All Star: Lebronove ‘ubice’ ili Giannisova ‘legija stranaca’?

screenshot

Večeras je na programu “glavna stvar”. Allstar utakmica. Nama je posebno zanimljiva zbog naših Jokića i Vučevića koji su u Giannisovom timu. Također, ovo će biti posljednji Allstar za Dirka i Wadea koji će u mirovinu nakon ove sezone. Ovo je već revijalna utakmica, te ne trebamo očekivati ništa više od nje. Davno je izgubljen svaki natjecateljski duh, no barem ćemo moći vidjeti puno koševa, trojki i zakucavanja..

U subotu navečer je održan bogat program. Skills challenge je donio polufinale za Jokića, no nažalost je ispao od kasnijeg pobjednika Tatuma. On je u Finalu s polovice terena ubacio i uzeo pobjedu. Natjecanje u trojkama je pomalo iznenađujuće otišlo Joeu Harrisu u ruke. Dobio je u Finalu Currya i Hielda i zasluženo uzeo trofej.

Sa polovice terena do trijumfa

 

Prvi dan Allstara je protekao u revijalnom tonu. Ekipa Amerike je uzela pobjedu nad svijetom, a Kyle Kuzma je osvojio MVP nagradu.

He still got game

U petak, u 3 sata iza ponoći po našem vremenu, igrala se utakmica Tima Sveta protiv Tima SAD. U timu sveta naći će se i nekoliko igrača sa naših prostora, a tu su sjajnu Luka Dončić iz Dallasa, MVP prošlogodišnje utakmice Bogdan Bogdanović, kao i igrač Cavsa Cedi Osman koji je rođen u Ohridu, i sjajno razume srpski jezik.

Tome svedoči i ova situacija gde se trojac sjajno sporazumeo na ovom jeziku:

Luka All Star?

Iako je tek rookie, Luka Dončić je impresionirao svojim dosadašnjim predstavama i mnogi su ga htjeli vidjeti na Allstar utakmici. Ipak na kraju nije izabran, no ipak postoji mogućnost da Luka nastupi. Sinoć se na utakmici protiv Thundera povrijedio Anthony Davis. Iako je samo lagano istegnuće ramena, kako je Allstar vrlo blizu, postoji mogućnost da neće igrati, tako da će biti potrebna zamjena. Luka bi vjerovatno trebao biti među prvima “u redu” za ovo mjesto, a uskoro ćemo vidjeti hoće li AD igrati.

Allstar draft

Održan je i draft za All Star u Charlotteu, a svoje ekipe birali su kapiteni – Lebron James i Giannis Antetokoumpo. Grčka zver je u svoj tim birala Evropljanje, a Nikola Jokić i Nikola Vučević bili su njegov izbor. Jokera je birao kao drugog, odmah iza svog saigrača Chrisa Middletona. Sa druge strane Lebron je kao prvi izbor birao Duranta, a u njegovom timu je na kraju završio i Ben Simmons iako ga je prvog birao Giannis. Nakon toga, usledio je ‘trade’ na licu mesta pa je Lebron ustupio Westbrooka za svog mladog drugara iz Phile. Pogledajte kako izgleda Lebronov ‘tim snova’ protiv Giannisovog tima ‘ostatka sveta’:   Odlukom komesara lige Adama Silvera, ove godine imali smo i treću rundu drafta jer su se timovima priključile legende koje igraju svoju poslednju sezonu u NBA – Dwyane Wade i Nowitzki. Wadea je birao Lebron, dok je Dirk završio kod Greek Freaka. Joker i Vuč na All Staru Nikola Jokić iz Nuggetsa i Nikola Vučević iz Magica, biće učesnici predstojećeg All Stara u Charlotteu 17. februara, odluka je NBA trenera. Jokić igra neverovatno u Denveru, drugi su na Zapadu, a samo je u januaru imao 6 triple double učinaka. Sa druge strane Vučević igra sezonu života i lider je ove sezone očajne franšize Orlanda, i jedina je svetla tačka ovoga tima. Prethodno su navijači, aktivni igrači i predstavnici medija glasovima izabrali startere, dok su dvojica sa najviše glasova, Lebron James i Giannis Antetokoumpo, dobili čast da budu kapiteni i da biraju svoje timove. Na Istoku su treneri kao rezerve izabrali i crnogorskog centra iz Orlando Medžika Nikolu Vučevića, ali i Kajla Laurija, Blejka Grifina, Bredlija Bila, Krisa Midltona, Bena Simonsa i Viktora Oladipa. Iz Zapadne konferencije rezerve su još Rasel Vestbruk, Entoni Dejvis, Demijen Lilard, Lamarkus Oldridž, Klej Tompson i Karl-Entoni Tauns. Iznenađenje predstavlja izostanak mladog Slovenca Luke Dončića, koji se veoma visoko kotirao u glasanju navijača, igrača i medija. Krilni košarkaš će ipak učestvovati na All Staru, ali na meču Zvezda u usponu. Osim Luke treba izdvojiti i Rudy Goberta, najboljeg obrambenog centra Lige. Čini se da ni ove godine nije zaslužio Allstar nastup, iako je svojim partijama na terenu pokazao da pripada među najbolje igrač Lige. https://twitter.com/NBAAllStar/status/1091126713894035457 Ugodno iznenađenje je svakako Khris Middelton, krilo Bucksa, trenutno najbolje ekipe Lige. Već je godinama uvijek tu negdje, no problemi s povredama mu nisu dali da ispuni svoj puni potencijal. Sada je napokon zdrav, Bucksi su kompletirali ekipu i izgledaju sjajno,a nakon Giannisa Middelton je najbolji igrač Bucksa. Preuzima odgovornost kada je to potrebno, izvrstan je šuter, te je postao prvi igrač koji je od G-Lige stigao do Allstar nastupa.

