, insajderi iz NBA tvrde da Teo neće napuštati Ameriku. ESPN tako navodi da će Teodosić raskinuti ugovor sa timom iz LA i preseliti se u New Orleans gde će zaigrati za Pelicanse.

2. januar

Mavsi su imali solidan početak sezone, no u posljednjih nekoliko utakmica se nalaze u maloj krizi. Dončić igra sjajnu košarku, bilježi nevjerovatne brojke, no Mavsi opet nikako da uhvate dobar ritam i pobjede nekoliko utakmica zaredom. Tako da su u potrazi za pojačanjima. Prvi na listi bi mogao biti krilni igrač Wizardsa, Otto Porter. On je prije dvije sezone bio jedan od najboljih 3-D igrača Lige, no drastično je pao u formi od tada. Mogu li ga Mavsi vratiti u staru formu?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*