Indiana Jones na naš način!

screenshot

Izvor: Sportklub

Na krilima nevjerojatne predstave protiv Minnesote u kojoj je ostvario drugi učinak NBA karijere (prvi je i dalje 44 poena u dresu Netsa) s 37 koševa, Bojan je postao igrač o kojem se u svlačionicama klubova itekako govori. Njegov napredak proteklih 18 mjeseci koliko nosi dres Indiana Pacersa posebno je impresivan, a osim njegovim radnim navikama, tzv. work rate, veliku ulogu u razvoju najboljeg hrvatskog igrača imao je trener Nate McMillan.

“Došao je ovdje s kritikom lošeg obrambenog igrača. Ako ćemo biti iskreni, takav je bio, međutim vidjeli smo u njemu veliki potencijal napretka. Ono što je posebno važno kada je riječ o Bojanu, njegova posvećenog treningu i želja da postane boljim igračem je izuzetna, sve što smo od njega tražili on je to učinio i samim time postao je kvalitetnijim igračem otkada je ovdje stigao,” kazao je trener Pacersa.

Koliko McMillan vjeruje hrvatskom igraču pokazuje i činjenica da je u 143 utakmice koliko je odigrao u Indiani sve započeo u prvoj petorci što nije bio slučaj u Brooklynu, a posebno u Washingtonu gdje je odigrao 26 utakmica i niti jednom nije zaigrao među starterima.

youtube

Neke od brojki koje Bojan prezentira otkada je postao prva violina u napadu Pacersa su zaista sjajne. U mjesecu veljači prosječno je ubacivao 23.1 poen, dakle ne radi se samo o nekom kraćem periodu ili pravcu kroz nekoliko utakmica, riječ je o čitavom mjesecu u kojem je odigrao dvanaest utakmica s prosječnom minutažom od 32.3 minute. Brojke su još i kvalitetnije ako ćemo gledati samo period nakon All Star vikenda, Bojanu je očito odmor od gotovo tjedan dana odgovarao jer u pet utakmica ubacuje 24.4 poena po susretu. To su brojke koje su na razini najboljih ofenzivaca lige i Bogdanović zaslužuje svaku pažnju.

No, to nije sve. Otkada se Oladipo, nažalost, ozlijedio Bojan je znatno podigao postotak šuta koji sada iznosi izvrsnih 55 posto što je najveći učinak za čitavu sezonu. Dakle, govorimo o mjesecu veljači. Vratio se i na respektabilan postotak šuta za tricu koji je ponešto pao u prosincu i siječnju, a sada je ponovno iznad 41 posto. Jedini pad koji bilježi, a što je svakako veliko iznenađenje jesu slobodna bacanja gdje je u proteklom mjesecu ubacivao tek 77 posto što je najniži prosjek čitave sezone. Međutim, to je svakako jedna iznimka jer Bogdanović je naširoko poznat kao sjajan izvođač slobodnih bacanja.

Ono što je posebno važno za Bojanovu karijeru jest činjenica kako najbolje brojke prezentira upravo u sezoni kada će postati slobodan igrač. Trenutno zarađuje 10.5 milijuna dolara na koncu dvogodišnjeg ugovora, međutim jasno jest kako će zaraditi itekakvu povišicu. Čak 19 momčadi ovog će ljeta imati prostora pod salary capom, dakle tržište će biti otvorenije nego ikad prije i jasno jest kako je to savršen trenutak za postati slobodnim igračem. Isto tako, salary cap će biti najviši u povijesti, čak 109 milijuna dolara, a poveći broj ekipa imat će prostora potpisati barem jednog igrača s max ugovorom.

Bojan Bogdanović

Andy Lyons, Getty Images Sport

Spomenimo još i izglede Pacersa u doigravanju. Sam nastup neće biti upitan. Indiana je trenutno treća s omjerom 41-22, do kraja regularne sezone preostalo im je samo 19 utakmica, čak i da sve izgube što se neće dogoditi bio bi potreban senzacionalan niz pobjeda ekipa poput Pistonsa, Magica, Hornetsa da ih izbace iz konkurencije. Jedino pitanje jest na kojem će mjestu krenuti u playoff.

Prve dvije pozicije su rezervirane za Buckse i Raptorse, četvrti Sixersi igraju odlično, kada se vrati Embiid biti će moćni i u punom sastavu nizati utakmice, a velika nada ekipe iz Philadelphije jest izbjeći okršaj sa Celticsima u prvom krugu jer Boston im nikako ne odgovara što smo vidjeli i lani, a ponavlja se i tekuće sezone. Philadelphia ima pobjedu manje od Indiane uz jednak broj poraza tako da će tu biti zaista teško izdržati pritisak kada je riječ o Pacersima. Jedino čemu se mogu nadati jest zadržati barem četvrtu poziciju i osigurati domaćinstvo protiv Bostona u prvom krugu. Doduše i tu će trebati velika izvedba da bi se šokiralo Celticse, no to je priča za drugu priliku.

Možemo se samo nadati kako će najbolji hrvatski igrač nastaviti igrati u trenutnom ritmu, a isto tako ostaje nam žal što će hrvatska reprezentacija propustiti iskoristiti njegove najbolje godine za eventualan veliki rezultat na natjecanjima kao što su Mundobasket i Olimpijske igre u naredne dvije godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*