Plesao je jedno leto…

Zabiti 30 poena u NBA ligi nije toliko ni teško, ono što je zapravo teško je to raditi iz večeri u večer. Svedočili smo mnogim „anonimcima“ kako imaju i 50+ utakmcie (Tony Delk i Cory Brewer prvi padaju napamet), a zapravo su u najboljem slučaju solidni NBA igrači. No ovde se nećemo baviti igračima koji su imali samo jednu utakmicu, već igračima koji su ipak uspeli održati konstantu igara barem čitavu sezonu. Nažlost većina ovih igrača kako se brzo i popela na vrh, isto tako je brzo i pala. To je zapravo najveća razlika između pravih velikana i ovih „zvijezda“ koji su sjali samo jednu sezonu. Bilo da su se morali boriti za ugovor, pa su odigrali sezone život ili se jednostavno uklapali u sistem ekipe u kojoj su igrali ili im je karijera bila skraćena zbog povreda, ovde se bavimo tim momcima koji su zapravo vladali NBA ligom samo jednu sezonu!

 10- Landry Fields

Šuter iz Knicksa koji je sjao 2 sezone i kasnije se potpuno izgubio. Dobra rookie sezone, 9,7 poena i 6,4 skokova, te jedna nagrada za rookiea meseca. Pokazivao je dobar potencijal, bio je dobar, snažan bek šuter, no nakon zadovoljavajuće 2 sezone u Knicksima, potpisuje veliki ugovor s Raptorsima i potpuno nestaje s lica Zemlje. Proveo je 3 sezone u Raptorsima, a na kraju je s 9,7 poena pao na 1,8 u svojoj zadnjoj sezoni.

 

9- Michael Carter Williams

Možda je i nepravedno stavljati ovog momka u ovu grupu igrača jer ima samo 25 godina, ali u kakvom je stilu odigrao rookie sezonu imali smo puno puno veća očekivanja. Neverovatan debi, 22 poena, 12 asista, 7 skokova i čak 9 ukradenih lopti (rekord za rookie). Odmah je osvojio nagradu za igrača tjedna istočne konferencije, što je samo Shaqu pošlo za rukom !! Tu sezonu je završio sa prosecima od 16,7 poena, 6,2 skoka, 6,3 asista, te postao jedan od 3 igrača u povijesti (uz Big O-a i Magica) koji je imao minimalno 16 poena, 6 skokova i 6 asista u proseku. Nakon toga pad. Operacija ramena, propušta početak sezone, loše igra i tradean je u Buckse na polovici sezone. Tamo mu statsi i dalje padaju, da bi ove sezone opet bio tradean u Bullse. Odigrao je samo 3 utakmice uz mizerne proseke. Za MCW-a je to bio sistem koji mu je odgovarao. Loši  Sixersi i jurnjava po terenu, odlično je odgovaralo fizički jakom Williamsu. Na postavljen napad nije ništa mogao, previše izgubljenih lopti  i nedostatak šuta uzeli su svoj danak. Od nevjerovatno uspješnog rookiea koji je stao u istu rečenicu s Magicom i Robertsonom, do igrača koji je rezerva u lošim Bucksima, a sada i u Bullsima.

 

8- Bonzi Wells

11pick drafta 1998. godine. Talentirano nisko krilo, koji je imao snagu četvorke, a brzinu i šut trojke. Neostvareni potencijal, imao je jednu odličnu sezonu gde je pokazao svu raskoš svog talenta. 17 poena, 6 skokova i 1,5 ukradena lopta za ekipu Trailblazersa. Nedugo nakon toga potpisao je novi veći ugovor i potpuno propao. Katastrofalne igre, neredi izvan terene (više puta bio uhićen) na kraju se provlačio po više klubova sve dok 2008. godine nije rekao zbogom košarci.

 

7- Dajuan Wagner

Momak koji je slavu doživio i prije nego je došao u ligu. Prozvan srednjoškolskim Mesijom, zabio je po 100! poena na utakmici. Bio je verovatno najbolji srednjoškolski igrač koja je Amerika vidjela ( da računamo i Lebrona Jamesa) zabijao je s tolikom lakoćom da je to bilo neverovatno. Dobra karijera na sveučilištu u Memphisu, te nakon toga 6. izbor drafta u Cleveland Cavse. Iako Dajuan nije imao nešto preterano dobre statistike u prvoj sezoni, 13 poena i 2,8 asista, pompa pod kojom je došao u ligu bila je neverovatna. No brzo se pogubio u ligi i nakon solidne prve sezone, potpuno je pao i nakon 3 godine napustio ligu.

