Igrač mjeseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets

screenshot

Novopečeni Allstar Nikola Jokić je imao fantastičan mjesec januar. Ubilježio je čak 6 triple double učinaka, vodio je Nuggetse do 11 pobjeda u 15 odigranih utakmica. Propustio je samo razbijanje Sunsa, dok je u svim ostalima imao veliku minutažu, te bio ključni igrač ekipe.

Učinak tima

Nuggetsi su imali gust raspored u prvom mjesecu. Odigrali su 16 utakmica, a u velikoj većini nisu bili kompletni. Millsap, Murray, Harris, svi su propustili barem jednu utakmicu, no sjajne igre Morrisa, Beasleya, Craiga i prvenstveno Jokića dovele su ih do čak 11 pobjeda u prošlom mjesecu. Uzeli su posljednje 4 utakmice u mjesecu, a taj niz se prelio i na prve dvije utakmice u veljači. U stopu prate Warriorse na vrh Zapada, te imaju isto pobjeda koliko i prvaci, s tim da su Nuggetsi izgubili jednu više.

BasketballReference

Napokon Allstar

Prošle godine smo pisali da je Nikola možda i najbolji igrač koji nije izborio Allstar utakmicu. Ove godine stvari su se promijenile. Jokić je visoko kotirao i prema glasovanju navijača, gdje je držao visoko 7. mjesto među centrima u Zapadnoj konferenciji. Treneri su presudili, a njegove izvanredne brojke se jednostavno ne mogu više zanemarivati. Jokić igra sezonu života i sasvim je opravdano izabran na Allstar utakmicu. Zajedno sa njim, na glavnu Allstar utakmicu ide i Mike Malone.

Nuggetsi imaju još jednog Allstara

Životna forma

Ostvarivši čak 6 triple doubleova u mjesecu, Jokić je ekspresno došao do 13. mjesta na Alltime listi. Igra Nuggetsa se vrti oko Nikole, a nakon kritika na početku sezone da nije dovoljno agresivan ka košu, Nikola je počeo zabijati. U ovom mjesecu je na 25 poena u prosjeku, a pogotovo je efikasna ispod koša.

Posjeduje veliki repertoar poteza u postu, a sjajnim radom nogu većinu centara izbacuje iz ravnoteže. Dodavanja su i dalje na zavidnoj razini, te ih je ovaj mjesec bilježio 8 u prosjeku. Na to nadodamo 11,8 skokova, te vidimo da je Nikola gotovo na triple double prosjeku. Uz sve to, Nuggetsi su većinu utakmica pobijedili, te tako održali korak za Warriorsima.

 

Odličnim igrama ovaj mjesec Nikola je ušao u nekoliko elitnih društava. Koliko utjecaja na igru Nuggetsa ima Jokić dovoljno govori +- statistika. Iako se ne treba oslanjati samo na brojke, Jokić je ušao u odabrano društvo. Trenutno Nuggetsi su za 10 poena bolji kada je na terenu Jokić, a takve brojke su u svoje prve četiri sezone ostvarili samo Lebron i CP3. Isto tako Jokić je igrač koji je u samom vrhu Lige što se tiče dodira u napadu. Većina napada Nuggetsa prolazi upravo kroz njegove ruke.

Najbolja utakmica

U ovom mjesecu možemo birati između nekoliko utakmica. Na samom početku čekao ga je duel s Nurkićem i Blazersima. Nuggetsi su u neizvesnoj završnici savladali Blazerse, i tako ostali lideri Zapada. Bilo je 116 – 113, a da je pobeda otišla na stranu Portlanda ne bi bilo nezasluženo. McCollum je u finišu uspeo da pogodi tricu za 114 – 113, ali je Murray overio pobedu sa linije slobodnih bacanja tri sekunde do kraja, za konačan rezultat. Da bude drugačije potrudio se Nikola Jokić. Srpski centar je bio nadomak izjednačenja ličnog rekorda iz 2017, po broju poena – meč je završio sa 40! Od toga su četiri bila u poslednjem minutu kada se meč posle nekoliko preokreta lomio. Jokić je na terenu proveo 37 minuta, iz igre je šutirao 15 od 23, 4 od 7 za tri poena, 6 od 8 sa linije penala, a imao je i deset skokova. Jokić je udelio i osam asistencija, a njegov uticaj na igru Denvera je bio +15.

Nikola Jokić je odigraoš još jedan strašan meč. U pobedi nad 76-ersima (126 – 110), ostvario je novi triple double, 23. u karijeri a meč je završio sa 32 poena (12-22 iz igre, 2-3 za tri, 6-7 penali), uz 18 skokova, 10 asistencija, jednu ukradenu i samo jednu izgubljenu loptu. To mu je bio drugi meč sa 30+ poena, 15+ skokova i 10+ asistencija, čime se pridružio Oscaru Robertsonu kao jedini igrač kojem je to pošlo za rukom više pute pre napunjene 24 godine.

Odmah nakon Sixersa uslijedio je meč protiv Grizzliesa. Iako je ubacio “samo” 24 poena uz 4 skoka i 3 asista, Nikola i Nuggetsi su uspjeli preokrenuti 25 poena minusa. Odigrao je odlično kada je bilo najbitnije, razbio je Gasola u ključnim trenutcima i donio teško izborenu pobjedu. Inače, Nikola je jedan od najboljih closera u Ligi. Početkom mjeseca je “potpio” Heat floaterom, a Nikola je trenutno ima jedan od najboljih postotaka šuta i Ligi kada su u pitanju posljednje dvije minute utakmice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*