“Želimo napraviti nešto pravedno”

Twitter/BBC Sports

Koledž košarka je izuzetno popularna u Americi. U nekim djelovima čak popularnija i od NBA Lige. Dvorane su stalno krcate i pune navijača, a March Maddnes je nešto posebno. Cijela koledž košarka je pod okriljem NCAA organizacije. Glavno pravilo je da je koledž košarka potpuno amaterska, što znači da igrači ne smiju biti plaćeni za svoje igre.

Sve bi to bilo okej, no stvar je u tome da NCAA ima ogromne sponzorske i televizijske ugovMore sa raznim kompanijama. Sveučilišta dobijaju novac, s kojim plaćaju trenere i osoblje ekipe, no igrači ne dobiju ništa. Barem legalno, odnosno na papiru, moraju biti plaćeni 0$. Dosta bivših NCAA igrača je svjedočilo kako su morali odrađivati razna sponzorska snimanja, promocije i slične stvari.

Simmons: “U NCAA su me iskorištavali…”

Naravno, nisu bili plaćeni. Nedavno je u središtu skandala bio slavni trener Louisvillea Rick Pitino. Dokazano je kako je on plaćao igrače “ispod stola” kako bi ih privolio da igraju za njega. Nakon što je to isplivalo, dobio je otkaz i mislio je da je to kraj njegove karijere. Srećom, dobio je posao u Europi, u PAO-u no NCAA priča je za njega sigurno završena.

Problem kod neplaćanja igrača je taj što u slučaju povrede mogu ugroziti svoju karijeru, pa čak i egzistenciju. Posljednji primjer je Zion Williamson. Novo čudo i sljedeća “Velika stvar” se ozlijedio na utakmici protiv North Caroline. I to na potpuno bizaran način. Propala mu je patika, odnosno raspala se, te je Zion iskrenio koljeno i zaradio istegnuće. Pauzirati će sigurno nekoliko tjedana, no pitanje je hoće li Zion tu završiti svoju NCAA karijeru. Nekolicina bivših NBA igrača kao Isiah Thomas mu savjetuju da pauzira do drafta, kako bi bio potpuno spreman i ne bi riskirao povredu.

Zion se povredio, sezona gotova?

S tim se djelimično slaže i Donovan Mitchell. -“Treba ponovo da se podsetimo na sav novac koji je proizvela ova utakmica, a igraci ne dobijaju nista. I sada se Zion povredi. Nesto mora da se menja u NCAA”.-

Inače, najjeftinija karta za ovu utakmicu je bila oko 2,500$… Nitko od igrača ne dobija ništa, svi novci od utakmica, sponzorstava i ostalih stvari idu svugdje osim glavnim akterima. Promjene su pod hitno potrebne. Iako, Luka Dončić ima rješenje. Dolazak u Europu.

To je možda i potez na koji bi se sve više američkih srednjoškolaca moglo odlučiti. Dolaze u profesionalne ekipe, biti će plaćeni za svoj posao, mogu napredovati, a NBA ekipe su shvatile da raspon između NBA i Europe nije više toliko velik. Pogotovo kada vidimo da dosta europskih igrača vodi glavne riječi u svojim ekipama.

Sa druge strane, povratnik u tim Warriorsa nakon duge povrede, i nekada All Star centar DeMarcus Cousins bio je bez dlake na jeziku kada je govorio o koledž košarci:

“Znajući ono što znam sada, koledž košarka je sr****,” rekao je centar Boogie.

Jedan od najdominantnijih igrača u ligi smatra da Zion Williamson isključivo mora da razmišlja o sebi.

Zion treba da razmišlja o sebi i šta je najbolje za njegovu porodicu. U ovom trenutku, NCAA ne može ništa da uradi za njega. Savetujem mu da je spremi za NBA,” naglasio je Cousins.

Rješenje na vidiku

Povreda Ziona (koja srećom nije bila teže prirode) povela je polemiku oko plaćanja NCAA igrača. Svi su pričali, a bivši NBA igrač David West je i reagirao. Naime, on će osnovati novu Ligu za koledž “klince”. Historical Basketball League bi trebala startati 2020. godine, a prema Westu igrači će zarađivati između 50,000 i 150,000 $. U trenutnom izboru je 20 gradova, a biti će 12 ekipa u Ligi, dok će igrači moći izabrati ekipu koja se nalazi blizu njihovih sveučilišta. Tako da će nastavu moći redovno pohađati, a sama Liga će se igrati preko ljeta kada nema fakultetskih obveza.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*