 

6- Jerome James

Momak koji je igrao jedno vreme čak i u Budućnosti prije odlaska u NBA. Bio je klasično drvo pod košem, samo sirova snaga nikakve tehnike ni šuta. No jednu je, ne možemo reći ni sezonu, već playoff seriju odigrao izvanredno. Za Kingse protiv svojeg bivšeg kluba, Seattle Supersonicsa. Ekipe koja ga je otpustila prije sezone, naplatio je sve dugove i poslao iz kući iz doigravanja. Bio je na proseku od 12,5 poena i 6,8 skokova to mu je zaradilo ugovor u „Meci za loše poslovanje“ Knicksima. Nakon toga vratio se u svoju normalno stanje i pružao jako loše igre, pao je na 2 poena i 3 skoka u proseku nedugo prije nego je otišao iz lige.

 

5- Bobby Simmons

Igrač koji je proveo čak 11 sezona u ligi, što ipak znači da je imao neku kvalitetu i konstantu. No izdvaja se jedna sezone, a to je ona kada je u 4. sezoni osvojio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Tu sezonu je igrao za Clipperse i sve mu se poklopilo, tako da je iskoristio svoju šansu za 5 minuta slave. S 16,8 poena 5,9 skokova i 2,8 asista bio je jedno od boljih krila lige i veoma traženi igrač iduće sezone. Nažalost nakon ove sezone brojke mu rapidno padaju, menja čak 3 kluba te se na kraju vraća u Clipperse gde i završava karijeru.

 

4- Stromile Swift

Ukoliko niste pogledajte ovog momka obavezno. Jedan od najatraktivnijih igrača koje je liga ikad imala! Neverovatan odraz, odlična pokretiljivost i brzina, no nedostatak tehnike i šuta košta ga je malo veće karijere. U drugoj sezoni je bio najbolji 11,8 poena, 6,3 skoka i 1,7 blokada, te veliki potencijal za vrhunske stvari. No Stro nikada nije radio na sebi (čitaj tehinici i šutu) pa je ostao na tome. Kratko je pokazivao nešto nakon dolaska u Rocketse no to je bilo kratkog vijeka i Stro pada u prosječnost.

 

3- Josh Howard

Nekoliko dobrih sezona sa Dirkom u Dallasu, kada je bio uz Njemca najbolji strelac Mavsa. Jednom čak i Allstar igrač bio je na oko 20 poena u proseku. Nažalost ovog momka su uništile povrede. Operirao je koljeno i posle toga više nije bio isti igrač. Sa 20 poena pao je na najviše 8 poena u proseku i nedugo nakon povukao se iz lige.

 

2- Mike James

12 sezona provedenih u ligi, bio je korektan igrač. No iako je Mike bio čak i dostojan član NBA rotacije jedna sezona jako iskače iz njegovih okvira. Kada je igrao u Raptorsima imao je čak 20,3 poena 5,8 asista i 3,3 skoka u proseku. To su u najmanju ruku allstar brojke. No ovde opet imamo igrača kojemu je nedostatak talenta u timu jako jako odgovarao. Potpisao je posle ugovor s Rocketsima, no brojke su mu se doslovno prepolovile, a sezonu nakon toga bio je na samo 5 poena u proseku. Solidan igrač koji je imao jednu izvanrednu sezoni i to je to, nakon toga opet plivanje u prosečnosti.

 

1 – Jeremy Lin

Linsanity ilit Jeremy Lin, verovatno najpopularnija underdog priča novije povijesti NBA lige. Došao sa Harvarda u Knickse, tamo bila neka situacija s povredama i Lin upadne na mesto startnog beka velkih Knicksa. Kako je samo odigrao, neverovatne brojke, lakoća s kojom je igrao, čak je i odlučio nekoliko utakmica i zaradio s ugovor s Knicksima. Nakon tog ludila odlučio se okušati u Rocketsima no Beverly ga je izbacio iz rotacije. Nakon toga Lakersi, gde je isto bio rezerva i sada na kraju Netsi u kojima ima priliku pokazati da ipak nije zaboravio igrati !

1 Trackback / Pingback

  1. Definicija konstante - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*