Izvanredno, ove sezone, Adam Silver je odlučio pozvati dva igrača više na Allstar utakmica. Potpuno zasluženo. Svoje mjesto među najboljim igračima u NBA će naći i Dwyane Wade i Dirk Nowitzki. Dvojac veterana već je objavio kako im je ovo posljednja sezona u NBA, a Silver i NBA su se odlučili oprostiti od njih na pravi način. Obojica će igrati u svojoj posljednjoj Allstar utakmici, te nakon sezone otići u zasluženu mirovinu.

Izabran je i trener koji će voditi jednu od ekipe. Iz Zapadne konferencije izabran je Mike Malone, trener Nuggetsa i našeg Jokića. Iako se prošlih godina možda i osporavao njegov posao na klupi Nuggetsa, sada je napokon našao dobitnu formulu i radi sjajan posao. Istina, obranu moraju podići, no pokazali su znakove života i na toj strani. Malone je od ove ekipe napravio pravu “klapu” a veselje u svlačionici nakon objave govori koliko ova ekipa ima zajedništva.

    Tu su i Bogdan i Luka Još dva igrača sa naših prostora već su obezbedili učešće na All Staru koji se igra 16. i 17. februara u Charlotteu. U okviru Tima sveta našlo se mesta za Bogdana Bogdanovića iz Kingsa, koji je i prošle godine igrao na ovom meču, a priliku je dobio i mladi Luka Dončić koji će u svojoj rookie sezoni učestvovati i na ovom meču, ali i u takmičenju u veštinama. Evo i kompletnih timova za meč zvezda u usponu:

Tim sveta:

OG Anunoby Deandre Ayton Bogdan Bogdanovic Luka Doncic Shai Gilgeous-Alexander Rodions Kurucs Lauri Markkanen Josh Okogie Cedi Osman Ben Simmons

Tim zvezda u usponu:

Jarrett Allen Marvin Bagley III Lonzo Ball John Collins De’Aaron Fox Jaren Jackson Jr Kyle Kuzma Donovan Mitchell Jayson Tatum Trae Young

Petorke poznate

Lebron James po prvi put će predvoditi ekipu Zapada na All Staru, kao kapiten, dok je na Istoku najviše poverenja navijača, igrača i medija dobio Giannis Antetokoumpo iz Bucksa, koji će biti kapiten. Poznate su i petorke. Na Istoku će uz Giannisa, biti Kyrie Irving, Kemba Walker, Kawhi Leonard i Joeal Embiid.

