Dinastija Voriorsa pred novim izazovom

NBA

Piše: Kosta Jankov, KOŠ magazin

NBA liga je najpravednija od svih košarkaških liga koje ja znam. Razlog je pre svega u tome što postoji salary cup koji sve NBA timove dovodi u ujednačenu poziciju. U NBA ne postoje timovi koji imaju i po deset puta veći budžet (pre početka sezone) od drugih učesnika, kao što je to slučaj sa nekim evropskim ligama. U NBA se razlika u budžetu pre i nakon sezone  meri jednocifrenim procentima.

Dugogodišnja analiza NBA nedvosmisleno ukazuje da se razlika u timovima pre svega stvara kvalitetnim odlukama kojima se istovremeno deluje na pet najbitniih segmenata:

  • Stvaranje višegodišnjeg jezgra oko kojeg će se graditi budući tim.
  • Odabir igrača na draftu koji će biti kompaktibilni sa postojećim jezgrom.
  • Odabir slobodnih igrača koji će biti kompaktibilni sa postojećim jezgrom.
  • Veština kojom se manipuliše sa novcem koji je na raspolaganju unutar strogo poštovanih limita.
  • Odabir trenerskog osoblja koje će voditi tim.

Kada se sve to poklopi, uspostavili su se uslovi za stvaranje takmičarskog rezultata. Tako je Golden State Warriors krenuo 2008. Prva NBA titula je osvojena u sezoni 2015/2016. Osam godina se gradilo prvo jezgro, pa onda tim koji je u poslednje četiri sezone osvojio tri NBA titule.

Šta čeka GSW ove sezone? Ništa drugačije nego što je čekalo i sve predhodne manje ili veće dinastije. Nijedna NBA dinastija nije bila večna pa tako neće biti ni trenutna sa imenom GSW.

Želja svih nas je da se ponovi prethodna sezona. Osoblje koje je odgovorno za stanje će sigurno učiniti sve da se niz ne prekine. Istovremeno su svi svesni toga da i drugi timovi imaju kvalitet da budu NBA šampioni. Upravo na tome se bazira višedecenijska opšta profitabilnost čitavog NBA sistema. Pogled na tabelu jasno pokazuje da su u samom vrhu timovi koji nikada nisu bili šampioni. Za mene lično neće biti nikakvo iznenadjenje da neki od tih timova na kraju bude šampion. Jedna od draži čitavog NBA sistema je ravnopravna mogućnost za sve učesnike da osvoje titulu. Treba znati da je do sada više od trećine NBA timova osvajalo ligu.

Pre par godina smo šokirali protivnike taktikom sa pet spoljnih igrača u vremenu kada se odlučivala utakmica. Ove sezone imamo DeMarcusa Cousinsa. Pre par dana smo vratili klasičnog centra Andrewa Boguta. Tumbamo sve u potrazi za formulom kako da ponovo iznenadimo protivnike i opet budemo šampioni. Da li ćemo biti uspešni? To ne zavisi samo od nas.

Koliko je to komplikovan proces neka posluži kratka analiza prethodne dve utakmice koje smo igrali kod kuće. U prvoj smo pobedili drugoplasirani Denver sa našim Nikolom Jokićem. Odigrali smo odbranu sa toliko energije i emocije da je od starta utakmice najavljeno kakav će biti njen konačan kraj.

“Dosta mi je njegovih s**nja”

Sinoć smo izgubili od poslednjeplasiranog Finiksa sa našim Igorom Kokoškom. Koliko je u prvoj utakmici bilo odbrambene energije i emocije, toliko je u drugoj nije bilo. Kada se na to doda loše šutersko veče, i ovde je već od samog početka utakmice najavljeno kakav će biti njen konačan kraj.

Kada je GSW tim u pitanju, nije sporan talenat i kvalitet koji imamo. Vratićemo se ponovo na fizičku i emotivnu energiju. To je potrošan materijal koji ima svoje kapacitete. Rezervoari su se godinama praznili. Istovremeno, niko sa sigurnošću ne može da kaže da li se energija u medjuvremeno regenerisala i, ako jeste, da li je to dovoljno. Jedino što možemo je da čekamo i budemo svedoci kontinuiteta takmičarskog rezultata jedne velike dinastije, ili njenog laganog nestajanja.

Ono što ostaje i što ne nestaje jeste interesovanje javnosti za GSW. Bilo je godina kada smo bili najlošije plasirani tim lige, a sada smo hit. Kako god, postoji detalj koji se nije menjao niti će se menjati. Poslednjih petnaest godina dvorana je u predsezoni bila rasprodana. Sa novom dvoranom unutar novog biznis i šoping centra, verujemo da će tako biti i u narednih petnaest godina. Već smo počeli da stvaramo uslove za novi zalet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*