Na Zapadu, uz Lebrona, petorku čine Steph Curry, James Harden, Paul George i Kevin Durant. Startere su birali navijači, predstavnici medija i sami igrači. Za nedelju dana saznaćemo i imena rezervi kojih će biti po sedam u obe ekipe. Time šanse za svoj prvi nastup na All Staru imaju i Nikola Jokić i Luka Dončić. Jokić je bio sedmi nakon glasanja navijača, ali su ga kao petog birali mediji i igrači, dok je Dončić bio drugi po izboru navijača, šesti po izboru medija i osmi po izboru igrača.

Luka Dončić je nažalost za samo nekoliko glasova ostao bez mjesta startera. Falilo mu je samo 6 glasova od drugih igrača iz Lige, da bi prestigao PG-a i kao rookie postati starter na Allstaru. Osim Luke, žaliti svakako može i Anthony Davis. Diskutabilno, najbolji igrač Lige. Čovjek koji vjerovatno ima najmanje sreće u Ligi. AD-ev problem je što igra u Pelikanima, koji imaju razočaravajuću sezonu. No, on igra možda i sezonu karijere. Ubacuje 29,3 poena, te kupi 13,3 skoka što su mu najbolje brojke u karijeri.

Poredak naših igrača

A evo i koliko su glasova navijača, igrača i medija dobili svi igrači iz našeg regiona:

Luka Dončić – 4.242.980 glasova navijača; 43 glasa igrača; 2 igrača medija

Nikola Jokić – 1.445.989 glasova navijača; 75 glasova igrača; 33 glasa medija

Goran Dragić – 482.214 glasova navijača; bez glasova igrača

Nikola Vučević – 255.487 glasova navijača; 17 glasova igrača

Bogdan Bogdanović – 243.440 glasova navijača; 10 glasova igrača

Jusuf Nurkić – 131.459 glasova navijača; 4 glasa igrača

Boban Marjanović – 123.533 glasa navijača; 4 glasa igrača

Bojan Bogdanović – 122.143 glasa navijača; 11 glasova igrača

Nemanja Bjelica – 121.732 glasa navijača; 1 glas igrača

Ivica Zubac – 97.263 glasa navijača; 1 glas igrača

Miloš Teodosić – 65.564 glasa navijača; bez glasova igrača

Dario Šarić – 37.201 glas navijača; 6 glasova igrača

Nikola Mirotić – 27.799 glasova navijača; 1 glas igrača

Mario Hezonja – 12.999 glasova navijača; 1 glas igrača

Džanan Musa – 12.560 glasova navijača; bez glasova igrača

Ante Žižić – 12.931 glas navijača; bez glasova igrača

Dragan Bender – 6.570 glasova navijača; 1 glas igrača

Bratski obračun

Krenule su i pozivnice za ostala natjecanja koja ćemo vidjeti na Allstar. Tako je Dončić objavio kako će vjerovatno nastupati na Skills Challengeu.Iako je lako moguće da nastupi i na glavnom eventu te večeri.

  Najviše pažnje bi moglo privući natjecanje u trojkama. Svoj nastup je već potvrdio najbolji šuter današnjice Steph Curry, a zajedno s njim, odnosno protiv njega, nastupati će i njegov brat Seth.

Nakon braće Curry, svoj dolazak je potvrdio i legendarni Dirk Nowitzki. Ovo mu je oproštajna sezone, a izgleda da ju želi završiti sa stilom. Na svom posljednjem Allstaru u karijeri Dirk će nastupati u natjecanju u trojkama. Možemo slobodno reći da će ovo natjecanje biti među zanimljivijima na Allstar vikendu.

Zanimljivo da Davisu Bertansu nije dozvoljeno da se takmiči u brzom šutiranju trojki! Uz obrazloženje da “uzima premalo šuteva” Davis Bertans je odbijen, a činjenica je da će na takmičenju učestvovati dvojica igrača koji su manje puta šutirali za tri od letonskog reprezentativca. Igrač Spursa je od početka sezone uzeo 187 šuteva za tri i 92 puta bio precizan (49,2%), a manje šuteva od njega uzeli su Seth Curry (63/131) i Dirk Nowitzki (14/49), koji kombinovano imaju manje šuteva od njega. Pri tome, nekadašnji igrač Partizana ima najbolji procenat šuta van linije za 3 poena – 48,6%!

1 Trackback / Pingback

  1. Igrač mjeseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*